x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte "Cartea şoaptelor" este cartea anului 2009

"Cartea şoaptelor" este cartea anului 2009

06 Dec 2009   •   00:00

Clubul Prometheus a găzduit vineri seara festivitatea de decernare a Premiului CARTEA ANULUI 2009. Premiul, în valoare de 10.000 RON, i-a fost decernat lui Varujan Vosganian pentru romanul Cartea şoaptelor (Polirom, 2009). Acesta a fost acordat de revista România literară cu sprijinul Fundaţiei Anonimul. Juriul a fost format din redactori ai revistei România literară, al cărei preşedinte este Nicolae Manolescu.

Istoria convoaielor interminabile de surghiuniţi în Cercurile Morţii, în deşertul Deir-ez-Zor, istoria genocidului din 1915 împotriva armenilor, istoria armenilor care au luat drumul exilului îşi află în paginile din Cartea şoaptelor de Varujan Vosganian o ilustrare cu adevărat răvăşitoare. Cartea şoaptelor începe într-un registru pitoresc, pe o străduţă armenească din Focşaniul anilor '50 ai secolului trecut, printre aburii cafelei proaspăt prăjite şi miresmele din cămara bunicii Armenuhi, printre bucoavnele şi fotografiile bunicului Garabet. "Bătrânii armeni ai copilăriei" lui Varujan Vosganian nu au de istorisit întâmplări delectabile, ci fapte de-a dreptul neliniştitoare. Povestind, ei încearcă să se despovăreze de o traumă - a lor şi a predecesorilor.
La numai trei luni de la apariţia romanului Cartea şoaptelor, editura Pre-Textos (Valencia, Spania) a achiziţionat drepturile de publicare a acestuia în limba spaniolă. Varianta în limba spaniolă a romanului, El libro de los susurros, va apărea cel mai târziu la începutul anului 2011. Printre autorii români publicaţi de editura spaniolă Pre-Textos se numără: Mihail Sebastian, Panait Istrati, Max Blecher, Dan Lungu.

Primele date din această scurtă biografie se regăsesc chiar în Cartea şoaptelor. Varujan Vosganian s-a născut la Craiova, la 25 iulie 1958. Copilăria şi adolescenţa şi le-a petrecut la Focşani. A absolvit Liceul "Alexandru Ioan Cuza"
din Focşani, apoi Facultatea de Comerţ a Academiei de Studii Economice şi Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Lucrările sale includ trei volume de poezie - Samanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de braţe (2005) -, precum şi volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

Celelalte volume nominalizate pentru acest premiu au fost: "Orfeu în infern" (Nicolae Breban, Editura Polirom), "Probleme personale" (Angela Marinescu, Editura Cartea Românească), "Medgidia, oraşul de apoi" (Cristian Teodorescu, Editura Cartea Românească)

×
Subiecte în articol: carte