1. Micul prinț
Autor: Antoine de Saint-Exupéry
Editura: Litera, 2024
Traducere: Iustina Bandol
Plecat de pe asteroidul său ca să descopere lumea, un băiețel vizitează mai multe planete, unde, într-o serie de întâlniri extraordinare, i se revelează tot felul de ciudățenii ale adulților, culminând cu aventurile pe planeta Pământ. Timp de peste optzeci de ani, romanul lui Antoine de Saint-Exupéry, a cucerit inimile cititorilor de toate vârstele și a devenit a doua cea mai citită carte din lume.
O reeditare binevenită, în cadrul unei splendide colecții marca Litera.
2. Alice în Țara Minunilor
Autor: Lewis Caroll
Editura: Litera, 2024
După ce cade într-o gaură de iepure într-o după-amiază caldă de vară, Alice ajunge în lumea magică a Țării Minunilor, unde întâlnește un iepure cu un ceas de buzunar, participă la petrecerea de ceai a Pălărierului Nebun și joacă crochet cu Regina! Pierdută în acest tărâm fantastic, eroina devine din ce în ce mai curioasă... La mai bine de un secol de la apariție, Alice în Țara Minunilor rămâne o carte clasică a literaturii, o poveste de descoperit în copilărie și de recitit de-a lungul vieții.
3. Adevărurile noastre. Visul american
Autoare: Kamala Harris
Editura: Nemira, 2024
Traducere: Adina Ihora
Fiică de imigranți, Kamala Harris a crescut într-o comunitate din Oakland, California, cu preocupări pentru dreptatea socială. Pasiunea sa pentru justiție a fost evidentă încă din copilărie, iar când a devenit procuror districtual adjunct imediat după absolvirea Dreptului, s-a impus rapid ca unul dintre cei mai inovatori agenți ai schimbării în domeniul aplicării legii din SUA. A fost aleasă în scurt timp procuror districtual în San Francisco, apoi a devenit șefa organelor de aplicare a legii din statul California. Cunoscută ca o susținătoare a clasei de mijloc, a înfruntat marile bănci în timpul crizei executărilor silite, obținând un acord istoric pentru familiile salariate din California.
A fi inteligent înseamnă a identifica adevărurile care ne pot face să devenim o comunitate mai bună, precum și a susține aceste adevăruri cu toată forța. Acesta a fost crezul care a călăuzit-o pe Kamala Harris spre o carieră de succes ca procuror general al Californiei, ca senator al Statelor Unite și acum ca vicepreședinte al țării, confruntându-se în fiecare rol cu probleme complexe, de la asistența medicală și noua economie la imigrație, securitate națională, criza opioidelor și inegalitatea socială.
O carte despre adevărurile fundamentale pe baza cărora a fost construită societatea americană și despre îndelungata strădanie de a discerne care sunt aceste adevăruri și cum este cel mai bine să se acționeze pe baza lor.
4. Adevărul tuturor lucrurilor
Autoare: Brianna Wiest
Editura: Nemira, 2024
Traducere: Irina Maria Borțoi
Uneori simțim nevoia de a face o schimbare în viața noastră, dar nu știm de unde să începem. Ei bine, punctul de pornire s-ar putea afla chiar în paginile acestei cărți, în care, în stilul ei simplu și direct, Brianna Wiest abordează diferite teme, întrebări și sentimente profund omenești, oferindu-ne o nouă perspectivă asupra lucrurilor.
În timp ce parcurgem drumul vieții, urmărim să descoperim adevărul despre tot ce ne înconjoară și, mai ales, adevărul despre noi. Ușor de zis, greu de făcut, de aceea ne-ar prinde bine o călăuză care să ne însoțească în momentele dificile. Brianna ne împărtășește impresii din propria sa călătorie, gânduri sincere legate de acceptarea de sine, vulnerabilitate, dragoste și arta de a renunța la pasiuni de moment în vederea împlinirii unui scop mai înalt.
5. Ce vrem de la președintele țării
Autori: Cristian Preda, Ciprian Mihali, Sorin Ioniță
Editura: Humanitas, 2024
„De aproape trei decenii şi jumătate, alegerile prezidenţiale sunt pentru mulţi o deplasare la pomul lăudat. Un exerciţiu de dezamăgire. Distanţa dintre promisiuni şi concretizarea lor pare la fel de mare ca aceea dintre aşteptările alegătorului şi rezultatele concrete ale alesului. Pentru scurtarea distanţei şi pentru ca mersul la urne să nu li se mai pară unora un sport inutil, Cristian Preda, Ciprian Mihali şi Sorin Ioniţă redactează o fişă de post pentru președintele țării. Pentru un om capabil să conducă ţara eficient şi sigur. Autorii nu compun portretul-robot al preşedintelui şi nu întreţin iluzia unei apariții providențiale pentru România. Ei nu creionează o imagine ideală, fiindcă, e lucru ştiut, idealul nu există. Nu are corp. Rostul acestei cărţi este să arate ce anume trebuie să căutăm în structura şi în mobilierul lăuntric al celui pe care-l votăm pentru Cotroceni. Care sunt calităţile care-l recomandă şi cum arată foaia de parcurs a României într-o perioadă atât de complicată. E de sperat că, parcurgând Ce vrem de la preşedintele ţării, vom izbuti să părăsim, după atâta amar de tranziţie, logica răului mai mic şi vom intra în cabina de vot încredinţaţi că omul pe care-l vom alege va merita învestitura noastră de încredere şi speranţă” - Radu Paraschivescu.
