x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cea mai mare colecție Salvador Dali. 34 de piese de grafică, într-o licitație

Cea mai mare colecție Salvador Dali. 34 de piese de grafică, într-o licitație

de Magdalena Popa Buluc    |    22 Ian 2023   •   12:30
Cea mai mare colecție Salvador Dali. 34 de piese de grafică, într-o licitație

Piesele de grafică semnate de mari artiști ai lumii precum Dali, Picasso, Matisse, Magritte, Degas, Warhol sau Basquiat sunt considerate rare și accesibile doar marilor colecționari, fiind văzute doar în muzee și galerii celebre.

Cu toate acestea, există și oportunități pentru colecționari sau pasionați de a achiziționa lucrări de grafică semnate de celebrii artiști. De exemplu, edițiile limitate, precum sunt cele din ultima licitație a lunii ianuarie, organizată de Casa de Licitații A10 by Artmark, pot fi achiziționate la prețuri accesibile de doar câteva sute de euro. În ultimii ani, creșterea pieței românești de artă a oferit colecționarilor interesați de diversificarea investițională a colecției și iubitori ai culturii europene acces către colecții din ce în ce mai mari care reunesc piese de circulație internațională.

Una dintre cele mai mari colecții de litografii semnate Salvador Dali va fi scoasă la licitație la sfârșitul lunii ianuarie la Casa de Licitații A10 by Artmark. Nu mai puțin de 34 de piese care ilustrează cele mai importante teme ale artistului spaniol, apariții rare în piața românească de artă, sunt scoase la licitație pentru prețuri de pornire între 250 și 400 de euro. Cea mai valoroasă lucrare este „Curtea leului”, care are un preț de pornire de 400 de euro. Cromolitografia face parte din seria „Le Bestiaire de la Fontaine”. Pentru prețul de pornire de doar 250 de euro poate fi achiziționată lucrarea „Gala” în care este ilustrată soția artistului și femeia care l-a inspirat și susținut pe marele artist Salvador Dali de-a lungul vieții.

Alături de Dali, maestrul catalan Pablo Picasso este prezent în „Universul Suprarealist -Licitația unei Mici Colecții de Grafică Europeană și Americană” cu 13 piese de grafică. Între cele mai remarcabile sunt litografiile „Amor”, „Modelul”, „Ganymede” sau „Flautist și tânără cu tamburină”, care au prețuri de pornire de doar 300 de euro și fac parte din suita „Vollard”. Artiștilor europeni li se alătură și cei de peste ocean – Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat ori Roy Lichtenstein. Reprezentantul de vază al curentului pop-art, Andy Warhol, a realizat 23 de lucrări diferite cu chipul lui Marilyn Monroe – un omagiu adus actriței, dar și punere în discuție a naturii celebrității, de la Gold Marilyn, o singură imagine serigrafiată pe un fundal auriu, la Dipticul lui Marilyn, 200 de repetiții ale aceluiași portret pe o pânză de trei metri și jumătate. „Marilyn” din licitația din 31 ianuarie are prețul de pornire de doar 250 de euro și face parte dintr-o ediție limitată de 100 de piese. În loc să le picteze, a folosit procedeul ecranelor de mătase, o tehnică serigrafică sofisticată, care i-a permis să producă o serie de imagini asemănătoare, cu ușoare irizații interstițiale și o impresie de tridimensionalitate.

Universul Suprarealist – Licitația unei Mici Colecții de Grafică Europeană și Americană” va avea loc marți, 31 ianuarie, ora 19:00, în sala de licitații de la Palatul Cesianu-Racoviță, dar și online pe platforma de licitații Artmark Live 2.0. Pentru a participa la licitație este necesară crearea unui cont pe artmark.ro. Cele 87 de piese de grafică sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță până pe 31 ianuarie și pot fi admirate în intervalul orar 10:00-20:00.

 

×