x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale SHOWBIZ ROMĂNESC=15% VEDETE / Titus Munteanu, la vânătoare de vedete

SHOWBIZ ROMĂNESC=15% VEDETE / Titus Munteanu, la vânătoare de vedete

de Roxana Ioana Ancuta    |    05 Dec 2008   •   00:00
SHOWBIZ ROMĂNESC=15% VEDETE / Titus Munteanu, la vânătoare de vedete

Despre ce înseamnă să fii vedetă în România, ce le ridică şi le coboară pe vedete, despre cum nu e şi ar trebui să fie, cu unul dintre cei mai importanţi realizatori tv ai ultimilor 30 de ani, Titus Munteanu.



Aşa cum bine punctase cineva într-o revistă, Televiziunea Română are 50 de ani, iar Titus Munteanu peste 40 de carieră. Absolvent de Conservator, Titus Munteanu a profesat în domeniu cinci ani, însă adevărata “muzică” a compus-o pentru showbiz-ul românesc, “melodiile” sale fiind redutabile emisiuni. Şcoala Vedetelor (începând cu 1995), “Un trio formidabil”, “Duelul Vedetelor”, “Numai cu acordul minorilor”, “O dată-n viaţă” (pe care o realizează împreună cu Elize Stan), “Echipa Fantastică” sunt doar câteva dintre programele pe care le-a produs pentru televiziune. “Şcoala vedetelor”, o emisiune în vogă la vreme ei, a reuşit să-şi promoveze foarte bine “elevii”, cei mai mulţi dintre ei reuşind în showbiz: Călin Goia, Diana Munteanu, Nadine, Cătălin Măruţă, Adi Despot, Călin Geambaşu, Mălina Olinescu, Lili Sandu, Nicoleta Drăgan. Alte vedete care s-au lansat de-a lungul timpului în emisiunile sale sunt Angela Similea, grupul Phoenix, Tudor Gheorghe, Laurenţiu Cazan, Elena Cârstea. În momentul de faţă, Titus Munteanu are pe masă proiectele gata făcute a două emisiuni care se vor materializa în luna martie a anului viitor. Unde le va vinde însă nu e sigur, realizatorul tv aflându-se în negocieri cu câteva posturi tv. “Am un proiect de varietăţi de sâmbătă seara. Este un divertisment bun, numit «Vedete pentru vedete», în cadrul căruia, două personalităţi publice, care pregătesc separat câte un program, intră în competiţie. Fiecare din cele două are în spate o altă mare vedetă, căreia în final i se va acorda un premiu de apreciere, de excelenţă pentru întreaga activitate. Avem încă oameni foarte valoroşi care merită toată apecierea şi, mai mult decât atât, o recompensă bănească. Cea de-a doua emisiune se numeşte «Colegiul majoretelor» şi se adresează unui public foarte tânăr, de până la 35-40 de ani. Aceste majorete nu numai că vor dansa, dar vor face un adevărat show şi le vor ajuta pe fetele care doresc să-şi schimbe look-ul. Pentru asta vom merge prin licee şi facultăţi…”

BALOANE DE SĂPUN
Titus Munteanu, profesorul vedetelor, şi spunem asta făcând referire, desigur, la emisiunea “Şcoala Vedetelor”, crede că, de-a lungul timpului, divertismentul românesc a regresat, iar adevăratele vedete din ziua de azi sunt prea puţine. Din punctul său de vedere, problema constă în faptul că nu mai sunt “specialişti” în vedete, oameni care să se ocupe de ele, care să le şcolească, să le promoveze bine, să le ajute să-şi câştige şi să-şi menţină statutul de vedetă. “Am să vă spun ceva. O televizune fără vedete nu este televiziune. Iar omului trebuie să-i dai un format care să i se potrivească mănuşă. Vedetele trebuie căutate. Ele există peste tot, trebuie doar găsite. Ştefan Bănică este o vedetă, Dan Negru este o vedetă, Esca… Măruţă a încercat să facă ceva în TVR. N-a mers. S-a mutat la PRO TV şi deja face audienţă. Este o vedetă. Cazul lui Teo este asemănător. Dacă în momentul de faţă ar cădea pe mâna cuiva care să-i spună exact ce are de făcut de-acum înainte, şi-ar reveni. Ar trebui să lucreze la o cu totul altă imagine, pornind de la look până la formatul de emisiune. Ea ar trebui să vină cu ceva nou. Cu un alt program, dar care să i se potrivească. Teo are un potenţial uriaş, de care nu profită din păcate. A folosit acelaşi lucru peste tot. A schimbat doar televiziunile. De asemenea, avem mari actori, care sunt vedete, Marcel Iureş, Gheorghe Dinică, Florin Piersic fiind doar o parte.  

Vedetele trebuie căutate bine. Pentru «Şcoala Vedetelor» am dat preselecţie şi nu am luat pe nimeni. Au venit peste 800 de tineri, dar am preferat să mă duc eu după ei. Am fost la Liceul de Muzică, la Şcoala Populară, am asistat la ore, i-am studiat dintr-un colţ al clasei. Peste tot sunt oameni ca Teo sau ca Andreea Marin. Ei doar trebuie găsiţi.”

Vedeta, la urma urmei, este o notorietate. Indiferent de domeniu. O persoană publică recunoscută. Dar care trebuie să întrunească anumite calităţi. Showbiz-ul românesc abundă, practic, în vedete. Plouă şi ninge cu vedete. Însă cele mai multe dintre ele ajung la acest statut într-un mod artificial. “Sunt ca un balon de spăun care, în momentul în care nu mai sunt promovate, nu mai sunt susţinute de un trust sau altul, se sparge, iar lumea le uită. Dacă nu eşti mereu prezent şi nu te impui cu ceva nou şi puternic, rişti să cazi de pe piedestal. Vedeta trebuie să fie susţinută de cineva care ştie cum să-i promoveze imaginea. Iar în conturarea imaginii unei vedete intervin şi caracterul ei – trebuie să aibă personalitate puternică – şi alte condiţii din afara mediului profesional. Dar nici una dintre aceste meserii care le impun pe vedete nu se poate practica bine fără o pregătire serioasă la bază. Iar originalitatea este punctul forte. Personal, cred că numai 10%-15% dintre vedetele pe care le promovează showbiz-ul românesc îşi merită statutul. Nu vedeţi ce nenorociri se întâmplă în showbiz? Există nişte limite care trebuie respectate.”

“Publicul vrea televiziune. Iar televiziunea înseamnă imagine. Imaginea aceea trebuie să arate bine. Din toate punctele de vedere: de la detaliile tehnice până la punerea în scenă a show-ului, la alegerea prezentatorului şi la promovarea lui. Telespectatorul sau spectatorul trebuie surprins în orice moment cu idei bune”
Titus Munteanu / realizator tv

×
Subiecte în articol: arte munteanu vedete titus titus munteanu