6. Ordinul întunericului
Autoare: Philippa Gregory
Editura: Polirom, 2024
Traducere: Luminița Gavrilă
Copilul zânelor, primul roman din seria „Ordinul Întunericului”, urmărește aventurile lui Luca Vero și ale Isoldei, doi tineri curajoși care înfruntă cele mai mari pericole și dezvăluie cele mai bine păzite secrete ale lumii medievale.
Italia, 1453. Toate semnele arată că se apropie sfârșitul lumii. Învinuit de erezie și alungat din mănăstire, Luca Vero, un tânăr de șaptesprezece ani, intră în rândurile unui ordin religios misterios și este trimis să cerceteze răul care se răspândește pe tot cuprinsul Europei. Așa o întâlnește pe Isolda, o fată de șaptesprezece ani închisă într-o mănăstire de propriul ei frate, ca să nu poată moșteni averea tatălui. Când maicile de-acolo încep să umble în somn și să aibă viziuni ciudate, Isolda este acuzată de vrăjitorie, iar Luca, trimis să o cerceteze, o ajută în schimb să fugă. Nevoiţi să înfrunte cele mai mari temeri ale lumii medievale - magia neagră, vârcolacii și nebunia -, Luca și Isolda pornesc în căutarea adevărului, a propriului destin și a dragostei, aventurându-se într-o călătorie în lumea necunoscută spre figura istorică ce apără graniţele creștinătăţii și cunoaște secretele Ordinului Întunericului.
7. Julia
Autoare: Sandra Newman
Editura: Polirom, 2024
Traducere: Ioana Filat
E anul 1984, iar Marea Britanie (numită acum Aerodromul Unu) a fost de mult absorbită în Oceania, o uriaşă naţiune transatlantică. Acest stat se află dintotdeauna în război şi este condus de un Partid totalitar al cărui lider e un personaj cu alură aproape mitică, numit Fratele cel Mare. În esenţă, lumea acestui roman este cea din O mie nouă sute optzeci şi patru, însă povestea e spusă din perspectiva iubitei lui Winston Smith, personajul principal din cartea lui George Orwell. Julia Worthing lucrează la Secţia Ficţiune a Ministerului Adevărului, pe post de mecanic. Toată viaţa şi-a petrecut-o în Oceania şi, până să-l întâlnească pe Smith, nici nu şi-a imaginat un trai diferit. Ea este cetăţeanul ideal al acestui stat: destul de veselă în propriul ei cinism, mereu pregătită să mituiască pe cineva, repetând obedientă orice slogan politic propus de Partid, deşi nu crede în nimic. Adesea încalcă regulile, dar şi colaborează cu regimul atunci când e nevoie. Toată lumea o place pe Julia. Însă, într-o bună zi, se întâlneşte cu Smith şi-i strecoară un bileţel, punând astfel în mişcare evenimentele devastatoare şi de neuitat din povestea orwelliană. Romanul Sandrei Newman ne poartă într-o fascinantă călătorie prin faimoasa distopie a lui Orwell, dezvăluindu-ne, cu originalitate şi inteligenţă artistică, aspecte surprinzătoare ale acelei lumi şi ipostaze la care nici nu ne-am fi gândit ale anumitor personaje.
8. Înainte să ne luăm rămas bun
Autor: Toshikazu Kawaguchi
Editura: Litera, 2024
Traducere: Iolanda Prodan
Obişnuiţii cafenelei magice Funiculi Funicula cunosc bine faimoasa ei legendă şi extraordinara ofertă de călătorie în timp. Mulţi dintre clienţii ei s-au reîntâlnit cu vechile iubiri, s-au împăcat cu familia înstrăinată şi i-au vizitat pe cei dragi. Dar călătoria nu este lipsită de riscuri şi există reguli stricte de urmat. În tradiţia senzaţionalei serii Până nu se răceşte cafeaua a lui Toshikazu Kawaguchi, cititorii vor face cunoştinţă cu noi vizitatori: soţul care are ceva important de spus; femeia care nu şi-a putut lua rămas-bun de la câinele ei; femeia care nu a putut răspunde la o cerere în căsătorie; fiica nerecunoscătoare care şi-a alungat tatăl.
Cu personajele nostalgice şi poveştile înduioşătoare care îi sunt caracteristice, Kawaguchi ne întreabă, în frumosul şi obsedantul volum Înainte să ne luăm rămas-bun: „Pe cine ai vizita dacă ai putea călători în timp?”
9. Tăcerea
Autor: Don DeLilo
Editura: Trei, 2024
Traducere: Alexandra Coliban
Este duminica meciului de Super Bowl, în 2022. O profesoară de fizică pensionară, soțul ei și fostul student obsedat de Albert Einstein așteaptă încă un cuplu pentru a urmări împreună meciul la televizor. Perechea întârziată are parte de o aterizare forțată la sosirea de la Paris, iar întâlnirea cu prietenii lor se transformă într-o piesă beckettiană în mijlocul unei „tăceri” depline și neanunțate a tehnologiei. În acest roman apocaliptic încheiat de autor în ajunul izbucnirii pandemiei de COVID-19, ecranele se sting, avioanele se prăbușesc și nu ne rămâne decât să ne întrebăm ce anume ne face umani, în mijlocul tăcerii.