x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți de povestit copiilor copiilor noștri

9 cărți de povestit copiilor copiilor noștri

de Florian Saiu    |    07 Dec 2023   •   06:40
9 cărți de povestit copiilor copiilor noștri

Astăzi, la „Bibliotecă”, 9 aventuri, 9 experiențe, 9 lecții de (pre)dat mai departe. Prizați discret, alegeți cu cap, colportați cu inima! Cartea vă ține partea.

 

1. Geografia gândirii

Autor: Richard E. Nisbett

Editura: Litera, 2023

Când psihologul Richard E. Nisbett le-a arătat o scenă subacvatică animată studenților lui americani, aceștia s-au concentrat pe un pește mare care înota alături de pești mai mici. În schimb, observatorii japonezi au comentat asupra mediului din fundal - iar diferitele moduri de a vedea sunt un indicator al diferențelor cognitive profunde între occidentali și extrem orientali. După cum Nisbett demonstrează în Geografia gândirii, oamenii gândesc - și chiar văd - diferit lumea grație ecologiei, a structurilor sociale, a filosofiei și a sistemelor educaționale diferite, care datează din Grecia și China antice. „Geografia gândirii” documentează cercetările fundamentale ale profesorului Nisbet în psihologie culturală, abordând întrebări precum:

• De ce excelau vechii chinezi la algebră și aritmetică, dar nu la geometrie, precum grecii ca Euclid?

• De ce li se pare atât de greu extrem-orientalilor să distingă un obiect din mediul care îl înconjoară?

• De ce învață copiii occidentali mai repede substantivele decât verbele, când în Asia de Est situația este inversă?

Richard E. Nisbett a predat psihologie la Universitatea Yale și în prezent este profesor emerit la Universitatea din Michigan. A primit Premiul pentru Contribuții Științifice Deosebite al Asociației Americane de Psihologie, Premiul William James Fellow al Asociației Americane de Psihologie etc. La Editura Litera, de același autor, a apărut „Mindware. Instrumente pentru o gândire inteligentă” (2020).

2. Lecții

Autor: Ian McEwan

Editura: Polirom, 2023

Traducere și note: Dan Croitoru

Pe când lumea încă evaluează consecinţele celui de-Al Doilea Război Mondial şi Cortina de Fier coboară, viaţa lui Roland Baines, în vârstă de unsprezece ani, e dată peste cap. Departe de casă şi de dragostea protectoare a mamei, abandonat într-o şcoală cu internat neobişnuită, vulnerabilitatea lui o atrage pe profesoara sa de pian, Miriam Cornell, lăsând cicatrici, precum şi amintirea unei iubiri care nu se va estompa niciodată. Peste ani, când soţia lui dispare, lăsându-l singur să-şi crească fiul încă bebeluş, Roland se vede obligat să-şi înfrunte existenţa neliniştită. 

Abil!

3. Luminile și umbrele sufletului

Autor: Petru Creția

Editura: Humanitas, 2023

„Cartea aceasta nu vrea să fie altceva decât o călăuză către adevărul despre noi înşine, pe un drum la fel de greu de desluşit ca acela din Călăuza lui Tarkovski. Dar nu de negăsit. Omul este o fiinţă complicată şi ambiguă, dar nu indescifrabilă. Destul de chinuită şi de vulnerabilă, dar nu damnată. Iar sufletul său este în stare să compenseze urâţeniile şi josniciile naturii sale cu neverosimile biruinţe şi elevaţii... Atenţia noastră este prea mult chemată în afară, către zarva înverşunată a vieţii. Prea mulţi caută, tot timpul, să ne vândă ceva: o idee sau doar o marfă, un idol sau, prea adesea, o iluzie. Cum să-ţi mai găseşti reperele în noianul acesta de informaţii şi de ispite care par a spune totul despre noi şi a ne da toate soluţiile, când de fapt nu izbutim să aflăm despre noi înşine ceea ce ar face ca relaţia noastră cu lumea să devină, dacă nu mai uşoară, cel puţin mai limpede? Asemenea informaţii vrea să dea, pe scurt, dar în adânc, cartea aceasta prin eseurile morale pe care le conţine” - Petru Creția.

4. Războiul cipurilor

Autor: Chris Miller

Editura: Humanitas, 2023

Traducere și note: Iulian Comănescu

Practic totul - de la rachete la cuptoare cu microunde, de la smartphone-uri la bursa de valori - funcționează cu ajutorul cipurilor.

Până de curând, America proiecta și producea cele mai performante cipuri, menținându-și astfel poziția de principală superputere a lumii. Această poziție începe însă să se clatine, sub asaltul Chinei. Astăzi, așa cum ne dezvăluie Războiul cipurilor, China, care cheltuie anual mai mult pentru achiziționarea de cipuri decât pentru importul de petrol, investește enorm în industria semiconductorilor pentru a recupera decalajul față de Statele Unite. Iar asta poate influența superioritatea militară și prosperitatea economică a Americii.

Războiul cipurilor ne arată că, pentru a înțelege starea actuală a politicii, economiei și tehnologiei, trebuie mai întâi să înțelegem rolul vital al economiei și geopoliticii semiconductorilor. 

