x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Regina Tamar, la Bucureşti

Regina Tamar, la Bucureşti

29 Apr 2008   •   00:00
Regina Tamar, la Bucureşti

PREMIERĂ MONDIALĂ ● "Samaia – The Georgian Legends"
"Samaia – The Georgian Legends", spectacolul ce reuneşte pentru prima dată cele mai bune companii de muzică şi dans din Georgia, va fi prezentat mîine seară în premieră mondială la Bucureşti, cu ocazia Zilei Internaţionale a Dansului.



PREMIERĂ MONDIALĂ ● "Samaia – The Georgian Legends"
"Samaia – The Georgian Legends", spectacolul ce reuneşte pentru prima dată cele mai bune companii de muzică şi dans din Georgia, va fi prezentat mîine seară în premieră mondială la Bucureşti, cu ocazia Zilei Internaţionale a Dansului.


Pentru realizarea acestui spectacol premieră, cei mai buni artişti ai companiilor Erisioni şi Sukhishvili au lăsat deoparte vechile rivalităţi şi s-au decis să realizeze împreună cel mai complex show cu muzică şi dansuri georgiene. Special pentru acest spectacol ei au înfiinţat o nouă companie, "The Masters of the Dance Company". Cei care au avut iniţiativa înfiinţării acestui ansamblu sînt producătorul artistic francez Pascal Jourdan şi producătorul american Jim Lowe. Pascal Jourdan spune despre Samaia că "… este probabil cel mai bun şi mai reprezentativ spectacol pentru dansurile georgiene, o explozie de forţă şi de energie, o legendă devenită realitate, despre care vă veţi aduce aminte toată viaţa".


OMAGIU. Samaia este un proiect artistic unic, ce îşi trage puterea din anticele poveşti mitologice şi culturale caucaziene. Samaia este o călătorie către dragostea de viaţă şi libertate. Dansatorii georgieni repetă şase ore pe zi, şase zile pe săptămînă. Ei dau totul pe scenă, nu doar pentru că îşi iubesc arta, ci şi pentru că sînt mîndri să fie ambasadorii culturali ai ţării lor. Numele spectacolului – "Samaia" – este dat de dansul ce o omagiază pe prima femeie rege din istoria Georgiei, regina Tamar – "rege între regi şi regină între regine". Regina Tamar a fost unul dintre cei mai buni conducători politici şi militari ai vremii sale (secolele XII-XIII) şi una dintre cele mai înfocate apărătoare ale ortodoxismului. După moarte, Tamar a fost sanctificată de Biserica Ortodoxă Georgiană. Regina războinică a Georgiei şi dansatorii ei luptători vin la Bucureşti, pe scena Sălii Palatului, mîine seară, de la ora 20:00, să ne uimească cu spectaculoasele dansuri şi frumoasele melodii georgiene. În cadrul reprezentaţiei (acrobaţii, lupte cu săbii) vom avea plăcerea să o ascultăm şi pe Marika Tkhelidze, una dintre cele mai bune voci feminine din Georgia.


TCHAKRULO. În anul 1977, Agenţia Spaţială Americană NASA a lansat o sondă spaţială Voyager, în interiorul căreia se găseşte un disc de aur (Voyager Golden Record), pe care au fost înregistrate piese muzicale reprezentative pentru istoria umanităţii. Una dintre aceste piese se intitulează "Tchakrulo" (în traducere, unire, armonie) pe care o veţi asculta într-o interpretare deosebită în acest spectacol. Biletele, cu preţuri cuprinse între 60 şi 180 RON, au fost puse în vînzare prin reţeaua bilet.ro, la magazinul Muzica, Sala Palatului, Teatrul Naţional, reţeaua Music Shop, magazinele Flanco World Orhideea, Flanco Dorobanţi şi Flamingo Unirea, la librăria Cărtureşti, precum şi online la www.bilet.ro, www.blt.ro, www.bileteonline.ro şi www.vreaubilet.ro.


Program special

Pensionarii, cadrele militare, persoanele cu handicap şi studenţii beneficiază de o reducere de 50% la biletele pentru acest spectacol. Este o iniţiativă a Asociaţiei Culturale Teocta şi a producătorului spectacolului, Pascal Jourdan, care va începe să lucreze din luna mai la un proiect de promovare a muzicii şi a dansurilor populare româneşti. Spectacolul "Samaia – The Georgian Legends", în premieră mondială, va avea printre spectatori şi o serie de mari producători de evenimente de gen din Europa şi Asia. Ei vin special să asiste la acest spectacol şi să discute aspectele unui turneu mondial.

×
Subiecte în articol: arte samaia