x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte "Bărbatul şi moda”, un nou volum Ovidiu Buta

"Bărbatul şi moda”, un nou volum Ovidiu Buta

16 Dec 2009   •   00:00

După "Victima modei" Ovidiu Buta revine la Polirom cu un nou volum, "Bărbatul şi moda". Volumul, scris în colaborare cu Adina Nanu, istoric de artă şi profesor al jurnalistului la Universitatea Nationala de Arta Teatrala şi Cinematografică din Bucureşti, încearcă să abordeze un subiect extrem de actual: înfaţişarea masculină aflată în plin proces de transformare la începutul mileniului III. Căci, după ce în secolul XX femeile au golit dulapurile de haine ale bărbaţilor, luând la purtare totul, de la pantaloni şi cravate la pălării şi cămăşi, e firesc să ne aşteptam ca, în veacul următor, sexul tare să dorească să îşi ia revanşa, să îşi dobândească libertatea de a se îmbraca la fel de variat ca reprezentantele sexului frumos.

Ideea cărţii a apărut în urmă cu trei ani, cu ocazia lansării primului volum semnat Ovidiu Buta, "Victima Modei", în timpul unei conversaţii pe care acesta a avut-o cu Adina Nanu, cea care i-a fost şi profesoară la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Din efortul conjugat al celor doi a rezultat un nou volum dedicat, de această dată, înfăţişării  masculine, divizat în douăsprezece capitole.

Fiecare din cei doi autori a lucrat pe cont propriu, Adina Nanu concentrându-se în special asupra istoriei  înfăţişării masculine, iar Ovidiu Buta asupra fenomenului contemporan. Materialele au fost "lipite" între ele atuinci când s-a ajuns la mijlocul proiectului, în timpul unor lungi, dar prolifice sesiuni de lucru. Pentru ca cititorii să îşi poată face o imagine cât mai completă, cele 336 de pagini ale cărţii sunt bogat ilustrate cu desene realizate chiar de Adina Nanu, fotografii din colecţia personală a autoarei, cel mai cunoscut şi mai apreciat critic de artă din România,  dar şi din şedinţele foto realizate de-a lungul timpului de Ovidiu Buta, precum şi cu portrete ale unor personaje celebre precum Neagu Djuvara şi Adrian Silvan Ionescu. Fotografia folosită pentru copertă face parte, de asemenea, din colecţia personală a Adinei Nanu şi îl reprezintă pe  unchiul acesteia, domnul Chiriţă, fost primar al Bucureştilor, unul dintre cei mai eleganţi bărbaţi ai epocii sale.  
Lansarea cărţii a avut loc în Gaia Boutique Club şi s-a concretizat într-un eveniment Peroni Nastro Azzurro la care au participat zeci de nume cunoscute din lumea modei.

×
Subiecte în articol: carte