x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte E timpul nostru, pentru noi 

E timpul nostru, pentru noi 

de Maria Coman     |    29 Dec 2022   •   06:15
E timpul nostru, pentru noi 

Începutul de an ar trebui să ne dea nişte timp pentru noi şi pentru introspecţie. Aşa că vă propun câteva titluri care să ne ajute la conectarea cu noi înşine şi cu cei apropiaţi. 

Hoţii de atenţie. De ce nu te poţi concentra Viața noastră e plină de telefoane, iPad-uri, monitoare, diferite aplicații pe care le verificăm alternativ. Ne e tot mai greu să ne concentrăm mai mult timp pe o anumită sarcină fără să ne întrerupem pentru a ne întoarce la ecrane și a derula Facebook-ul sau WhatsApp-ul. Care sunt cauzele acestui fenomen? E o problemă la nivel personal, suntem leneși și neimplicați? Există vreo soluție? Preocupat de aceste întrebări, Johann Hari a realizat interviuri cu experții din domeniul neuroștiințelor și psihologiei și a aflat că lipsa de concentrare este efectul unor forțe externe puternice, care ne-au furat atenția, printre care dezvoltarea tehnologiei, optimismul feroce, creșterea epuizării fizice și psihice, amplificarea stresului, izolarea fizică și psihică. Odată ce a identificat douăsprezece cauze reale ale lipsei concentrării, acestea l-au condus la soluțiile prin care ne putem recupera atenția, dacă suntem determinați să luptăm pentru ea.

Fii bun cu tine și nu doar cu ceilalți Ești oare o persoană amabilă, săritoare, mereu gata să-i ajute pe ceilalți și să le îndeplinească dorințele? De sărbători te dai peste cap ca să găsești pentru fiecare cadoul perfect și să faci pe toată lumea fericită? Dacă e așa, încearcă să te gândești o clipă la tine și la nevoile tale. Experiența ne arată că persoanele care tind prea mult să le facă altora pe plac ajung să-și neglijeze propriile nevoi, iar acestea se transformă, cu timpul, în suferință psihică și chiar fizică, în amărăciune și frustrări. 

Puterea conflictului Cum de unii oameni se bucură de legături sociale apropiate și satisfăcătoare, în timp ce alții suferă din cauza lipsei de conectare și a singurătății? De ce unii oameni sunt triști, retrași și lipsiți de stimă de sine, iar alții sunt veseli, curioși, afectuoși și încrezători? Bazându-se pe experiența clinică acumulată în zeci de ani de practică și pe rezultatele cercetărilor desfășurate, autorii ne propun un nou mod de a ne privi pe noi înșine și relațiile noastre. Ideea centrală a acestei cărți este că relațiile nu se dezvoltă într-o armonie perfectă, trecerea de la o etapă la alta nu este lină. Simțul identității și abilitatea noastră de a ne apropia de alții se formează prin acceptarea conflictelor, a desincronizărilor și resincronizărilor interacțiunilor, esențiale pentru creștere și schimbare și pentru relații mai bune cu noi înșine și cu ceilalți.

Arta conversaţiei părinţilor cu copii Majoritatea părinților sunt niște comunicatori eficienți și adaptabili. Mai puțin în momentele în care le vorbesc propriilor copii pe un ton indignat, furios, rănit sau mult prea insistent, observă dr. Wendy Mogel, psiholog specializat în parenting. Oferind o serie de tehnici de exprimare verbală și corporală, cartea arată în ce fel mici ajustări la nivel de voce, postură și vocabular vor aduce schimbări surprinzătoare, făcându-i pe copii mai calmi și mai receptivi, iar pe părinți, mai sinceri și mai calzi în clipele în care discută cu băieții și fetele lor despre problemele inerente copilăriei.

Hiperintuitivii Experiența unei complicate intervenții chirurgicale prin care a trecut a învățat-o pe Heidi Sawyer că intuiția este o credință profundă, o încredere de neclintit în lumea interioară. În acea zi care putea fi ultima din viața sa, Heidi a învățat să aprecieze faptul că starea de exacerbare a îngrijorării sau a mulțumirii, pe care o oferă natura intuitivă, nu trebuie să rămână așa: dar poate fi pusă în perspectivă. Cu antrenament interior continuu, spune ea, intuitiv-senzitivitatea poate fi o binecuvântare. În primul rând, există o senzație generală că vezi sau știi lucrurile înainte să se întâmple. Pentru unii, acest sentiment este extrem de evident și de natură vizionară: ei văd aceste lucruri în timpul somnului și au o înțelegere detașată a vieților oamenilor – o abilitate de a vedea rezultate dincolo de „Vei întâlni un străin înalt, brunet și chipeș” și prezicerea numerelor de la loto. Are mai mult de-a face cu capacitatea de a-i înțelege pe alții și ceea ce simt ei. Acest lucru se va aplica frecvent în legătură cu relațiile, situațiile de la serviciu și orice are de-a face cu pericolul. Înțelegerea apare adesea într-o manieră spontană – mulți Intuitiv-Senzitivi au experiența trăirii foarte intense a energiei altora, a stării în care sunt aceștia și a deznodământului unei situații neplăcute. Uneori această înțelegere nu e agreată de apropiații lor, care o văd ca pe o „gândire prăpăstioasă” sau ca pe o intruziune. Prin urmare, văd destui Intuitiv-Senzitivi supărați că nu se pot face înțeleși de oamenii pe care îi iubesc. Inițial, Intuitiv-Senzitivii percep această incapacitate de a se face înțeleși ca fiind foarte chinuitoare, pentru că simt că e de datoria lor să ajute sau să salveze.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cărţi puterea conflictului