x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 1.501 feluri de mâncare

1.501 feluri de mâncare

26 Noi 2009   •   00:00
1.501 feluri de mâncare

"Dictatura gastronomică - 1.501 feluri de mâncare" a lui Constantin Bacalbaşa s-a lansat la 24 noiembrie, la Palatul Şuţu din Capitală, într-o ediţie îngrijită, prefaţată şi îmbunătăţită de Simona Lazăr, editorul Jurnalului de bucătărie.

O carte de bucate cu totul specială, cu reţete din perioada interbelică, ce adună în paginile ei o întreagă istorie a Balcanilor, coordonată de un "împătimit real al gastronomiei şi al culturii gastronomice", Simona Lazăr. "Datorez această carte dlui Mircea Coloşenco. El îmi povestea cu patos despre prima ediţie a cărţii, «1001 feluri de bucate», apărută în 1934. Mi-a stârnit interesul şi am început să o caut. La câteva săptămâni, am găsit cea de-a doua ediţie, «Dictatura gastronomică.

1501 feluri de mâncări» (1935). După ce am frunzărit-o, mi-am dat seama că este dincolo de ce putea dânsul să-mi povestească... Pentru «Dictatura gastronomică - 1.501 feluri de mâncare», am luat ce era mai bun în cele două ediţii, îmbogăţind-o cu o serie de note, prin care am încercat să explic fie un cuvânt vechi, fie o tehnologie culinară specifică epocii. E o ediţie unică în România, singura adnotată. Sper să vă pot oferi un obiect special, care să poată fi deopotrivă o carte de gătit, dar şi o carte de citit seara, înainte de culcare", a spus Simona. (A.N.)

×
Subiecte în articol: carte