x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale PUTEREA FANILOR, PE URMELE BANILOR MCC/Un comisar acuză prin vocea lui Chilian

PUTEREA FANILOR, PE URMELE BANILOR MCC/Un comisar acuză prin vocea lui Chilian

24 Feb 2009   •   00:00

Florin Chilian merge mai departe în lupta cu sistemul pe care-l acuză de a fi corupt şi cântă împotriva muşamalizării: ajutat de un comisar anticorupţie, Chilian îi acuză pe ministeriabilii care-au ieşit din afacerile MCC cu mâinile curate. Şi pe cei care i-au scos... 



"Sătul de NUP-urile DNA-ului, am apelat la un comisar anticorupţie de la UE care lucrase în România şi care, mai mult, îmi era fan...

Practic, nici un dosar de corupţie legat de cultura română instrumentat din 1990 în România de parchet sau  DNA nu a fost trimis la instanţa de judecată, ci a fost «rezolvat» cu NUP. Nici măcar dosarul legat de ORDA, unde toată conducerea era anchetată de DNA, nu s-a rezolvat în favoarea artiştilor, deşi ilegalităţile erau flagrante", spune Florin Chilian. Artistul susţine că în aceste afaceri sunt implicate şi nume mari din politică: Nume din Guvern erau amestecate, nu de nasul artisţilor, pentru că aveau legătură cu trucarea licitaţiei celor 15 milioane de holograme, aşa că... NUP! Miniştrii au acoperit afacerea asta şi NUP-ul a fost dat pe şest, neapărând în comunicatele DNA, să nu afle prostimea".

UN DINTE CONTRA DNA. De la instalarea noului Guvern, Florin Chilian încearcă să obţină un răspuns în acest sens şi de la actualul ministru al Culturii, căruia îi adresează scrisori deschise şi sesizări - rămase fără vreo reacţie oficială până în prezent. "Poate că domnul ministru Paleologu, fiu al propriului tată, va lua în serios această problemă, întrucât, aşa cum am spus şi procurorilor DNA, tot ce au "anchetat" ei în ani de zile, anchete finalizate cu NUP pe muteşte, este anchetat acum de altfel de procurori. Este anchetat acum de procurori care nu fac şi închid dosare în funcţie de telefoane, ordine şi interese. Aşa că o mică parte din raportul pe justiţie tocmai venit de la UE mi se datorează... Aşa se face justiţie în România: un procuror anchetează, vine şeful mare şi ordonă NUP-ul pe banii publici. Problema DNA este de acum că acei procurori apără banii publici ai unor cetăţeni comunitari care vor să ştie cum şi în ce fel sunt cheltuite fondurile UE, pentru că sunt banii lor", declară artistul.

Chilian luptă acum şi împotriva sistemului juridic din România, considerând că persoanele abilitate nu au soluţionat cazurile grave de corupţie: "Nu am încredere în procurorii români, nu pentru că-s proşti, ci pentru că practic nici un dosar de corupţie legat de cultura română instrumentat din 1990 în România de Parchet sau DNA nu a fost trimis la instanţa de judecată, ci a fost «rezolvat» cu NUP! Numai UE a rămas valabilă la anticorupţie, şi asta până când nu demonstrează contrariul, aşa cum fac de prea multă vreme anticorupţii din România. Multe programe făcute din bani europeni au ajuns acum pe masa OLAF, inclusiv programul «Sibiu - Capitală Culturală Europeană», aşa că atrag atenţia Curţii de Conturi, care ştiu că încearcă zilele astea muşamalizarea controlului pe 2008 de la Ministerul Culturii, că e de dorit să facă public măcar acel contract pe drepturi de autor în valoare de 5 milioane de euro, bani plătiţi de Iorgulescu cu nerespectarea tuturor legilor de achiziţii publice. Contractul este pe numele domnului Peter Jacobi, potrivit ofertei financiare făcute prin adresa nr. 488 din 4 decembrie 2006", acuză Florin Chilian.

RĂSPUNSUL DNA-ULUI. "Referitor la sesizarea făcută de domnul Florin Chilian, am răspuns încă de la data înregistrării acesteia că noi nu am dat NUP în cazul Iorgulescu, ci am declinat cauza, nefiind de competenţa noastră. Nu ne poate acuza nimeni de lipsă de bunăvoinţă, pentru că la noi se lucrează pe bază de legi, nu pe bunăvoinţă, deci noi nu putem încălca legea, pronunţându-ne în lipsa competenţei", declară Livia Saplacan, purtător de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Pe de altă parte, Adrian Iorgulescu a depus plângere penală împotriva lui Florin Chilian luni, la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 4 din Bucureşti. Fostul ministru al Culturii îl acuză pe Florin Chilian de calomnie şi îi cere daune de 100.000 de lei pentru afirmaţiile "defăimătoare" privind modul de promovare a imaginii României în UE de către minister.

×
Subiecte în articol: arte chilian