x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Rebengiuc l-a prezentat pe potenţialul interpret al lui Moromete

Rebengiuc l-a prezentat pe potenţialul interpret al lui Moromete

de Maria Sârbu    |    11 Feb 2011   •   18:04

Victor Rebengiuc nu putea fi omagiat în ziua când a împlinit 78 de ani fără o prezentare a filmului “Moromeţii”. Un astfel de eveniment a fost gândit joi seara, la Muzeul Ţăranului Român, în sala care poartă numele lui Horia Bernea. Înainte de proiecţia cu “Moromeţii” regizat de Stere Gulea, cu Rebengiuc în rolul lui Ilie Moromete, sărbătoritului i s-au adus mulţumiri şi felicitări.

Aflat în iureşul momentului aniversar, Victor Rebengiuc, care spunea: “m-am îmbrăcat frumos, că o dată împlinesc 78 de ani”, încerca să tolereze vorbele de duh la adresa-i. Laudele aduse, precum mărturisea, îi dau senzaţia că nu mai are nimic de făcut, dar el îşi doreşte să mai aibă ceva de făcut, ceva frumos, ca să mai existe prilej de întâlnire şi sărbătoare.

Pentru că “Moromeţii”, realizat în 1986, rămâne o operă monumentală în creaţia acestui mare actor şi în istoria cinematografiei române, a fost binevenită prezentarea echipei de realizatori şi actori înainte de proiecţie. Astfel, amfitrionii serii – actriţa Maria Dinulescu şi directorul muzeului Virgil Ştefan Niţulescu - l-au invitat pe scenă pe Stere Gulea, acesta chemându-i, după 25 de ani de la realizarea peliculei pe actorii Luminiţa Gheorghiu, Dorel Vişan, pe creatoarea costumelor Svetlana Mihăilescu, pe Horia Murgu, cel care l-a ajutat la coloana sonoră pe regretatul Gheorghe Ilarian, pe Mircea Ciocâltei – realizatorul montajului, pe cel care la filmări avea 12 ani şi îl interpreta pe Nicolae Moromete, astăzi om de afaceri – Marius Badea, pe autorul imaginii Vivi Drăgan Vasile şi pe Victor Rebengiuc.

Regizorul filmului, care a vorbit succint despre unele momente ale creării acestei producţii, a subliniat că nu şi-ar fi imaginat filmul “Moromeţii” fără Victor Rebengiuc şi că poate vor mai fi variante cu ecranizarea acestui roman al lui Marin Preda, dar puţin probabil că va exista un interpret pe măsura lui Victor Rebengiuc.

În momentul plecării de pe scenă a echipei, a urcat pe aceeaşi scenă un personaj vesel, foarte scump sărbătoritului – Mirciulică Rebengiuc, nepoţelul lui Victor Rebengiuc, pe care bunicul l-a prezentat: “El e viitorul Moromete”. Pare că puştiului i-a plăcut prezentarea (chiar dacă nu a înţeles mare lucru), căci a pozat în faţa aparatelor de fotografiat ca o vedetă. Doar o dată face bunicul 78 de ani!

×