x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți care să-ți țină de cald

9 cărți care să-ți țină de cald

de Florian Saiu    |    11 Ian 2024   •   06:00
 9 cărți care să-ți țină de cald

Vă propun, iată, nouă volume noi (unele n-au apărut încă pe rafturile librăriilor din țară), dar și autori la prima carte, cum se spune, ori romancieri consacrați, aflați de ani buni în anticamera Nobel, precum albanezul exilat în Franța, Ismail Kadare. Savurați-le!

1. Concert la sfârșit de iarnă

Autor: Ismail Kadare

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Marius Dobrescu

A spune despre romanul expus aici că evocă ruptura dintre Tirana și Beijing la începutul anilor ’70 ar fi exact, dar insuficient. În jurul acestui eveniment ridicol - o înțepătură de țânțar pe craniul președintelui Mao! -, Ismail Kadare desfășoară o frescă imensă și fascinantă, unde viața de zi cu zi sub șapa de plumb comunist, intrigile din eșaloanele înalte ale partidului, satira nemiloasă a maoiștilor occidentali, destinele împletite ale mai multor personaje ne duc de la farsă la tragedie, de la psihologie la metafizică, pe un fundal de istorie tumultuoasă, shakespeariană, poate nebună, așa cum se desfășoară încă în Orient.

2. Calendarul unei vechi iubiri

Autor: Andreï Makine

Editura: Polirom, 2024

Traducere și note: Alexandra Cozmolici

Romanul Calendarul unei vechi iubiri spune povestea lui Valdas Bataev, care se vede obligat să înfrunte, încă de tânăr, evenimentele tragice ale epocii sale - secolul XX, un secol de furie şi sânge. Dar în mijlocul furtunii, Valdas reuşeşte să se sustragă cruzimii lumii: o iubire clandestină într-o paranteză fericită, între calendarul pe stil vechi al Rusiei ţariste şi noua cronologie impusă de „constructorii unui viitor luminos”. O capodoperă extrem de concisă, acest roman despre trădare, sacrificiu şi mântuire ne face să retrăim, la nivel uman, dramele istoriei: revoluţii, conflicte planetare, diferendele de după încheierea războiului. Şi totuşi, o tramă secretă, dincolo de atrocele comedii umane, ne eliberează de influenţa acestora, conferind o dimensiune infinită efemerităţii unei iubiri rănite.

Delicat și viguros totodată!

3. Sărmane creaturi

Autor: Alasdair Gray

Editura: Polirom, 2024

Traducere și note: Magda Teodorescu

Ce secret straniu a făcut-o pe bogata, frumoasa, impetuoasa Bella să i se pară irezistibilă lui Archie McCandless, un student la Medicină sărac? Să fi fost originea ei misterioasă în casa monstruosului său prieten Godwin Baxter, geniul a cărui voce putea perfora timpane? Această poveste despre dragoste adevărată și cutezanţă știinţifică poartă cititorul din sălile de operaţii private ale Glasgow-ului de la sfârșitul epocii victoriene prin cazinouri pentru aristocraţi, drojdia Alexandriei și un bordel parizian, pentru a ajunge la un apogeu întrerupt într-o biserică scoţiană. Mister fin, rezolvare în coadă de pește.

4. Baza Zero

Autoare: Michelle Min Sterling

Editura: Trei, 2023

Traducere: Mihaela Apetrei

America, 2049: Temperaturile devin insuportabile, industria combustibililor fosili a fost închisă, iar oamenii au de la naștere un Buton, care le permite să rămână permanent online. Bogații trăiesc într-un Oraș Plutitor în largul coastei, în timp ce locuitorii de pe continent fac tot ce pot să ajungă acolo. Pentru Rose, soluția pare slujba de animatoare în clubul de elită al Orașului.

La White Alice, o stație de cercetare din timpul Războiului Rece, un grup de femei calificate urmărește schimbările climatice. Însă termenii contractului lor devin tot mai nesiguri. Iar în fostul orășel petrolier canadian Dominion Lake se construiește Baza Zero, o sursă de aer curat, cu temperaturi mai scăzute, gândită ca punct de pornire al unui nou stil de viață. Grant crede că va fi locul perfect să scape de moștenirea întunecată a familiei. Dar fiecare urmărește câte ceva. În cine poți avea încredere? Oare să te îndrăgostești poate fi cel mai radical act?

Michelle Min Sterling s-a născut în Columbia Britanică, în Canada, și locuiește acum în Cambridge, Massachusetts, unde predă literatură și scriere creativă la Berklee College of Music. „Baza Zero” este primul ei roman.

