x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Scrierea şi pictura, două surori gemene

Scrierea şi pictura, două surori gemene

de Roxana Jianu    |    03 Aug 2012   •   21:00
Scrierea şi pictura, două surori gemene

"Meditatiile pensulei" este expozitia de caligrafie japoneza deschisa la Muzeul National al Taranului Roman (MNTR), Sala Foaier, organizata in memoria victimelor cutremurului din 11 martie 2011 (Tohoku, Japonia).

Se stie ca scrisul este una dintre cele mai importante forme de comunicare umana. Pornind de la aceasta definitie, Rodica Frentiu a realizat expozitia de caligrafie japoneza intitulata "Meditatiile pensulei" in memoria victimelor cutremurului de anul trecut. S-a dorit o meditatie asupra timpului si a spatiului, cu ajutorul numeroaselor caligrame concepute in stilul artei caligrafice japoneze, asupra frumusetii lucrurilor simple si trecatoare si asupra vietii si a mortii. "Concomitent arta pictoriala si verbala, caligrafia japoneza este arta liniei in miscare, ce armonizeaza expresia poetica si pe cea artistica intr-o reprezentare unica a eternitatii clipei. Expozitia «Meditatiile pensulei» se doreste o marturie personala venita sa semnaleze unicitatea artei caligrafice japoneze. Scrierea si pictura sunt doua surori gemene",precizeaza organizatorii evenimentului.

Rodica Frentiu este absolventa a Facultatii de Litere din Cluj si este eseita, editoare si cercetatoare a limbii romane vechi. De-a lungul timpului a realizat numeroase expozitii de caligrafie japoneza shodo, printre care si cea prezentata. Dar ce este caligrafia japoneza shodo? Dupa cum arata ideogramele componente ale cuvantului, este "drumul inspre scriere ca arta". Fiecare trasatura a caracterului trebuie sa sugereze obiectul natural, ca o regula a caligrafiei. Caligrama este un tot armonios. Depinde de talentul si imaginatia caligrafului trasatura pictogramei. "Ce este sufletul japonez? Floarea de cires stralucind in soarele diminetii..." (Motoori Norinaga) este definitia data langa una dintre lucrarile expuse la MNTR. Cateva dintre numele date lucrarilor sunt: "Sa iubesti fiecare zi ca pe o singura zi", "Viata si moarte", "In vis, visez un vis" ori "Merg pe drum, tacand". Expozitia este deschisa pana la 29 iulie.

×