x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Spiritul Callatis nu va pieri!

Spiritul Callatis nu va pieri!

de Dana Andronie    |    17 Aug 2010   •   00:00
Spiritul Callatis nu va pieri!
Sursa foto: Gheorghe Todor/

Anul acesta, Mangalia s-a împărţit între două scene. Între scena domnului primar şi scena lui Cornel Diaconu - regizorul, producătorul de fapt şi de drept al Festivalului Callatis. Este regretabil ca un eveniment cu tradiţie, aflat la cea de-a X-a ediţie, să aibă de suferit în urma unui "partaj" cu scandal.



Maestrul Cristian Mihăilescu a pus degetul pe rană, declarând: "Callatis este o sinteză a spiritului românesc. Suntem în stare să creăm din nimic un fenomen fabulos care să dăinuiască ani şi pe care să-l spintecăm într-o clipă. Acesta este spiritul românesc. În timp ce alte popoare, deşi nu au aceleaşi talente sau valenţe şi suportă mediocrităţile pe care le fac vedete, noi transformăm vedetele în neant. Callatisul a fost, este şi va fi o stare de spirit. Callatis a bucurat zeci de mii de oameni. A promovat marile valori româneşti, atât în ţară, cât şi în străinătate. Şi într-un moment politic, pe care nu vreau să-l discut, am încercat să-l desfiinţăm. Atunci când ne aflăm la ananghie, ne mobilizăm şi ne reinventăm talentele.

Asta s-a întâmplat anul acesta la Miss Diaspora. Dacă am avea puterea să ne mobilizăm în momentele de glorie aşa cum o facem în momentele dramatice, am cuceri lumea". Glorie! Callatis a fost şi în 2010, într-o formulă restrânsă, cu eforturi supraomeneşti, dar nu s-a oprit. "Show must go on", s-a auzit pe scena de la Hotel Paradiso, prin vocea extraordinară a Feliciei Filip. Cu doar câteva ore înainte de spectacol, s-a întâmplat o minune care ar putea intra în Cartea Recordurilor. La proba de sunet, Felicia Filip a reuşit să spargă un televizor (nu de nervi!). Dacă marele tenor Enrico Caruso ciocnea uşor cu unghia un pahar din cristal şi obţinea o anumită notă muzicală după care, dându-se câţiva paşi înapoi, spărgea paharul emiţând aceeaşi notă cu absolută fidelitate, Filipissima a făcut să cedeze o plasmă, cu vibraţiile vocii sale. Cornel Diaconu a mutat monitorul aproape de ecran şi sub ochii săi acesta s-a făcut praf.

Această întâmplare este un motiv în plus pentru ca Festivalul Callatis să meargă mai departe, fie cu Miss Diaspora, fie cu orice alt pretext bine ancorat în valorile româneşti de pretutindeni. Coroniţa de Miss Diaspora 2010 (în valoare de 5.000 de lei) a ajuns la Tatiana Răducanu din Italia. Premiul II (în valoare de 3.000 de lei) a fost adjudecat de moldoveanca Diana Botnaru, iar premiul III (în valoare de 2.000 de lei) l-a primit reprezentanta Americii - Oana Borcoman. Pentru prima oară în istoria unui concurs de frumuseţe, concurentele s-au votat între ele şi au ales-o Miss Diaspora 2010 pe reprezentanta Turciei - Selin Imre. Fetele au dat dovadă de fair-play! De-ar înţelege şi cine trebuie că fără respect nu se poate construi nimic, ci doar distruge, atunci Mangalia ar avea o singură scenă!

×