x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Ce citim în noiembrie 

Ce citim în noiembrie 

de Maria Coman     |    01 Noi 2022   •   07:20
Ce citim în noiembrie 

În noiembrie deja se face întuneric devreme, aşa că ne putem permite mai mult timp pentru relaxare şi pentru citit. Iată, deci, câteva propuneri. 

Puştiul din Pine Barrens Cu forța de a te bântui a unei amintiri oribile, pe cât de înfricoșător, pe atât de real, acest thriller psihologic al lui Joyce Carol Oates dezvăluie povestea uimitoare și complexă a unui criminal în serie și a oamenilor pe care crimele sale îi ating, dar îi și transformă. Oameni precum Matt McBride. Deși au trecut ani de când corpul mutilat al primei victime – o adolescentă drăguță și populară pe care Matt o cunoscuse întâmplător – a fost descoperit în dezolantul ținut mlăștinos Pine Barrens, faptele atroce au continuat să-l tulbure. În prezent, istoria se repetă și o altă tânără atrăgătoare dispare. Nici această victimă nu-i este tocmai străină lui Matt și poate că a cunoscut-o mult mai intim decât are puterea să recunoască. Obsedat în mod inexplicabil de sentimentul de vinovăție și cu o viață din ce în ce mai dată peste cap, Matt trezește suspiciunile poliției. Iar între timp, un artist care-și semnează lucrările cu nume necunoscut, un om al cărui talent este limitat, dar cu o viziune bolnavă, își pregătește următoarea creație înfiorătoare.

Femeile lui Lazăr Romanul Marinei Stepnova acoperă aproape un secol de istorie și îi oferă cititorului un tablou detaliat al „marelui imperiu”, în tușe ferme și culori tari: precaritatea vieţii și a morţii într-o așezare evreiască, traiul refugiaţilor într-un oraș siberian în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, nomenclatura sovietică în epoca ei de aur, universul aproape concentraţionar, mutilant, al școlii ruse de balet. Figura centrală a poveștii este Lazăr Lindt, geniu al știinţei sovietice și deținător jovial al unei origini evreiești neasumate. Identitatea lui se construiește din perspectiva femeilor care îi influenţează destinul: marea lui iubire este Marusia, soţia mentorului său, de la care primește cea mai caldă, generoasă și durabilă afecţiune – cea maternă; marea neiubire este Galina Petrovna, cea care îi devine soţie, sacrificând visul modest al fericirii domestice, iar sacrificiul ei dă naștere unei forţe de nestăvilit – cea a urii conjugale. Una singură, Lidocika, nepoata lui Lazăr Lindt, orfana ajunsă în grija bunicii neiubitoare, primește șansa de a alege.

Soţia dorită Un roman de un puternic realism, în care personajul principal se confruntă cu o situație din ce în ce mai prezentă în zilele noastre: copleșită de muncă, o femeie cade în plasa unui escroc sentimental. O carte plină de suspans, cu răsturnări de situații neașteptate. Tara Carver pare să aibă viața perfectă: mamă, soție iubitoare și femeie de afaceri care își conduce propria companie. Este genul de persoană cu care ai vrea să locuiești. Dar ce fel de persoană este ea cu adevărat? Într-o noapte, într-o călătorie de muncă departe de casă, pune toate acestea în pericol. Și deodată, viața ei de vis devine un coșmar când bărbatul căsătorit cu care a petrecut o noapte îi spune că vrea o relație serioasă cu ea. Și că nu o va lăsa pe ea sau pe prețioasa ei familie în pace până când ea va fi de acord.

Abisuri personale Câştigător al Premiului Bagutta pe anul 2011, Abisuri personale împărtăşeşte cu Ultima vară în oraş atmosfera romană şi destinul tragic al protagoniştilor, „frumoşi şi blestemaţi, încercând să evadeze din lumea lor înstărită, care are menirea de a revela abisurile întunecate ale inimii omeneşti” (Ferruccio Parazzoli). Este povestea unui jucător de cărţi profesionist, cu grave probleme cardiace, care îşi petrece iarna într-un cazinou de pe coastă, în extrasezon, şi care reconstituie, într-o vară romană de demult, o poveste de dragoste chinuitoare dintre doi tineri exponenţi ai unei lumi aurite şi cosmopolite. La sfârşitul anilor ’60, cei doi îşi găsiseră în capitala Italiei un ultim refugiu pentru vieţile lor la limită. El este reprezentantul unei mari dinastii de industriaşi, ea – o frumoasă şi bogată moştenitoare, ducând povara unui secret de familie copleşitor. Cei doi se grăbesc să-şi unească destinele, încercând să se salveze reciproc, dar reuşind doar să se piardă într-un joc istovitor şi disperat până la deznodământul imprevizibil.

Ai grijă de ea Noah Marshall este un tânăr atrăgător, care a avut norocul de a duce o viață lipsită de griji datorită mamei sale, șefa Departamentului de Poliție din Austin. Dar totul se schimbă când ea îi dezvăluie un secret pe care l-a ascuns ani întregi și îi mărturisește că poartă vina de a fi distrus familia unui polițist nevinovat. Deși e nevoit să nu dezvăluie nimănui acest secret, Noah este hotărât să ajute acea familie și decide să o caute pe fiica acelui polițist.

Gracie Richards, o tânără a cărei frumusețe exotică atrage privirile multor bărbați, nu s-a născut într-un parc de rulote, dar după paisprezece ani petrecuți într-un astfel de loc, asta e singura viață pe care o știe. Însă totul ia o turnură neașteptată când la ușă apare un tânăr fascinant.

Noah și Gracie își dau seama că vor să afle răspunsuri la aceleași întrebări, iar asta îi face să ia o hotărâre: să descopere secretele din trecutul Departamentului de Poliție din Austin, dar și ale părinților lor. Și cu cât ancheta lor avansează, cu atât atracția dintre ei crește, iar amândoi simt că nu-și mai pot ține în frâu focul interior. 

×
Subiecte în articol: cărţi noiembrie lectura