x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte A început Tîrgul de Carte de la Londra

A început Tîrgul de Carte de la Londra

de Sebastian S. Eduard    |    15 Apr 2008   •   00:00
A început Tîrgul de Carte de la Londra
Sursa foto: Xinhua Xie Xiudong/

Ieri a început la Londra Tîrgul de Carte. La acest eveniment de anvergură România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român.

Ieri a început la Londra Tîrgul de Carte. La acest eveniment de anvergură România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român.

 

 

Ieri a început Tîrgul de Carte de la Londra – London Book Fair, una dintre cele mai importante manifestări internaţionale de profil. Adresat editorilor, distribuitorilor, librarilor şi profesioniştilor din domeniul editorial din toată lumea, Tîrgul de Carte, găzduit de Earl Court din Londra, este cea mai proeminentă manifestare britanică de profil şi una dintre cele mai importante la nivel global. Ediţia din 2007 a atras peste 23.000 de participanţi din 109 ţări.

 

 

Slogan. Editurile din România vor fi prezente în premieră la acest eveniment în cadrul unui stand organizat de Institutul Cultural Român. Sloganul participării româneşti la London Book Fair este “Writers from a Country Hard to Write: Romania”. 25 de edituri din România vor expune 650 de titluri de carte şi albume, precum şi peste 30 de audiobook-uri. Standul de 108 metri pătraţi, organizat de ICR, va include spaţii pentru întîlniri ale editorilor români cu potenţiali parteneri sau colaboratori străini, precum şi pentru materiale promoţionale distribuite de asociaţiile profesionale din România.


Promovare. Participarea românească în premieră la London Book Fair are loc în contextul unei promovări extinse a literaturii române peste hotare. Cu sprijinul ICR, prin programele Translation and Publication Support – TPS şi “20 de autori”, au fost publicate în ultimii doi ani peste 30 de volume în peste 10 ţări din Europa, precum şi în Israel şi în Statele Unite. Alte 25 de cereri de finanţare formulate de editorii străini au fost selectate de juriul TPS la sfîrşitul anului 2007. Lista apariţiilor sprijinite include cărţi ale unor clasici români interbelici precum Camil Petrescu şi Mihail Sebastian, nume contemporane consa-crate – Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Norman Manea, dar şi autori recent afirmaţi.

 

 

Astăzi, de la ora 9:30, în cadrul Tîrgului va avea loc seminarul Book Business in Romania. O secţiune va fi dedicată programelor de susţinere a traducerilor derulate de Centrul Naţional al Cărţii, înfiinţat în 2007 în cadrul ICR. Vor susţine expuneri criticul literar Marius Chivu şi Florin Bican.

 

 

Reprezentare. Editurile şi grupurile editoriale din România reprezentate la London Book Fair sunt Ad Libri, All, Brumar, Cartea Românească, Grupul editorial Corint, Curtea Veche, Gramar, Humanitas, Idea, Editura Muzeului Literaturii Române, Igloo Media, Nemira, Niculescu, Noi Media Print, Paralela 45, Polirom, Rao, Editura Institutului Cultural Român, Simetria, Teora, Trei, Triade, Tritonic, Vremea. Majoritatea acestora a fost de acord ca, după încheierea Tîrgului de Carte de la Londra, să ofere cărţile expuse bibliotecilor institutelor culturale româneşti din străinătate.

sebastian.eduard@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte carte tîrgul carte