x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Victor Newman!

Victor Newman!

de Roxana Ioana Ancuta    |    11 Sep 2008   •   00:00
Victor Newman!

ERIC BRAEDEN ● O personalitate care dă clasă pseudovedetelor
Eric Braeden a fost în România pentru cîteva zile, la invitaţia echipei “Happy Hour”, emisiunea lui Măruţă de la Pro TV. Într-o întîlnire pe care a avut-o şi cu ziariştii români, actorul, prin caracterul său şi atitudine, a dat definiţia a ceea ce înseamnă un adevărat star.



ERIC BRAEDEN ● O personalitate care dă clasă pseudovedetelor
Eric Braeden a fost în România pentru cîteva zile, la invitaţia echipei “Happy Hour”, emisiunea lui Măruţă de la Pro TV. Într-o întîlnire pe care a avut-o şi cu ziariştii români, actorul, prin caracterul său şi atitudine, a dat definiţia a ceea ce înseamnă un adevărat star.

Faţă-n faţă cu Eric Braeden. Doar decenţa şi ţinuta – care impune mult respect – sînt, aparent, punctele comune dintre omul Braeden şi personajul pe care-l interpretează în serialul “Tînăr şi neliniştit”, difuzat şi la Pro TV. Răbdător cu fiecare, cu bun-simţ şi recunoscător admiraţiei pe care i-o poartă oamenii, în general, indiferent în ce colţ al lumii s-ar afla, Braeden a impresionat. Şi numai un om care respectă munca pe care o face, dar care-i respectă şi pe cei din jur atinge un nivel al profunzimii umane care înnobilează. Ne-a plăcut Eric Braeden, dar şi lui i-a plăcut de noi, românii, surprins de faptul că foarte mulţi dintre oamenii de aici sînt vorbitori buni de limba engleză, “spre deosebire de americani, care, în cea mai mare parte, nu cunosc nici o altă limbă străină”.

Jurnalul Naţional: De 28 de ani jucaţi în “Tînăr şi neliniştit”. Cum aţi rezistat trei decenii în pielea aceluiaşi personaj, cunoscutul Victor Newman?


Eric Braeden: Trezindu-mă în fiecare dimineaţă şi spunîndu-mi cît de norocos sînt pentru faptul că sînt implicat în acest proiect, ca să-ţi răspund foarte simplu la întrebare. La Hollywood sînt 150.000 de actori şi de regizori. Dar numai 1% dintre ei cîştigă satisfăcător. Restul visează. Asta-i realitatea. Şi asta-i puterea a ceea ce faci. Puterea mediei de a scoate în evidenţă şi de a populariza ceea ce facem noi, artiştii. Foarte mulţi actori şi-ar dori, poate, să realizeze ce realizez eu. De aceea mă consider foarte norocos, şi, aşa cum am mai spus, de fiecare dată cînd mă trezesc dimineaţa admit importanţa muncii mele şi nu mă odihnesc niciodată.

Interesat de politică


Ce aţi împrumuta din personalitatea lui Newman?


Nimic, în afară de extraordinarul lui simţ al afacerilor şi abilitatea cu care se descurcă în acest domeniu.

Ştiţi că aveţi foarte multe fane la noi în ţară, iar cele mai în vîrstă se tem că s-ar putea să nu mai prindă finalul filmului… Ce se mai întîmplă, prin urmare, în “Tînăr şi neliniştit”?

Asta e interesant în soap-opera… Faptul că sînt chiar întîmplări din viaţă, sînt personaje care trăiesc o dată cu tine. Spre exemplu, Victor Newman s-a căsătorit de trei-patru ori, are copii, nepoţi. În momentul de faţă, Newman trece printr-o perioadă dificilă cu fiul său. Sînt probleme pe care eu, în viaţa de zi cu zi, nu le am cu băiatul meu, cu care am o relaţie deosebită (sînt foarte apropiat de el). Dar dificultăţile pe care le are Newman cu Nick par a fi rupte din realitate. Se ajunge la complexul fiului care nu atinge nivelul de performanţă al tatălui – şi-l urăşte pentru asta –, la punctul în care fiul vrea să-şi ucidă tatăl. Asta se întîmplă în “Tînăr şi neliniştit”. Nick vrea să-şi distrugă tatăl. Sînt fapte care se întîmplă, de multe ori, şi în viaţa reală. Şi asta cred că s-a întîmplat şi cu preşedintele Bush Jr. Tatăl lui a fost mult mai faimos şi a reuşit mai multe decît el. Repet, este vorba despre complexul fiului care nu e la nivelul tatălui şi a cărui viaţă devine mai complicată.

