Puţin a mai rămas până la întâlnirea publicului bucureştean cu cei 12 mari balerini ai lumii, în cadrul Galei "Stars of the 21st Century". Evenimentul va avea loc la Sala Palatului, la data de 21 februarie.
Nume celebre în lumea baletului clasic mondial vor prezenta aici creaţii desăvârşite, date fiind trupele din care provin. Printre cei 12 dansatori sunt şi ruşii Alina Somova şi Anton Korsakov, care fac parte din grupul de bază al celebrului Balet al Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg. Ei vor interpreta pe scena Sălii Palatului "Paquita" - pas de deux şi "Don Quijote" - pas de deux. Alina Somova s-a alăturat marelui Balet din oraşul de pe Neva în 2003, când a absolvit Academia de Balet. Cu un an înainte, devenise câştigătoare a Marelui Premiu "Vaganova" la Concursul Internaţional de Balet desfăşurat la Sankt Petersburg. În 2004, dansa pe scena Teatrului Naţional din Tokyo, în "Spărgătorul de nuci", iar doi ani mai târziu debuta la Opera de Stat din Viena în rolul Odette-Odile din "Lacul lebedelor", versiunea coregrafică aparţinând marelui Rudolf Nureyev. Repertoriul ei include titluri onorante, printre care "Silfida", "Giselle", "Corsarul", "Frumoasa adormită", "Lacul lebedelor", "Don Quijote". Anton Korsakov este laureatul unor concursuri internaţionale (Rusia, Finlanda). Face parte din trupa de balet a Teatrului Mariinsky din 1998. Dansează în "Silfida", "Frumoasa adormită", "Lacul lebedelor", "Spărgătorul de nuci", "Giselle", "Baiadera", "Corsarul", "Don Quijote" etc.
DE LA RUŞI, LA AMERICANI
Alţi doi balerini aşteptaţi cu prilejul Galei "Stars of the 21st Century" sunt Adyaris Almeida de la Corella Ballet din Barcelona şi Herman Cornejo de la American Ballet Theater din New York, care vor dansa "Clear" şi "La Bayadere" - actul I (Pas d'Acteon). Adyaris Almeida este originară din Cuba, unde a şi început să studieze baletul, la şase ani. A absolvit Şcoala Naţională de Balet din Havana în 2001, după care a dansat la Baletul Naţional al Cubei până în 2003, când s-a mutat în Statele Unite, evoluând aici până în 2008. A fost balerină principală a multor companii de pe continentul american.
A urmat Corella Ballet din Barcelona (2008), unde, de asemenea, este balerină principală. Creaţia sa artistică a fost încununată cu diverse premii la concursuri şi festivaluri de gen. Herman Cornejo, principal dansator la American Ballet Theatre, şi-a început studiile în domeniul baletului la vârsta de opt ani, în cadrul Institutului Superior de Artă al Teatrului Colon din Buenos Aires. Multiplu laureat în prestigioase competiţii sud-americane, îşi continuă studiile, ca bursier, la şcoala de Balet din New York. În 1995, devine membru al trupei Ballet Argentino. La 16 ani, Cornejo devine cel mai tânăr câştigător al Medaliei de Aur din istoria celor opt ediţii ale Concursului Internaţional de Dans de la Moscova (1997). Imediat este promovat ca prim-solist la Ballet Argentino. Doi ani mai târziu intră la American Ballet Theatre, în paralel onorându-şi şi invitaţiile ca "artist oaspete" al altor mari companii din lume. Are un repertoriu foarte divers. Este "Mesager al Pacii", numit de UNESCO în anul 2000.
CREAŢII MEMORABILE
în spectacolul cu două părţi din 21 februarie îi vom putea vedea şi pe ceilalţi dansatori excepţionali în momente coregrafice memorabile, selecţionaţi de Nadia Veselova-Tencer, cea care organizează, alături de soţul său, Solomon Tencer (Canada), Galele "Stars of the 21st Century". Programul cuprinde şi: "Sylvia" - pas de deux - cu Shoko Nakamura (Staatsballett, Berlin) şi David Makhateli (Royal Ballet, London); "Ressemblement" - cu Ana María Lopez şi Francisco Lorenzo (Compania Nacional de Danza din Madrid); "Manon" - pas de deux - cu Polina Semionova şi Ronald Savkovic (Staatsballett, Berlin); "La Esmeralda" - pas de deux - cu Mathilde Froustey şi Matthias Heymann (Paris Opera Ballet), precum şi "Cor Perdut" - cu Ana María Lopez & Francisco Lorenzo; "Alexander" - cu Polina Semionova şi Ronald Savkovici; "Romeo and Juliet" - cu Shoko Nakamura şi David Makhateli; "Cordiablement" - cu Mathilde Froustey şi Matthias Heymann.
Spectacolul de la Sala Palatului, care va începe la ora 19:00, va dura aproape trei ore. Biletele pot fi procurate de la casele Sălii Palatului, Operei Naţionale Bucureşti, de la Magazinul Muzica, magazinele Diverta, magazinele Germanos şi Carrefour Voiaj, dar şi online de pe site-urile: www.eventim.ro, www.ticketpoint.ro, www.bilete.ro, www.blt.ro. Gala de la Bucureşti este organizată de Solomon Tencer Production din Canada împreună cu "dmb music records" şi asociaţia culturală "Best Art".
Citește pe Antena3.ro