x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Primavara cu cantec - Festival de jazz de inalta tinuta

Primavara cu cantec - Festival de jazz de inalta tinuta

de Claudia Daboveanu    |    10 Mai 2006   •   00:00
Primavara cu cantec - Festival de jazz de inalta tinuta

In perioada 8-14 mai, la Sibiu se desfasoara "Sibiu Jazz Festival", editia cu numarul 36. O manifestare cu adevarat europeana, intr-un oras european, patronata de "frumosul nebun" care face posibila an de an fiesta jazzului: Constantin Schmidt.

Editia din acest an se desfasoara sub semnul Anului Francofoniei, in programul festivalului fiind incluse trupe si muzicieni francofoni. Doar daca citesti programul pentru acest an iti dai seama de anvergura fara precedent pe care i-au imprimat-o organizatorii. Fundatia "Pro Art Hermannstadt", producatoarea festivalului, condusa de Constantin Schmidt, secundat de o echipa daruita, a convins muzicieni renumiti ai genului sa participe la festivalul pe care specialistii l-au desemnat, pe drept cuvant, cel mai cunoscut eveniment romanesc de acest tip.

DE LA NOI, DE LA EI. Luni, 8 mai, lumea care se plimba prin frumosul burg cu parfum medieval a putut vedea si auzi marching-band-ul local "Snaco Dixie", care a prezentat concerte stradale in buna traditie a New Orleansului de acum un secol. Seara, Casa de Cultura a Sindicatelor (un loc bine cunoscut jazzmenilor din Romania) a gazduit tinere talente ale genului din marile centre universitare sub titulatura "Galele studentesti de jazz, editia VI". 9 mai, data cu profunde implicatii europene, a fost sarbatorita cum se cuvine sub titulatura "Ziua jazzului european". Fast stradal, iar la orele serii, pe scena salii mai sus-amintite au fost invitati sa urce toti musafirii prezenti pe toata durata festivalului. Sibienii get-beget sau "prin adoptie" au facut cunostinta cu grupul belgian "Tricycle", care propune o muzica de factura vizuala, interpretata pentru un public dornic de aventura. Vedetele serii au venit din Austria, tara devenita in ultimul timp un soi de placa turnanta pentru convergentele occidental-orientale ale acestui gen muzical: saxofonistul/flautistul Wolfgang Puschnig, a carui arta s-a afirmat alaturi de "Vienna Art Orchestra", se alatura - muzical, fireste - buzelor senzuale si talentate ale Lindei Scharrock. Impreuna cu cei doi au cantat alte staruri ale scenei austriece - trompetistul Franz Hausinger, vibrafonistul Woody Schabata, basistul Achim Tang, bateristul Reinhart Winkler - precum si un reprezentant al percutiei braziliene, Laurinho Bandeira. Acest "aperitiv" anunta, speram, invitatia pentru editia 2007 a magnificei orchestre vieneze conduse de Matthias Rüegg, V.A.O., care de atatia ani ravneste sa cante in Transilvania.

JAZZ PRIN TOTI PORII. Azi il vom revedea pe poliinstrumentistul francez Sylvain Kassap, cel care in septembrie 2005 a dat un superrecital, cu Günter Sommer si Didier Levallet, la festivalul de la Chisinau. Urmeaza norvegienii: "Eldbjorg Raknes Tingeling Band". Descrierea muzicii lor inseamna boare scandinava si gadgeturi computerizate de ultima ora. Maine seara avem jazz simfonic cu Florin Raducanu si orchestra Filarmonicii din Sibiu. Raducanu si-a fortificat grupul cu mari instrumentisti de gen: saxofonistul Garbis Dedeian, trompetistul Laurentiu Moise etc. Urmeaza "World Saxophone Quartet", o formatie laureata in repetate randuri de critica mondiala. WSQ sarbatoreste anul acesta 30 de ani de existenta si beneficiaza in acest turneu european de doi "grei" americani: bateristul Lee Pearson si basistul Jamaaladeen Tacuma. Ideea recitalului e... mortala: transfigurarea revolutionarelor solo de chitara ale lui Jimi Hendrix in armoniile instrumentelor aurii cu ancie.

ARGUMENT
"La drept vorbind, nu sunt multe festivaluri de jazz pe glob care sa fi depasit 35 de ani de existenta. Prin atmosfera sa unica, aceasta sarbatoare a jazzului reprezinta un argument forte pentru desemnarea Sibiului drept Capitala Culturala Europeana 2007" - Virgil Mihaiu, scriitor, critic muzical de jazz

SAVE THE BEST FOR LAST
Alaturi de Sibiu, Luxembourg si Marea Regiune sunt celelalte doua Capitale Culturale Europene ale anului viitor. Gala din 12 mai e intitulata "Seara luxemburgheza". O ocazie care nu trebuie ratata, de a cunoaste doua formatii provenite din urbea "geamana" a Hermannstadt-ului: "Jeff Herr Corporation" si "Marc Mangen Trio". Seara urmatoare este dedicata israelienilor si maghiarilor. Grupul-surpriza din Israel - cvartetul cantaretei Hadara Levin-Arredy, urmat de "BeliBubaBand", care vine cu tot cu certificatul de seriozitate asigurat de scoala jazzistica ungara. Duminica, 14 mai, sunt programate trei formatii: trioul pianistului Antonio Flinta din Italia, cvintetul vocalistului Grzegorz Karnas din Polonia si o formatie cosmopolita din Cehia, cu o vadita tenta latino, asigurata de prezenta vocalistei cubano-polone Yvonne Sanchez.
×
Subiecte în articol: arte jazz