x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Theodor-Cristian Popescu cu „Metoda” la Nottara

Theodor-Cristian Popescu cu „Metoda” la Nottara

15 Feb 2011   •   19:46

Regizorul Theodor-Cristian Popescu a montat la Teatrul Nottara spectacolul „Metoda” (Metoda Grönhol) de Jordi Galcerán, a cărui premieră are loc astăzi, de la ora 19:30, la Sala Studio. Din distribuţie fac parte Adrian Văncică (Fernando), Alexandru Jitea (Enrique), Gabriel Răuţă (Carlos) şi Cerasela Iosifescu (Mercedes). Scenografia este semnată de Ştefan Caragiu.

Textul cunoscutului dramaturg catalan (traducerea în română a fost făcută de Luminiţa Voina-Răuţ) a înregistrat un mare succes chiar de la debutul scenic (2003, la Teatrul Naţional Catalan), obţinând prestigioase premii. Se joacă pe multe scene din Spania şi din lume. De curând, piesa a fost adaptată pentru film, de regizorul argentinian Marcelo Piñeyro.

Theodor Cristian Popescu, regizorul care a înfiinţat în 1997 Compania 777 (a existat şi o coproducţie, multdiscutată, cu „Nottara” – „În­geri în America” de Tony Kushner, 1999), pune în scenă în general texte contemporane mai puţin cunoscute la noi. Absolvent al UNATC (1994, clasa Valeriu Moisescu), el a montat în premieră piese de Radu Ma­cri­nici şi Andreea Vălean (autoarea pie­sei „Eu când vreau să fluier fluier”). A rămas în memoria publi­cului, între alte spectacole, şi „Co­piii unui Dumnezeu mai mic” de Mark Medoff (1997, pe scena „Odeon”-ului). A fost plecat cu o bur­să în SUA, ulterior stabilindu-se în Canada, unde a creat propria companie, care îi poartă numele, mon­tând mai multe spectacole. În­tors în ţară, a pus în scenă „Femeia din trecut” de Roland Schimmelpfennig, la „Metropolis” (2008), „Auto-da-fé (trei piese scurte)” de Tennessee Williams, la Teatrul din Sibiu (2009), „Krum” de Hanoch Levin, la Naţionalul din  Târgu-Mureş (2009), „Opinia publică” de Aurel Baranga, tot la Sibiu (2010).

×
Subiecte în articol: arte