x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un neamţ se plimbă fericit prin Germania cu Miţa Biciclista

Un neamţ se plimbă fericit prin Germania cu Miţa Biciclista

de Dana Andronie    |    12 Dec 2010   •   18:31
Un neamţ se plimbă fericit prin Germania cu Miţa Biciclista

Eco Euro Tour

, primul turneu european de promovare a iniţiativei eco­logiste din România, se apropie de unde a plecat. Încă o dovadă că  Pă­mân­tul e rotund! S-au parcurs 6.000 de kilometri şi peste 6.000 de români şi alţi europeni au venit la Nürnberg, München, Carrara, Roma, Buxelles şi Zweibrücken ca să participe la Manifest pentru Sănătatea Pământului. 

"Dacă speranţa este visul cu ochii deschişi, să avem curajul, puterea să ţinem într-adevăr ochii deschişi şi toate proiectele pe care le începem să le ducem până la sfârşit – spune Felicia Filip. Sunt alături de aceşti mi­nunaţi oameni, de aceşti frumoşi ne­buni cu care am mers trei ani la rând în Europa să demonstrăm că avem valori, că avem o spiritualitate demnă de cunoscut peste tot în lume."

Unul dintre aceşti oameni minunaţi pe care îi pomeneşte Felicia este Cornel Diaconu, regizor de film, dar şi de spectacole unice. De această dată, împreună cu Lavinia Şandru, a pornit prin Europa cu un concept eco care a avut şi cinema, şi muzică, şi poezie, şi surprize! La Bruxelles s-a întâlnit cu Gerard Iepure! Vă întrebaţi, desi­gur, cine este Gerard?! În urmă cu 11 ani, Cornel Diaconu a pus la cale, în cadrul emisiunii "Duminica în fami­lie", o adopţie atipică.

A ales un copil pe care l-a lăsat să-şi aleagă, în direct, părinţii. Acel copil are acum 22 de ani şi este student la Conservatorul din Bruxelles. Gerard s-a întâlnit faţă-n faţă cu cel care i-a dăruit şansa de a avea o mamă şi un tată. S-a urcat pe scenă şi i-a mulţumit printre şuvoaiele de lacrimi. Floarea Calotă l-a mân­gâiat cu un cântec pe care i l-a dedicat. "Bobocei şi flori mărunte/ De-ar fi omul cât un munte/ Soarta nu-l caută în frunte/ De e tânăr ori bătrân/ De e rău ori de e bun/ Soarta îşi vede de drum// Flori de busuioc/ Am trecut prin foc/ Să schimb lacrima-n noroc/ Că norocu-i lucru mare/ Nu-l găseşte orişicare/ Să-l adune ca pe o floare// Măi noroace luminate/ Te-ai făcut cu mine frate/ Hai prin viaţă mai departe/ Până te-am aflat/ Mult am lăcrimat/ Oameni buni m-au ajutat/ Azi îi mulţumesc/ Tatălui Ceresc/ Că-s dorit şi că iubesc." O altă surpriză: la preselecţia belgiană pentru Eurovision s-au înscris şi români: Mona Grancerof şi trupa Hotar (Mihai Imbăruş/ Alex Simescu). Pentru a ajunge în finală, ei au nevoie de suma de 20.000 de euro. Aşa sunt regulile jocului în Belgia. Casa de Cultură belgiano-română "Arthis" îi sprijină pentru a-şi realiza visul.

După Bruxelles, turneul s-a oprit în Zweibrücken, la Catedrala Alexander. O minunăţie! Vocea Feliciei Filip a fost de înger. Martori au fost câţiva români şi o mulţime de nemţi. Unul dintre ei avea în mână o cărticică pe care o tot deschidea. Nu era Blibia.


L-am urmărit cu privirea şi am văzut într-un final că era un dicţionar german-român. Incredibil! Dieter Cullmann este un neamţ îndrăgostit de România. A învăţat să vorbească româneşte, ne cunoaşte valorile şi spiritualitatea. Se plimbă în Germania cu Miţa Biciclista. Da. E greu de crezut, dar doctorul de inimă, domnul Cullmann, a adoptat o maidaneză din România pe care a numit-o chiar aşa, Miţa Biciclista. După Miţa doctorului Cullmann m-a şocat un Trabant care, culmea!, se deplasa vijelios pe autostradă spre graniţa cu Austria. Aveam ochii deschişi, nu visam. M-am trezit că rostesc cu voce tare ceea ce spunea Lavinia Şandru: suntem ceea ce lăsăm în urmă. Poate fi gunoi, poate fi artă. Acel Trabant care nu polua deloc aerul mi-a demonstrat că dacă un lucru e bine făcut poate rămâne în timp, chiar şi ca piesă de muzeu, încă funcţională. "Nu poţi avea totul în viaţă, dar tu ai viaţa în care este totul", sună un mesaj din manifestul iniţiat în Eruopa de Pro Familia şi Iniţiativa 2003. "Ce ţie nu-ţi place, pământului nu-i face!" sau "Pământul este darul primit de noi, fără să oferim recompensă. El este dătător de viaţă. Dacă nu ai pământ, nu exişti!" sunt alte mesaje culese din turneu. Ar trebui să repetăm aceste fraze de câte ori avem senzaţia că suntem stăpânii acestei lumi.

×