x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Teatrul din Iaşi e salvat

Teatrul din Iaşi e salvat

de Maria Sârbu    |    28 Iul 2009   •   00:00

Clădirea Teatrului Naţional din Iaşi pare să fie salvată. O dată cu semnarea contractului de execuţie a lucrărilor de consolidare şi restaurare la acest monument istoric practic s-a redeschis şantierul.



Tărăgănelile şi discuţiile pe marginea problemelor legate de lucrările de consolidare şi restaurare a clădirii Teatrului Naţional din Iaşi par să fi luat sfârşit. Ieri s-a semnat contractul cu firma SC Iasicon SA, câştigătoarea licitaţiei organizate de Ministerul Cul­turii, cel care a inclus în 2006 mi­nunata clădire, construită în doar doi ani (1894-1896), în Proiectul de rea­bilitare a monumentelor istorice din România, proiect finanţat printr-un împrumut extern acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Lucrările, care vor dura doi ani (să sperăm că numai atât), costă 4,24 mi­lioane de euro.

Consolidarea clădirii a început încă în 1998, fiind efectuate lucrări de aceeaşi firmă, SC Iasicon SA, la infrastructură, suprastructură, dar şi lucrări de finisaje, în sumă totală de 9,5 milioane de lei. Au fost câteva faze de finanţare, banii provenind de la Ministerul Culturii, după cum a spus pentru Jurnalul Naţional şeful de şantier, Victor Simionescu.

În 2006, clădirea a fost în­chisă. Lu­crările au fost stopate, iar unii, mai pesimişti, declarau că, dacă nu vor fi reluate, ar putea să aibă loc o... "implozie". Teatrul Naţional din Iaşi poartă din 1956 numele lui Vasile Alecsandri. Clădirea s-a înălţat după ce vechiul teatru - din Copou - a fost distrus de un incendiu. Sala Mare, cu 750 de locuri, considerată o bijuterie arhitectonică, impresionează prin rafinamentul, fantezia şi somptuozitatea ornamentelor de inspiraţie barocă şi rococo. De notat că scena are trei cortine: una din metal, una clasică şi una pictată.

×
Subiecte în articol: arte