x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Aproape dragoste

Aproape dragoste

de Roxana Roseti    |    01 Iul 2011   •   21:00
Aproape dragoste

Cand spui 'aproape dragoste' nu suna ca o optiune, ci mai degraba precum o enigma pe care stiinta se stra­du­ieste sa o rezolve. Si mai suna ca si cum ai fi gata-ga­ta sa te urci pe un cal verde, care nu se afla pe perete!

In acest al XXI-lea secol al comunicarii salba­tice, 'Aproape dragoste' reprezinta titlul unui volum de poezii, semnat Dan Podaru. Pa­na acum, nimic special, ba, poate parea chiar tern si plictisitor. Ei bine, nu! Autorul, docto­rand al Scolii Doctorale in Stiintele Comunicarii, in ca­­drul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comu­ni­­carii, a gasit de cuviinta sa exprime... aproape tot ce a insemnat dragoste la un moment dat in viata sa, prin intermediul poeziei. Parerea 'cam demodat' cade de cum citesti motto-ul acestui prim volum (poezii create in perioada 1986 – 2011): 'Pentru toate aceste poezii vreau sa multumesc tuturor fe­meilor care, iu­bindu-ma sau urandu-ma, m-au ajutat sa ma au­to­definesc'. Banuiala, cum ca ar fi un miso­gin elegant, se muta subtil in ba­nuiala de a fi un misogin metaforic. 'Mugind, tarand, cres­cand din urlet/De pierzare.../Ma simt aproape de incheietura/Frunzei tale', scrie Podaru. Pe care daca il vezi pe strada stii sigur ca omul are o problema cu viata: el trebuie sa o po­ves­teas­ca, sa o treaca prin experientele traite si ne­tra­i­te, sa spuna ce a mai aflat despre ea, cu ris­cul de a parea un nebun al marelui oras.

Sotron
Autorul sustine ca pentru el, poezia este 'un eveniment cosmic, un cutremur, o explozie nucleara, un Big Bang care dureaza o nanosecunda'. Desi sustine acest lucru, nu vrea sa isi lanseze volumul 'cu zgomot', ci intr-un cadru citadin, la Cafeneaua 3D a cinematografului Patria, la inceput de iulie, 'alaturi de oameni apropiati, colegi de la fa­cultate si asa mai departe, care nu vor veni de complezenta, si va asigur ca vor fi in numar mare'. 'Tocmai de aceea imaginile care ilustreaza poeziile sunt realizate de fotografii Gabi Boholt si Sergiu Mihaescu, prietenii mei'.

'Sunt sigur ca oamenii au nevoie de poezie. Poezia este comunicare, in stare pura. Cred doar ca mijloacele prin care cititorii pot ajunge la poezie trebuie modificate, adaptate si mo­der­nizate', spune Podaru. 'Ieri, m-a privit in ochi o zana.../Si a starnit in mine o furtuna'. Uneori pana si sotronul este aproape sotron...

×
Subiecte în articol: carte