Spuneaţi că la televizor preferaţi să urmăriţi documentare istorice, ştiri, sport, talk-show-uri. Urmăriţi şi înţelegeţi jocurile politice. V-aţi gîndit să vă implicaţi în politică?


Politica este o afacere FOARTE, FOARTE, FOARTE murdară. Politica face mai mult decît să te compromită şi să te determine să faci compromisuri. Este atît de dură! Eu sînt prea sincer în ceea ce priveşte sentimentele mele… Este adevărat, m-am gîndit să mă implic în politică, dar nu o voi face. Nu o voi face! Cînd văd politica asta externă a Administraţiei Bush, cînd văd nenorocirile care se întîmplă, cînd văd conflictele în care ne-am implicat… sînt complet împotriva acesteia. Personal, cred că războiul din Irak este o mare prostie. Nu trăim într-o lume unipolară, ci într-una multipolară, aflată mereu în mişcare. Iar puterea nu stă în forţa militară. Teoria invincibilităţii este o prostie. La un moment dat, am dat un interviu înainte de invazia Irakului şi am fost întrebat ce părere am despre o eventuală ocupare a acestei ţări. Şi am răspuns că, dacă intrăm în acea ţară, trebuie să intrăm în număr mare pentru a restabili infrastructura, pentru a-i face pe oameni să se simtă în siguranţă. Nu poţi intra într-o ţară ca să-i dezarmezi, mai apoi, armata. Nu poţi declanşa un război, iar mai apoi să te aştepţi să fii întîmpinat cu flori. Deci, este o mare greşeală. Politica este o treabă foarte complicată.

Începuturile

Eric Braeden a venit în serial în 1980, acum 28 de ani, şi de atunci a jucat în 647 de episoade. Braeden, actor de origine germană, a debutat în cinematografie încă din 1961. Accentul şi structura feţei l-au recomandat la început pentru roluri de ofiţeri nazişti, însă ulterior a jucat în multe seriale de televiziune, dar şi în blockbustere precum “Titanic”. În acest moment, filmografia lui numără aproape 120 de producţii – filme şi seriale. Cel mai nou proiect al său este filmul “The Man Who Come Back”, unde joacă alături de Armand Assante, Billy Zane, Sean Young şi pe care îl şi produce.

8.984 episoade

“Tînăr şi neliniştit” se filmează din 1973. În România, serialul a ajuns la episodul 3.320. Extrem de popular, soap-ul a primit şi cîteva zeci de premii. Cel mai important a fost Premiul Emmy. Deseori, pentru a înlocui personajele, scenariştii – şi ei cîteva zeci – apelau la o “strategie” devenită comună ulterior. Trimiteau copiii “la studii” pentru ca, după o perioadă, aceştia să revină în serial la o vîrstă mult mai înaintată (evident, în interpretarea altcuiva). Este celebrul caz al Victoriei Newman. La vîrsta de 10 ani, a fost trimisă la şcoală pentru a se întoarce un an mai tîrziu, avînd 18 ani.

REGULI DE VIAŢĂ
“… lucrez de două ori pe zi, mă rog de două ori pe zi, pentru că este foarte important pentru mine, fac sport, sînt mereu interesat de ceea ce se întîmplă în întreaga lume, sînt la curent cu ştirile. Trăiesc în trecut, într-un mod în care vreau să înţeleg acest trecut, dar privesc în viitor pentru a ajunge în platou şi a lucra alături de actori minunaţi”
Eric Braeden - actor

×
Subiecte în articol: arte newman sînt braeden eric eric braeden