x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale PREMIERĂ - Ecumenism studiat în tunelul timpului

PREMIERĂ - Ecumenism studiat în tunelul timpului

de Maria Sârbu    |    27 Oct 2008   •   00:00
PREMIERĂ - Ecumenism studiat în tunelul timpului

Alexandru Darie propune un altfel de teatru prin noua sa montare "Orfeu şi Euridice". Unul cântat. Pornit de la operă. Deşi este vorba de o lucrare muzicală, regizorul susţine că a creat un spectacol de teatru.



Publicul rămâne bulversat la finalul spectacolului de la Sala "Toma Caragiu" a Teatrului Bulandra. Nu poate explica, concret, ce a văzut. Pare ceva interesant şi frumos, dar îi dă de gândit. Orfeu este construit oarecum ciudat. Are două caractere. Se cântă bine, dar nu este operă, chiar dacă s-a anunţat că s-au făcut variaţiuni pe teme de C.W. Gluck, din opera barocă "Orfeu şi Euridice", scrisă cu circa 245 de ani în urmă. Compozitorul Adrian Enescu s-a gândit la "o adaptare, la un remix". Alexandru Darie afirmă că lucrarea lui Adrian Enescu "este aproape de Gluck, dar făcută pentru secolul al XXI-lea". S-au păstrat, în opinia sa, teme importante, dar s-a mers pe neconvenţional, pentru a fi "cât mai teatral, cu dramatism şi conflict".  

Vechi şi nou
Scenariul a fost schimbat. S-a păstrat din libretul original al lui Ranieri de’ Calzabigi, fiind introduse şi fragmente din "Divina Comedie" de Dante Alighieri. Adrian Enescu a creat corul ca pe un personaj, aflat permanent în scenă. Darie a avut ideea de a da naştere în scenă la două Euridice – una este sufletul şi alta este trupul. A separat sufletul de trup, "pentru a urmări istoria paralelă".

Sufletul cântă. Combinaţia cu artişti lirici şi actori sporeşte dramatismul.
S-a recurs la două şi chiar trei distribuţii. Orfeu este interpretat de contratenorul Adrian George Popescu (în una din variante) şi de mezzosoprana Florentina Onică (în altă variantă). În acest sens, sunt două caractere diferite, cu un rol extrem de solicitant, deloc uşor, două interpretări total diferite. Euridice este întruchipată de sopranele Marta Cristina Sandu, Raluca Oprea şi Mediana Vlad, iar Amor de mezzosopranele Claudia Deleanu şi Sorana Negrea. Grupul de actori este format  din Dana Dogaru, Camelia Maxim, Manuela Ciucur, Iuliana Ciugulea, Rodica Lazăr, Antoaneta Cojocaru, Claudiu Stănescu, Adrian Ciobanu, Andrei Runcanu şi Corina Moise. Actorii nu au replici, rolurile fiindu-le atribuite pentru mişcare, stare, intensitate.

Două lumi
Totul porneşte de la dragoste, de la suferinţa pierderii iubitei. Este despre viaţă şi moarte, despre resurecţie, despre două lumi – cea de aici şi cea de dincolo.

E şi Pământul, unde îşi are debut viaţa, e şi Purgatoriu, şi Infern, şi Paradis. Decorul, impresionant, realizat de Octavian Neculai, reprezintă un templu, cu semnificaţie şi de tunel al timpului. Sunt legate de credinţă, de sacralitate. Pentru Alexandru Darie, templul este plin de simboluri de diverse religii - de la cea egipteană, creştină, la biserici copte, la elemente budiste etc. E "un ecumenism studiat", cu fel de fel de personaje – de la îngeri la spiriduşi, de la spiriduşi la personaje infernale, păsări, măşti veneţiene. Există în scenă o multitudine de planuri create, greu de citit din prima vizionare. Unele dintre aceste planuri sunt comice, altele tragice, altele suprapuse sau au tangenţă cu lumea fantastică.

Contribuie la descifrarea unor asemenea "enigme" scenice proiecţiile video, care încep de la forme abstracte şi duc la elemente de contemporaneitate. Proiecţiile se datorează lui Daniel Gontz.

Experimental

Sunt, uneori, în scenă 64 de interpreţi: 10 actori, un cor de 22 de persoane (Corul de Cameră Accoustic, maestru de cor Daniel Jinga), Orchestra Metropolitană de Cameră Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare, şi multă figuraţie.

Publicul de operă ar trece această creaţie la categoria "studio experimental". I-ar părea interesant, probabil. Spectacolul a fost realizat în colaborare cu Studioul experimental de operă şi balet "Ludovic Spiess" din cadrul Operei Naţionale Bucureşti. Cu "Orfeu şi Euridice", Darie a continuat un proiect al teatrului pe care îl conduce – "Bulandra per musica". Primele trei reprezentaţii, jucate în week-end se înscriu în programul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, desfăşurat la Bucureşti şi Cluj-Napoca, până la 21 decembrie.

×
Subiecte în articol: arte două