x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte “Filosof de ocazie”, un nou roman de A.C. Pahomi

“Filosof de ocazie”, un nou roman de A.C. Pahomi

de Luminiţa Ciobanu    |    16 Mar 2014   •   16:11
“Filosof de ocazie”, un nou roman de A.C. Pahomi

“Filosof de ocazie”. O sintagmă care conturează mister şI te îndeamnă să-i cauţi sensul... Faţetele pildei pot fi intuite însă, iar răspunsul - aflat citind cel mai nou roman semnat de A.C. Pahomi, apărut recent la Editura Cartea Românească.

Pe o străduţă patriarhală din centrul Bucureştiului, într-una din cele şapte case vechi boiereşti unde locuiesc doi prieteni: un filosof de ocazie – un autodidact care se hrăneşte cu sisteme filosofice, dar îşi păstrează atitudinea şi candoarea diletantului, judecându-se, adesea, autoironic – şi Baltazar – un sculptor care lucrează la opera vieţii sale, un cal monumental din marmură care va atinge perfecţiunea. Aceştia trăiesc boem, poartă discuţii savante, au gusturi rafinate, ascultă muzică clasică. Însă tihna avea să dureze până într-o zi în care, în cea mai luxoasă vilă de pe stradă se mută o femeie de o frumuseţe rară, misterioasă, de care vecinii sunt atraşi ca un magnet. “Cine este această femeie? E Moartea, îşi spune Baltazar, e Nemurirea însăşi, îşi spune filosoful. Viaţa îşi continuă cursul, necunoscuta e în continuare în centrul atenţiei tuturor şi vine ziua în care sculptorul termină statuia. Lucrurile se precipită, iar filosoful, chemat în grabă, admiră uluit perfecţiunea uriaşului armăsar. În clipa următoare, cade secerat când vede ieşind din burta spartă a statuii o mână fină, inertă de femeie...”

A.C. Pahomi s-a născut la 15 iulie 1959, în Bucureşti. Primele tentaţii literare apar de timpuriu, autoarea mărturisind că „a scris în gând, înainte de a merge la şcoală şi de a învaţă efectiv să scrie”. În 1987, debutează la radio în cadrul emisiunii „Noapte bună, copii!”. În acelaşi an, Editura Ion Creangă îi cenzurează manuscrisul unui volum de basme, apărut abia în 1991, cu titlul “Gărgăriţa călătoare”, urmat, în 1996 de un al doilea, “Lacrima Lunii”, tradus în italiană în 1999. În 2001, i-a apărut ultima carte de basme, “Împăratul stricător de datini”, apoi, din 2006, autoarea s-a desprins de literatura pentru copii şi a publicat primul sau roman, “Ademenirea”, reeditat în anul 2009. Au urmat romanele “Umbra de dincolo...” şi “Chiriaşul de la demisol”, apărute în 2010, respectiv 2011.

“Filosof de ocazie” te captivează încă de la citirea primelor pagini. Cartea conturează un univers tainic, o stradă cu puţine case ce grupează personaje memorabile care vorbesc despre fericire şI despre moarte cât de poate de firesc şI de profund. “O proză subtilă, bine condusă, cu umor, cu detaşare”, după cum sublinia acad. Răzvan Theodorescu; un roman în care, “trecerea pragului dincolo”, precum spunea Silvia Chiţimia, devine “o experienţă mistică - moartea, sau un vis vizionar” iar “sub aparenţele unei cărţi scrise bine, uşor de citit”, vom regăsi foarte multe tâlcuiri. ŞI, precum accentua însăşi autoarea, un scriitor poate fi asemenea unui bijutier. “În momentul în care primim o bijuterie nu prea ne gândim la cel care a făcut-o. O carte trebuie să fie puternică prin ea, nu susţinută de autor...”, spune A.C. Pahomi. Perfect de acord! Aşadar, să pătrundem în tainele acestui roman şI să încercăm să dăm răspuns unor întrebări ce au cheie nu tocmai lesne de pătruns, ci, dimpotrivă...

×