De gândit!

5. Înotătorii

Autor: Julie Otsuka

Editura: Pandora M, 2023

Traducere: Genoveva Cerchez

Este cartea pe care e musai s-o deschizi (și s-o citești, fără doar și poate). Fără alte (inutile) referințe.

6. Silvan despre Silvan

Autor: Silvan D. Ionescu

Editura: Corint, 2023

Memoriile binecunoscutului grafician Silvan D. Ionescu dezvăluie multe dintre secretele lumii literare și artistice a secolului trecut. Dar să relevăm câteva:

„Tudor Arghezi a fost un tarabagiu care vindea de toate. Romancier n-a fost. N-a fost nici dramaturg. Le-a încercat pe toate. Era un împletitor de cuvinte originale, ca unele femei pricepute la facerea puloverelor, care așază într-un anumit fel bumbii și ornamentația, neobișnuit față de cum se lucrează”.

„Nichita Stănescu își aranja sau, mai bine spus, «nearanja» frizura în așa hal ca să se întoarcă lumea pe stradă să se întrebe: cine o fi ăsta? Îi plăcea să fie neglijent de la gât în sus”.

„[...] când vorbea Petre Țuțea, Cioran îi sorbea vorbele, era numai ochi și urechi. Aveam impresia că ar fi dorit să nu-i scape nicio vorbă sau expresie plastică din ideile lui Țuțea. Cred că era idolul noului sosit la Berlin. De altfel, am aflat mai târziu că Cioran îl venera, chiar după zeci de ani, pe Țuțea, deși în acest interval nu-l mai întâlnise”.

7. Toate fantomele din mașinărie

Autor: Elaine Kasket

Editura: Corint, 2023

Traducere: Adina Barvinshi

În era digitală în care trăim, ne simțim constrânși să stocăm și să împărtășim cât mai multe informații personale. Dar ce se va întâmpla cu acestea (postările de pe Facebook, TikTok, LinkedIn sau Twitter, ori fotografiile de pe Instagram) atunci când vom trece în neființă? În ce mod vrem să își aducă aminte de noi ceilalți? Ce drepturi vor avea cei care rămân în urma noastră asupra datelor noastre personale? Ce se păstrează privat și ce va deveni public?

La aceste întrebări - și nu numai -, autoarea ne propune câteva răspunsuri, într-o manieră interesantă, captivantă și emoționantă, îmbinând în mod echilibrat poveștile adevărate cu o cercetare științifică riguroasă.

8. Sira

Autoare: María Dueñas

Editura: Polirom, 2023

Traducere și note: Ileana Scipione

Charismatica Sira Quiroga - eroina memorabilă din Iubirile croitoresei - revine acum într-o aventură captivantă ce ne poartă din Ierusalim la Londra şi din Madrid în Tanger în anii turbulenţi de după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acum, când marea conflagraţie mondială s-a încheiat, fosta cusătoreasă devenită croitoreasă şi pe urmă spioană se pregăteşte în sfârşit să ducă o existenţă liniştită alături de soţul ei Marcus, agent al serviciului de informaţii britanic, şi să treacă prin experienţa maternităţii. Însă destinul are alte planuri pentru ea. Instalaţi în Ierusalim în timpul Mandatului Britanic pentru Palestina, ea şi Marcus se văd prinşi în lumea tulbure a agenţilor din umbră, a ameninţărilor politice şi a violenţelor izbucnite pe neaşteptate. Sira călătoreşte în Anglia pentru a se angaja într-o nouă misiune de spionaj, devenind Livia Nash, jurnalistă la biroul BBC pentru America Latină. Iar acesta este doar începutul unui periplu în care o întâlneşte pe Eva Perón la Madrid, ajunge în Maroc pentru o misiune în care este implicată Barbara Hutton, moştenitoarea imperiului Woolworth, în timp ce se confruntă cu fantome ale trecutului care ameninţă să-i dea viaţa peste cap.

9. Cucerirea Americii

Autor: Dominic Sandbrook

Editura: Polirom, 2023

Traducere: Petru Iamandi

Un împărat, Montezuma, supranumit şi „Marele Vorbitor”, căci prin el zeii se adresau milioanelor de supuşi, care le aduceau drept jertfă pe cei sortiţi şi pe cei luaţi prizonieri în războaie. Un soldat aproape necunoscut, pe numele său Hernán Cortés, venit pe mare, de la mii de kilometri depărtare, în căutarea bogăţiilor şi a gloriei. Întâlnirea dintre cei doi, stăpânitorul aztecilor şi aventurierul spaniol, avea să schimbe cursul istoriei, fiind, după cum consemna secretarul celui din urmă, „cea mai de seamă întâmplare de la crearea pământului”. Veți afla povestea unei civilizaţii deopotrivă măreţe şi înspăimântătoare, cu oraşe fascinante şi obiceiuri sângeroase, dar mai ales a incredibilelor aventuri ale primului dintre conchistadorii care au pus bazele Lumii Noi a Americii de Nord şi de Sud.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cărţi copii aventuri experiente