Viaţa scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez, prezentată prin fotografii şi citate sugestive, afişate intr-un labirint de panouri, constituie tema expoziţiei inaugurate joi, la Tărgul de la Carte Gaudeamus
Viaţa scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez, prezentată prin fotografii şi citate sugestive, afişate intr-un labirint de panouri, constituie tema expoziţiei inaugurate joi, la Tărgul de la Carte Gaudeamus, eveniment descris de Vladimir Epstein, directorul tărgului, ca fiind "momentul de senzaţie al tărgului". Expoziţia, structurată pe 15 capitole, reprezentănd tot atătea etape din viaţa lui Marquez, conţine fotografii, note şi afirmaţii ale scriitorului, care anul acesta a implinit 80 de ani, 40 de ani de la publicarea romanului "Un veac de singurătate" şi 25 de ani de la decernarea premiului Nobel pentru literatură.
De-a lungul celor 15 capitole, vizitatorii iau contact cu opiniile scriitorului despre film - "relaţia mea cu filmul a fost o căsătorie nereuşită" - muzică, prieteni, patrie sau politică, Garcia Marquez fiind cunoscut pentru admiraţia sa pentru revoluţia cubaneză. "Pentru Fidel Castro am o mare admiraţie din foarte multe motive, dar in primul rănd pentru că şi-a asumat riscul zilnic al puterii", este scris sub o fotografie cu liderul cubanez. "Un roman este o reprezentare cifrată a realităţii, o specie de ghicitoare a lumii. Realitatea din roman este diferită de realitata vieţii, deşi se bazează pe ea aşa cum se intămplă in vise", spunea scriitorul, distins cu Nobelul pentru literatură in 1982, un premiu care nu părea să-l influenţeze in vreun fel. "Nu mă mai bateţi la cap cu Nobelul", spunea, la un moment dat, Garcia Marquez.