x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale România de pretutindeni se adună la Roma prin Festivalul Callatis

România de pretutindeni se adună la Roma prin Festivalul Callatis

de Dana Andronie    |    28 Iul 2011   •   21:00
România de pretutindeni se adună la Roma prin Festivalul Callatis

Anul acesta Festivalul Callatis se asaza in locul unde istoria poporului roman este sculptata in piatra pe Columna lui Traian. Cornel Diaconu, detinatorul de fapt si de drept al acestei manifestari cultural-artistice, a ales sa organizeze cea de-a XII-a editie la Roma.

Drapelul Romaniei, lung de 12 metri, va fi purtat de peste 100 de persoane in Cetatea Celor Sapte Coline. Cu ocazia Salonului Ar­tis­tilor Romani de Pretutindeni (SARP), artistii din diaspora se vor mandri la Roma cu operele lor. Inventia giganticului drapel ii apartine lui Marc Marinescu din Canada. Isi vor da intalnire romani din Germania, Spania, Olanda, Moldova, Ucraina, Anglia, Grecia, Austria, Italia etc.

La Roma vor veni si reprezentanti ai insti­tu­tiilor si autoritatilor romane. Se pot pune ba­ze­le unor strategii care sa asigure rezolvarea pro­blemelor cu care se confrunta romanii din stra­inatate. De asemenea, se va semna "Pactul de la Roma", un document ambitios, important pentru romanii de pretutindeni.

Incadrandu-se perfect in conceptul Callatis, o punte de legatura intre romanii din tara si cei din lumea larga, SARP reuneste scriitori, artisti plastici si artisti fotografi, trupe de teatru, personalitati ale artei cunoscute in tarile adoptive. SARP este organizat de Asociatia Romanilor din Italia, Pro Familia si Aldaco Film cu urmatorii artisti: Vasile Bedreaga, Augustin Ghebaru, Camelia Ghebaru, Sanda Sudor, Ana Nisipeanu, Laura Dima, Carmen Stefan, Aurora Sandu Voicu, Marc Marinescu, Maria Cristea, Maryna Karabus, Ioan Astalus, Dragos Iordache, Emil Mateias, Gheorghe Todor, Claudia Motea, Monica Savulescu Vouduri, Stelian Ilie, Ionela Flood, Ioan Godja, Cristi Bucur, Sorin Cehan, Stela Vidrascu, Ioan Mircea Popi, Elena Santamaria si Alin Constantin Agape.

Accademia di Romania din Roma si salile de expozitie ale Complexului Ergife Palace Hotel vor gazdui, timp de o saptamana (in­ce­pand din 9 august pana pe 15 august), expozitii, lansari de carte si vernisaje, spectacole de teatru, proiectii de filme documentare etc.

Si moda si-a gasit loc la Salonul Romanilor de Pretutindeni. Camelia Ghebaru s-a nascut in Rosiori de Vede si este designer vestimentar. A lucrat pentru diferite marci vestimentare si case de moda in Bucuresti, Madrid, Barcelona, Sevilla, Castellon si Valencia. A organizat multe prezentari de moda in diferite orase europene, in special colectii de moda flamenco, dar si co­lec­tii pret a porter si haute couture. Cunoscuta ca designer de modele realizate din materiale exclusiviste si autentice, precum pielea de piton, boa, iguana, anaconda, caiman, strut, ga­zela africana etc., este solicitata de actori, dar si de Teatrul de Opera si Opereta din Spa­nia.

La SARP participa si "Iubeste-ma...
Ame-rica!", o comedie dramatica, o ingemanare intre arta scenica si filmica, in interpretarea ac­tritei romano-canadiene Claudia Motea, sub bagheta regizorala a maestrului AL. G. Croitoru.

Piesa evoca povestea fascinanta a unei actrite din Romania, Stela, care, proaspat ajunsa pe meleagurile Americii, intampina peripetiile de adaptare specifice oricarui emigrant.

Actrita Claudia Motea, prin disponibilitatea ei artistica atat pentru drama, cat si pentru comedie, interpreteaza opt personaje de o mare frumusete si complexitate, reusind sa imbine cu succes, atat mijloacele de expresie filmica, cat si pe cele teatrale.

Mircea Diaconu spunea intr-un interviu ca Ministerul Culturii ar trebui sa fie singurul mi­nis­­ter in care criteriul granitelor poate fi ignorat. Pana se va intelege acest lucru la nivel de Gu­vern, Cornel Diaconu o face de unul singur, printr-o simpla firma privata, Aldaco. Callatis la Roma este un show al culturii si spiri­tua­litatii romanesti din interiorul si din afara granitelor statale. Anvergura internationala a festivalului, capatata in timp, reclama o scena mai vizibila in Europa. Si care loc ar fi fost mai potrivit decat Roma, centrul emergent de ci­vilizatie al batranului continent?

Creatii semnate de designerul Camelia Ghebaru. Ea este cunoscuta prin modele realizate din piele de piton, boa, iguana, anaconda

×
Subiecte în articol: festivalul calatis