V-ati gandit vreodata sa candidati pentru functia de presedinte? Ce-ar trebui sa le spuneti oamenilor pentru a va vota? Cum sa-i impresionati?
ADRIANA PADURARU
|
|
DELIBERARI. "Electorii" l-au declarat "candidatul poporului" pe Park Gillespie (foto jos) |
Ei bine, la aceste intrebari s-au gandit producatorii de la Showtime, care au realizat un reality-show pe aceasta tema. Creat de R.J. Cutler, "American Candidate" a debutat la 1 august 2004. Concurentii, sase barbati si patru femei, s-au "batut" pentru a "deveni" presedintele Statelor Unite. Saptamana de saptamana, contracandidatii s-au intalnit "face-to-face" pentru a le demonstra "alegatorilor" ca sunt cei mai potriviti pentru a fi "No 1" in America. Pentru aceasta, ei au avut p
arte si de sprijinul unor profesionisti in materie de discursuri, mesaje de campanie, sloganuri sau tinuta. Gazda concursului a fost Montel Williams, recent premiat cu un Emmy pentru cel mai bun talk-show.
ASPIRANTI. Pentru a participa la primul sezon al concursului, doritorii trebuiau sa completeze formularul de inscriere aflat pe site-ul show-ului. Potrivit lui Cutler, 20.000 de oameni au "downloadat" cererea, insa numai 1.500 au fost mai "hotarati". Dupa mai multe saptamani de "deliberari", producatorii au ales zece aspiranti la functia de "presedinte". Acestia au fost: Keith Boykin (36 de ani, fost asistent special al lui Bill Clinton), Bruce Friedrich (34 ani, directorul unei societati de protectie a animalelor), Chrissy Gephardt (31 ani, fiica unui fost candidat la presedintie, Dick Gephardt), Park Gillespie (38 ani, profesor), Malia Lazu (27 ani, reprezentanta unei asociatii de protectie a drepturilor minoritatilor), Richard Mack (51 ani, fost serif al statului Arizona), Joyce Riley (55 ani, fosta asistenta medicala), James Strock (47 ani, fost angajat al Ministerului Mediului din Statele Unite), Bob Vanech (36 ani, om de afaceri) si Lisa Witter (31 ani, manager).
VOT. Timp de zece saptamani, concurentii sunt supusi mai multor probe, astfel incat alegatorii sa-si dea seama cine are "stofa" de presedinte. "Show-ul urmeaza structura unei curse adevarate pentru postul de sef al statului", a declarat realizatorul. In urma voturilor telespectatorilor, unul cate unul, aspirantii la "functia" de presedinte vor fi eliminati. In finala vor ramane doar doi. Castigatorul va pleca acasa cu 200.000 de dolari si va fi declarat "candidatul poporului" pentru sefia Statelor Unite. Marti, 11 octombrie, s-a desfasurat finala concursului. Cei doi oponenti au fost Park Gillespie si Lisa Witter. Electorii au fost mai incantati de prestatia lui Gillespie, asa incat cei mai multi
l-au votat pe el.
CONDITII
|
Pentru a putea participa la concurs, doritorii trebuiau sa indeplineasca majoritatea conditiilor impuse aspirantilor la functia suprema in SUA, singura care a fost omisa fiind varsta (un viitor presedinte trebuind sa aiba peste 35 de ani). De asemenea, inainte de realizarea show-ului, Comisia Federala Electorala s-a asigurat ca acesta nu incalca in nici un fel legile electorale. Printre consultantii in materie de campanie electorala s-au numarat consilierul republicanilor Ed Rollins, Carter Eskew (strategul campaniei din 2000 a lui Al Gore) si Bay Buhanan. De asemenea, fiecare candidat va avea parte de sprijinul unui prieten care ii va fi manager de campanie.
|