x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Supravietuitorii din Beslan

Supravietuitorii din Beslan

de Viorica Vinciu    |    26 Aug 2005   •   00:00
Supravietuitorii din Beslan

Nimeni nu auzise de Beslan pana pe 1 septembrie 2004. Un orasel din Caucaz, ca multe altele, in care niciodata nu se intampla nimic.

Duminica seara, de la ora 20:05, Antena 3 prezinta documentarul BBC care reface filmul terifiant al celor trei zile in care orasul Beslan a fost transformat intr-o capitala a miscarii teroriste de independenta a poporului cecen.

COMEMORARE. Prin difuzarea acestui film, Antena 3 comemoreaza un eveniment pe care nimeni n-ar trebui sa-l dea uitarii. Atat imaginile filmate chiar de rapitori in interiorul salii de sport, cat si declaratiile copiilor, profesorilor si parintilor care au supravietuit incidentelor intregesc povestea unui cosmar in care copiii au fost pusi in fata gloantelor. Refuzand orice tratative cu autoritatile ruse, teroristii au considerat ca doar printr-o astfel de operatiune vor putea forta retragerea trupelor rusesti din Cecenia.

ARTIFICII. 1 septembrie. Intaia zi de scoala. Primele focuri de arma s-au auzit exact cand festivitatea statea sa inceapa. Curtea scolii era plina. Micutii au crezut ca zgomotele erau provocate de focuri de artificii. Cei mari si-au dat seama, insa, ca o astfel de feerie nu-si avea rostul in miezul zilei si la inceput de septembrie. Apoi lucrurile s-au precipitat. Aproximativ 30 de oameni mascati au descins in multimea adunata in curtea scolii si i-au fortat pe cei prezenti sa mearga in sala de sport. "Stiam ca erau banditi pentru ca aveau masti pe fata si purtau arme in mana dreapta... Pe cei care n-au vrut sa mearga in sala de sport i-au impuscat pe loc", povesteste unul dintre supravietuitori.

TEROARE. Regimul impus de ceceni sutelor de civili inchisi in sala de sport a Scolii Nr. 1 din Beslan ilustreaza lipsa de umanitate de care acestia dau dovada in demersurile pentru independenta totala. Dupa doua zile in care au fost lipsiti de apa, alimente sau medicamente, dupa doua zile in care au stat cu explozibilul deasupra capetelor, mai bine de 150 de copii au fost ucisi cu focuri de arma trase din spate. Cand, in urma unor explozii, toti cei retinuti de ceceni in sala de sport s-au repezit catre ferestrele care le puteau readuce libertatea, separatistii au deschis focul.

TERORISM IN RUSIA
Al patrulea episod din seria "Terorism in Rusia", difuzat vineri, la ora 22:10, la Antena 3, prezinta tragedia din 23 octombrie 2002, de la Teatrul Dubrovka, situat in centrul Moscovei. Considerat drept unul dintre cele mai sangeroase momente ale istoriei terorismului cecen, drama de la Nord-Ost (foto) a zguduit opinia publica internationala atat prin amploarea operatiunii, cat si prin deznodamantul controversat. Documentarul contine marturii ale celor care au reusit sa scape cu viata din masacru, dar si declaratii ale celor care au facut parte din fortele speciale care au eliberat ostaticii. Operatiunea desfasurata de fortele de ordine poate fi socotita drept cel putin controversata. In lunile ce au urmat evenimentelor din octombrie 2002 s-a discutat mult despre interventia trupelor FSB, despre pretul platit pentru actiunea in forta a acestora. Membri ai trupelor de interventie si martori oculari din randul civililor sechestrati ilustreaza cele doua puncte de vedere.
×
Subiecte în articol: arte