x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale RADAR – cel mai amplu festival de new media art din România redeschide magazinul „București”!

RADAR – cel mai amplu festival de new media art din România redeschide magazinul „București”!

de Redacția Jurnalul    |    27 Oct 2023   •   19:10
RADAR – cel mai amplu festival de new media art din România redeschide magazinul „București”!
Sursa foto: Victor Stroe

RADAR – cel mai amplu festival de new media art din România, se instalează pentru un weekend, 27-29 octombrie, în „Magazinul București” din Capitală. Cu această ocazie, magazinul – una dintre clădirile iconice ale Capitalei, va fi redeschis publicului.

Festivalul „RADAR” (Romanian Artists Developing Alternative Realities) reprezintă o radiografie anuală a industriei de new media art. Evenimentul se va întinde pe întreaga suprafață a Magazinului București (cinci etaje) și va găzdui, pe lângă secțiunea „RADAR KIDS”, peste 30 de proiecte artistice, instalații de artă digitală, proiecte ce folosesc inteligența artificială, lucrări de realitate augmentată, virtuală și mixtă, spectacole de dans contemporan, muzică și poezie. 

Pentru cei care nu știu, „Magazinul București” reprezintă un simbol al trecutului bucureștean. Clădirea a fost renovată între timp și face deliciul celor care trec pe lângă ea și nu au uitat-o. Se află pe bd. Ion C. Brătianu nr. 36, dar  istoria magazinului reprezintă o altă poveste, pe care o vom „rememora” cât de curând. 

„Ediția cu numărul 4 a festivalului marchează atât o selecție mai bogată de artiști prin integrarea proiectelor performative de dans contemporan, muzică, poezie, cât și prezența noastră într-un spațiu pe care îl deschidem în premieră pentru public. Este vorba despre Magazinul București, o clădire istorică din centrul capitalei, a cărei vitrină centrală se va transforma într-o instalație participativă cu care invitații vor putea interacționa în timp real” spun organizatorii RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities.

Proiecte multidiscplinare realizate de artiști și dezvoltatori români din toată țara

Ediția reunește o selecție mai bogată decât în alți ani de proiecte multidiscplinare realizate de artiști și dezvoltatori români din toată țara, curatoriate de Alina Rizescu, Dilmana Yordanova și Alexandru Berceanu.

Vineri, sâmbătă și duminică, între orele 20:00 și 23:00, scena audio-video va fi susținută de artiștii Matze, Electric Brother, Adistu, Capra Vecinului (Paul Agripa, Emi, Kozo), Noetic și Moduler. Tema LIVE implică faptul că în fiecare zi vor avea loc spectacole live, iar una dintre lucrările realizate de artiștul D.A.I, în colaborare cu Alex Cioacă, va fi un maraton audio live pe întreaga perioadă a festivalului.

RADAR Kids – loc de joacă art&tech

Festivalul include și experimente inedite de cultură digitală pe înțelesul copiilor. Pe scurt: artă, tehnologie și interacțiune pentru a dezvolta creativitatea celor mici (dar și a celor mari, dacă aceștia doresc!).

 „RADAR Kids” este un loc de joacă art&tech, tema ediției din acest an fiind „Evoluția”.

Timp de trei zile, între orele 11.00-23.00, peste zece instalații ce folosesc noile tehnologii ca mediu de creație vor ilustra evoluția unor lumi și personaje, într-un spațiu gândit special pentru copiii cu vârsta peste trei ani.

 Ce vor vedea copiii?

Instalații interactive și educative ce folosesc AR (augmented reality), VR (virtual reality), proiecții video, senzori de mișcare, lumini și sunete care captează atenția celor mici și le permite să controleze și să exploreze o lume fantastică în evoluție.

Una dintre instalațiile din zona Kids este pregătită de Opera Comică București, în colaborare cu un grup de studenți din cadrul Masterului UNATC „Tehnologii interactive pentru arte performative și media”. Instalația multisenzorială le va permite copiilor să experimenteze o călătorie în Valea Recunoștinței, exact ca în spectacolul „Erus și Valea Recunoștinței” al Operei Comice pentru Copii.

Robotul care joacă teatru

Teatrul „George Ciprian” Buzău și Ogmios Z42 vor aduce la „RADAR KIDS” un robot care joacă teatru.

Personajul Ogmios Z42 a fost creat de Marina Hanganu și Bianca Trifan și adus la viață de Smaranda Găbudeanu – păpușar, în spectacolul „2032 SMART-FAMILY”, parte a proiectului european „Tele-Encounters: Beyond the Human”.

Acesta îi invită pe oameni să se joace de-a roboții, dacă sunt iubitori de teatru. 

Tot la acest festival va fi prezentă și Societatea Ornitologică Română (SOR). Instalațiile realizate cu sprijinul SOR vor stârni emoția participanților prin apropierea de păsări și natură. Finanțat de Primăria Sectorului 3 din fonduri nerambursabile de la bugetul local, proiectul „RADAR KIDS” aduce cultura digitală și tehnologia în contact cu copiii, într-un mod creativ. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
Foto Victor Stroe Jurnalul

×
Subiecte în articol: magazinul Bucureşti radar