x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Studiu - Consumul de media in Statele Unite

Studiu - Consumul de media in Statele Unite

de Adrian Vaduva    |    30 Ian 2007   •   00:00
Studiu  -  Consumul de media in Statele Unite

Aproape un anotimp petrecut in fata televizorului. In anul care tocmai a inceput, americanii vor petrece 65 de zile in fata televizorului si doar o saptamana citind un ziar. Cel putin asa reiese dintr-un studiu realizat de Census Bureau’s Statistical Abstract din Statele Unite.

In epoca vitezei, oamenii devin din ce in ce mai dependenti de media. Acestia isi petrec tot mai mult timp in compania televizorului, ascultand radioul, citind un ziar sau rasfoind o revista. Potrivit unor analisti din SUA, nord-americanii vor consuma in acest an nu mai putin de zece ore zilnic informandu-se sau pur si simplu distrandu-se. Chiar daca la nivel mondial presa tiparita pare a se afla pe o panta descendenta, acest lucru nu inseamna ca oamenii nu mai sunt interesati de informatii. Viitorul este cel al presei online. O persoana al carei timp este din cale afara de dramuit nu-si mai poate permite luxul de a rasfoi un ziar. Este mult mai economic sa citesti informatia online, mai ales ca exista posibilitatea de a citi folosindu-se mai multe surse, crescand in acest fel sansele de a obtine un punct de vedere obiectiv.

STATISTICA. Cercetatorii americani ai Departamentului de statistica abstracta din cadrul Census Bureau au finalizat un studiu din care reiese ca din cele 12 luni ale anului 2007, americanii vor petrece in medie cinci luni consumand diferite tipuri de media. Motivul pentru un consum atat de ridicat este reprezentat de faptul ca o persoana poate face mai multe lucruri in acelasi timp. Daca stam putin si facem un calcul simplu, se observa ca, astfel, un om consuma in medie zece ore zilnic uitandu-se la televizor, ascultand un post de radio sau citind un ziar. Cum majoritatea oamenilor are nevoie de opt ore de somn si bineinteles ca mai este si nevoita sa petreaca alte opt ore la locul de munca, s-ar putea conchide ca zece ore de consum media reprezinta o cifra exagerata. Este adevarat ca pare putin cam complicat, insa la o analiza mai atenta, lucrurile sunt mult mai simple. Spre exemplu, o persoana poate asculta radioul in timp ce rasfoieste un ziar sau navigheaza pe internet. Cu alte cuvinte, se folosesc mai multe tipuri de media in acelasi timp. Extrapoland putin, se poate imagina un om in fata calculatorului, avand televizorul in surdina, ascultand muzica la radio si, intre doua cautari pe Google, rasfoind o revista. Sau in timp ce merge spre munca o persoana poate asculta un post de radio, iar la stopuri poate citi un ziar. Iar acum, cifra de zece ore zilnic nu mai este deloc exagerata, dimpotriva.

DEFALCAT. Potrivit cercetarii intreprinse de US Census Bureau, americanii vor sta 65 de zile in fata televizorului, 41 de zile vor asculta muzica, iar putin peste o saptamana vor naviga pe net. De asemenea, adultii vor petrece o saptamana citind ziarele, pe cand adolescentii vor asculta CD-uri cu muzica aproximativ o saptamana.

×
Subiecte în articol: arte