5. Când vin străinii

Autor: Ivar Leon Menger

Editura: Trei, 2023

Traducere: Laura Karsch

Iuno trăiește, din copilărie, în izolare totală, în adâncul pădurilor din Țara de Nord, pe o insuliță, împreună cu părinții și fratele ei, Boy. Își petrec timpul pescuind, făcând plăcinte și jucând duminica jocuri de societate. Dar trăiesc într-o frică permanentă. Fiindcă pe celălalt mal pândește pericolul: Străinii sunt pe urmele lor. Vor să se răzbune pentru ceva ce, chipurile, le făcuse odinioară tatăl. Și nu vor să-l ucidă doar pe el. Străinii vor să nimicească întreaga familie. Dar tata a săpat un adăpost secret. Acolo se pot simți în siguranță. Deocamdată…

Ivar Leon Menger, născut în 1973 la Darmstadt, este autorul și regizorul mai multor serii de teatru radiofonic. „Monster 1983” și „Ghostbox” se numără printre producțiile cele mai de succes din Germania. „Când vin Străinii” este romanul lui de debut (urmat de „Angst”, 2023).

6. Luntre și punte

Autor: Ovidiu Verdeș

Editura: Nemira, 2024

„Apariția postumă a acestui volum scris de Ovidiu Verdeș între anii 1988 și 1990 nu este doar un act de recuperare a unei voci și a unei etape din construcția unui scriitor pe care îl iubim, ci și ocazia de a umple un gol în cronologia și evoluția poeziei noastre. Ce scria un tânăr poet, fără să publice, fix la granița dintre lumi, dintre epoci istorice, dintre ceea ce era optzecismul deja conturat și așa-numitul nouăzecism? Cum se raporta la poezie, la ceilalți care scriau? Cum își organiza laolaltă resursele teoretice și poetice? În Luntre și punte descoperim o voce diferită de ceea ce știm deja ca fiind reprezentativ pentru acea generație. Nu e nici optzecism, nici nouăzecism, e desfășurarea forței unui vizionar în silent mode, care deopotrivă chirurgical și ezitant construiește, foarte conștient, un univers ale cărui mecanisme le știe pe de rost, dar de care rămâne el însuși intimidat. Undeva la limita dintre vis și lumea de afară, urbană, aia în care sufli fumul de țigară, aceeași lume și același fum ca în Muzicile și fazele de mai târziu” - Svetlana Cârstean.

7. Fragmonade

Autor: Lucian Vasiliu

Editura: Școala Ardeleană, 2024

„Cred că prima oară când l-am admirat pe Lucian Vasiliu a fost în toamna anului 1982, când era muzeograf la Muzeul de Literatură, cu ocazia celor 10 ani de la inaugurarea Casei junimistului Vasile Pogor. Am umblat o zi întreagă să îmi prezinte parte din cele 10 muzee și case memoriale ieșene. Îmi amintesc încă admirația de atunci, pentru că, în mod ciudat, ea se referea la aceleași caracteristici de sens contrar, care aveau să mă fascineze întotdeauna în versurile lui Lucian Vasiliu. Amestecul surprinzător și aproape patetic de emoție și ironie, de nostalgie și deriziune, de jocuri de cuvinte și termeni religioși face din poezia lui nu doar o voce distinctă, inconfundabilă în concertul generației, ci și o melodie, în același timp preclasică și dodecafonică, neliniștitoare” - Ana Blandiana. 

8. Bolile nu apar chiar din senin

Autor: Cyril Taquinio

Editura: Trei, 2023

Traducere: Delia Șepețean Vasiliu

Există vreo legătură între traumatismele din copilărie și bolile care se declanșează în corpul nostru la vârsta adultă? „Moștenirea” pe care le-o transmitem copiilor noștri va fi în măsură să le afecteze creierul sau chiar patrimoniul genetic? Totul este oare scris dinainte sau fiecare are resurse, unele chiar nebănuite, care îi permit de multe ori să treacă prin aceste momente dificile mai puțin afectat decât era de așteptat? Odată scăpați din infern, putem oare spera că ne vom reface? Cartea de față, în fapt o invitație într-o călătorie științifică, încearcă să răspundă la toate aceste întrebări. 

Cyril Tarquinio este psiholog, profesor de psihologia sănătății și psihologie clinică la Université de Lorraine (Metz), fondator al Centrului Pierre Janet de la Université de Lorraine.

9. Nimic nu mi te poate scoate din minte

Autor: Michel Bussi

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Cristina Jinga

2010. Maddi este doctoriță în sudul Franței, trăind fericită alături de Esteban, fiul ei în vârstă de 10 ani. Dar în vara aceea, îl lasă singur pe plajă câteva minute. Când se întoarce, Esteban dispăruse. 2020. Maddi și-a refăcut viața, iar într-o zi se întoarce pe plaja din urmă cu zece ani într-un pelerinaj. Pe țărm vede un copil. Același costum de baie, aceeași frizură, același chip. Maddi se apropie. Timpul încremenește în loc. Copilul e Esteban... sau fratele său geamăn. Maddi e obsedată să descopere adevărata identitate a acestui băiat misterios. Pornind de la tema maternității, Michel Bussi ne propune un nou roman plin de suspans, captivant, amețitor, cu un deznodământ neașteptat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cărţi romancieri fictiuni