x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Stars of the 21st Century: O seară fascinantă cu balerini excepţionali

Stars of the 21st Century: O seară fascinantă cu balerini excepţionali

de Maria Sârbu    |    23 Feb 2009   •   00:00
Stars of the 21st Century: O seară fascinantă cu balerini excepţionali

La Sala Palatului a fost, sâmbătă seară, o gală regală. O gală de balet cu 12 mari dansatori care au strălucit, încântând publicul.



Gala "Stars of the 21st Century" s-a desfăşurat la Bucureşti pentru prima dată. În nici o altă ţară central şi est-europeană acest eveniment nu a avut loc. Galele, organizate în lume de Solomon Tencer Production din Canada, au putut fi văzute în 15 ani, de când le-au iniţiat soţii Solomon Tencer şi Na­dia Veselova-Tencer, în doar câteva me­tropo­le, printre care Toronto, New York, Paris. Cei mai buni dansatori ai lumii, angajaţi în trupe mari de balet, sunt se­lectaţi pentru "Stars of the 21st Century".

Ce-au oferit cei 12 balerini care au ajuns pentru prima dată în România? Momente de frumuseţe şi de graţie. Profesionalism şi perfecţiune. În program – balet clasic, neoclasic şi contemporan. Selecţia foarte diversă alcătuită de directorul artistic Nadia Veselova-Tencer, fostă balerină, originară din Sankt Petersburg, unde a şi absolvit Academia de Balet, a prilejuit publicului satisfacţie deplină. Balerinii au fost minunaţi. Unii dintre ei dansaseră cu o seară înainte de gală pe alte scene ale lumii. Nu s-a resimţit oboseală. Surprizele au fost mari, în special venite din partea a două cupluri care iniţial nu erau în program, balerinii înlocuindu-i pe colegi de-ai lor de trupă, care din varii motive nu au putut veni: ruşii Anastasia şi Denis Matvienko, de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg (cu "Radio & Juliet" şi "Don Quijote") şi Dorothee Gilbert şi Alessio Carbone de la Paris Opera Ballet (cu "La Esmeralda") sau două solo excepţionale pe care le-au interpretat – "Alles Walz" şi respectiv "Arepo". Denis Matvienko dansează în trupa sa din St. Petersburg, cât şi la Bolşoi Teatr, dar şi la Teatro alla Scala din Milano. El a ajuns la Bucureşti direct de la Tokio. Împreună cu soţia sa, Anastasia, au oferit pe scena bucureşteană mo­mente feerice. De altfel, acest mare balerin împlineşte astăzi 30 de ani şi va dansa chiar de ziua sa în "Don Quijote" la Mihailovskii Teatr, alături de o altă balerină născută în aceeaşi zi cu el, dar în alt an.

Graţioasă, plină de farmec a fost în "Sylvia" şi în "Romeo şi Julieta" Shoko Nakamura de la Staatsballett, Berlin, care a dansat împreună cu David Makhateli, un virtuos de la Royal Ballet, London. Au lăsat dâre de fineţe şi de perfecţiune şi ceilalţi dansatori: Polina Semionova şi Ronald Savkovici de la Staatsballett, Berlin, cu "Jeune Homme" şi "Alexander"; Adyaris Almeida de Corella Ballet, Barcelona, şi Herman Cornejo de la Ame­rican Ballet Theater, New York, cu "Baiadera" şi "Who Cares"; Marina Jimenez şi Francisco Lorenzo – Compañia Nacional de Danza, Madrid, cu "Andante affecttuoso" şi "Cor Perdut". La final, cele 12 stele ale baletului mondial au ieşit cu "Defilee", pe muzica lui Ceaikovski şi în coregrafia Nadiei Veselova-Tencer.

REACŢII
Un tehnician de la lumini, cu o remarcabilă experienţă în domeniul său, s-a arătat la final uluit: "Niciodată, pe o scenă din România, nu au fost reuniţi într-un singur spectacol atâţia balerini de valoa­re". Ne-ar plăcea să mai vină. De astfel de spectacole avem nevoie. Gala de balet "Stars of the 21st Century" a fost organizată de Solomon Tencer Production împreună cu "dmb music records" (Alexandru Mihu) şi Asociaţia culturală "Best Art" (Elena Manolescu), în parte­neriat cu Hotel Radisson Sas, BGS, Opera Naţională Bucureşti, Atlassib, Dove.

×
Subiecte în articol: arte