x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Adrian Năstase: 'Descriptio Danubii. Hărţile Dunării în patru secole de cartografie' - o lucrare ce deschide porţile viitorului

Adrian Năstase: 'Descriptio Danubii. Hărţile Dunării în patru secole de cartografie' - o lucrare ce deschide porţile viitorului

09 Feb 2016   •   18:20
Adrian Năstase: 'Descriptio Danubii. Hărţile Dunării în patru secole de cartografie' - o lucrare ce deschide porţile viitorului
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Albumul "Descriptio Danubii. Hărţile Dunării în patru secole de cartografie" este o lucrare de artă, reunind gravuri în lemn sau în metal, dar şi una "care deschide porţile viitorului", a declarat fostul premier Adrian Năstase, la lansarea volumului.

Albumul bilingv "Descriptio Danubii. Hărţile Dunării în patru secole de cartografie"/ "Maps of the Danube Spanning Four Centuries of Cartography", publicat în parteneriat de Editura Institutului Cultural Român şi Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, a fost lansat marţi la Casa Titulescu.

Ediţia este semnată de directorul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Ovidiu Dumitru, şi Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu.

"Lucrarea de faţă este şi una de artă, dar este şi o lucrare de cunoaştere, nu doar a geopoliticii, a frontierelor, o cunoaştere, în definitiv, a felului în care în Europa Dunărea a reprezentat o punte de legătură între Occident şi Orient", a spus Năstase, care a fost moderatorul evenimentului.

În opinia acestuia, ''hărţile trebuie să constituie dovezi ale unor drepturi istorice", "elemente ale unor bătălii legate de prezent", Dunărea putând reprezenta şi "un pretext pentru proiecte politice".

El a anunţat că albumul va fi urmat de un altul care va avea ca tematică zona Mării Negre, acesta incluzând şi hărţi realizate de cartografii Imperiului Otoman.

La rândul său, preşedintele ICR, Radu Boroianu, a afirmat că albumul are meritul de a arăta ce a reprezentat de-a lungul secolelor Dunărea.

El a menţionat că ICR şi-a propus să sprijine proiecte asemănătoare acestuia, Institutul urmând să organizeze o tabără de creaţie la Sulina, astfel încât, "într-un timp cât mai scurt, fosta clădire a Comisiunii Dunării să devină un centru internaţional".

Deputatul Ionuţ Vulpescu a apreciat că volumul "este o carte extraordinară, captivantă, având cuprinsă între coperţile ei întreaga istorie a disciplinei, de la Evul Mediu la Modernitate, ca şi "o întreagă istorie a interesului Europei pentru regiunea Dunării şi o evoluţie a felului în care această regiune a fost percepută".

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, care a vorbit despre trecutul şi prezentul relaţiei Occident - Orient, având ca punct de pornire Dunărea, a arătat că lucrarea reprezintă "o reuşită editorială, care este şi un act de cultură şi de restituire istorică şi cartografică, un produs prezentabil în relaţiile noastre bilaterale".

Ovidiu Dumitru a anunţat că lucrarea poate fi răsfoită la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi. "Acum o avem în custodie, dar sper ca ea să intre în patrimoniul instituţiei noastre", a spus directorul muzeului.

Albumul valorifică într-o concepţie vizuală de excepţie piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, unul dintre puţinele muzee cu specific cartografic din Europa şi din lume.

Cele 86 de hărţi ale Dunării europene prezentate în volum sunt creaţia marilor maeştri cartografi aparţinând diverselor epoci şi şcoli, de la Munster, Vischer, Ortelius până la cartografi mai recenţi, din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea - Homann, Nicolas de Fer, Hasius, Wolf, Fesca.

Hărţile şi gravurile vechi, repere ale evoluţiei României şi a celorlalte naţiuni în context european, constituie un veritabil document istoric, geografic şi cultural.

Consultantul ştiinţific al lucrării este prof. Ion Ciortan, expert cartograf, iar versiunea în limba engleză a fost realizată de Samuel Onn. AGERPRES

×
Subiecte în articol: adrian nastase Descriptio Danubii