x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premieră cinema / Din Basarabia la Entre Rios

Premieră cinema / Din Basarabia la Entre Rios

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Iun 2009   •   00:00
Premieră cinema /  Din Basarabia la Entre Rios

Filmul "Din Basarabia la Entre Rios / De Bessarabia a Entre Rios" de Pedro Banchik, un documentar care prezintă o familie de evrei ce au emigrat în Argentina va rula miercuri şi joi la Cinema Union. Filmul a fost inclus în "Historical Archive of the Diaspora Musem" (arhiva istorică a Muzeului Diasporei -n.r.) din Tel – Aviv, Israel. Filmul a fost recompensat cu premiul Haim pentru cel mai apreciat film la International Jewish Film Festival din Uruguay.



Filmul a mai participat, notează Mediafax, la International Jewish Film Festival din Argentina (noiembrie 2006), International Jewish Film Festival - Las Vegas, SUA, ianuarie 2008 şi Festival de Cinema Latinoamericano – Trieste, Italia, octombrie 2008.

Pedro Banchik este fondator şi director al primului Festival Internaţional klezmer din Argentina, numit Klezfiesta. "Din Barasabia la Entre Rios" prezintă povestea unei familii de evrei care a emigrat în Argentina în urmă cu 100 de ani. Filmul oferă o descriere detaliată a istoriei evreilor, de la distrugerea Templului şi până azi, cu un accent deosebit pe Rusia Ţaristă din secolul al XIX-lea, în care condiţiile dure de viaţă şi pogromurile au condus la una dintre cele mai mari migraţii forţate cunoscută de descendenţii lui Israel în ultimii 2000 de ani.

Pedro Banchik s-a născut în Villaguay, un oraş din provincia Entre Rios, în Argentina. A urmat cursurile şcolii primare şi secundare în oraşul său de origine. După terminarea studiilor secundare, la vârsta de 17 ani, a primit o bursă de studii în Statele Unite, unde şi-a finalizat studiile preuniversitare. S-a reîntors în Argentina şi a urmat cursurile Universităţii din Rosario, devenind inginer chimist. Mai târziu s-a mutat cu serviciul la Buenos Aires, unde a locuit timp de 20 de ani. Fără nici un fel de intenţie de a deveni producător de film, în 2005 a făcut un documentar, care a reprezentat un tribut adus familiei sale pentru cea de a 100-a aniversare a sosirii străbunicii din partea tatălui său în Argentina, care a emigrat din Basarabia în 1905.

După o perioadă de timp, acest documentar a devenit foarte răspândit în toată Argentina şi în întreaga lume. În noiembrie 2006, documentarul a fost prezentat pentru prima dată la International Jewish Film Festival din Buenos Aires, unde s-a clasat pe locul patru, dintre 30 filme din mai multe ţări. Din acel moment, filmul a fost prezentat în cadul multor manifestari culturale, cum ar fi Buenos Aires Autonomous City Legislative Body, la World's Day of Cultural Diversity (2008 şi 2009).

×
Subiecte în articol: arte argentina