Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti' organizeaza in perioada 29 iunie-1 iulie 2012 Targul de Sfintii Apostoli Petru si Pavel. "In calendarul popular, ziua de 29 iunie, sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sau Sanpetru marcheaza miezul verii agrare si perioada secerisului. In traditia populara. Sanpetru apare fie ca personaj pamantean, fie ca divinitate celesta. Ca pamantean se ocupa cu agricultura, cresterea animalelor si pescuitul iar ca sfant, Dumnezeu ii incredinteaza portile si cheile Raiului, unde imparte hrana animalelor salbatice, fierbe grindina pentru a o marunti prin topire si a deveni mai putin periculoasa', ne spune doamna conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al muzeului.
Timp de trei zile, Muzeul Satului va fi gazda grupurilor si ansamblurilor folclorice romanesti dar si a ansamblurilor grupurilor etnice din Romania: turcii, albanezii, ucrainienii, ungurii, evreii si grecii. Aleile muzeului se vor umple de ritmurile dansurilor traditionale, de mirosul cozonacilor si al poalelor in brau, al placintelor cu branza sau al turtei dulci.
Programul va cuprinde datini si obiceiuri specifice sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, lansari de carte si CD-uri, muzica veche si medievala, folclor autentic romanesc, momente de Istorie a Bucurestilor cu Teatrul Masca, dar si o expozitie a sportului national romanesc, oina. Curtile caselor vor fi primitoare atat cu mesterii ce vor demonstra doritorilor cateva secrete ale mestesugurilor ce i-au consacrat, cat si cu vizitatorii ce le vor calca pragul.
Nica a lui Stefan a Petrei, matusa Mariuca si mama Smaranda din "Amintiri din copilarie' a lui Ion Creanga vor putea fi intalniti pe "ulitele satului', strigand in gura mare....'Haideti dar, cu mic, cu mare, veniti la noi la targ, caci azi e sarbatoare'.