x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte „Ceauşescu era doar un obstacol în calea operaţiunii de acaparare a României”

„Ceauşescu era doar un obstacol în calea operaţiunii de acaparare a României”

de Adi Munteanu    |    21 Dec 2021   •   07:50
„Ceauşescu era doar un obstacol în calea operaţiunii de acaparare a României”

Jurnalul vă oferă astăzi o carte incitantă, cu numeroase răspunsuri la întrebările care frământă o întreagă naţiune de mai bine de 30 de ani. „Trădarea Securităţii în decembrie 1989” încearcă să facă lumină nu doar în cazul zilelor Revoluţiei, ci şi în cel al săptămânilor premergătoare sângeroaselor evenimente. 

Autorul Corvin Lupu scrie despre misterele Revoluţiei după ce a studiat peste 200 de titluri de cărţi, precum şi documente ale Justiției Militare, din Arhiva Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989”, declarațiile unor martori, memorialistica unor actori importanți din luna decembrie a anului 1989. „Această carte nu are în vedere mulţimea de ofiţeri de Securitate care şi-au făcut datoria corect faţă de ţară, care au făcut şi sacrificii pentru profesia de ofiţer de Securitate şi care nu ştiau că undeva, deasupra, conducerea Departamentului era înţeleasă integral, de mulţi ani, pentru a trăda şi a face front comun cu serviciile secrete străine care au făcut operaţiunile care s-au constituit într-un război asimetric împotriva României. Războiul nu a fost împotriva lui Ceauşescu Nicolae. Ceauşescu era doar un obstacol în calea operaţiunii de acaparare a României. Aceasta a fost miza lui decembrie 1989”, a declarat prof. univ. dr. Corvin Lupu, care a concluzionat: „România a reintrat în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice după aproape trei decenii în care reuşise să îşi promoveze o politică de independenţă”.

Cartea este deosebit de incitantă, abordând evenimente și fenomene care au fost ascunse cu îndârjire, în ultimii 30 de ani. Este o cercetare scrisă fără menajamente de un cunoscător al istoriei recente, care dă brutal la o parte voalul de minciună țesut cu migală, vreme îndelungată, de autorii loviturii de stat dată în timpul agresiunii împotriva României, desfășurată în decembrie 1989, având ca miză acapararea țării de către puteri străine, cu concursul agenturilor din România.

 

Plan de eliminare fizică a lui Nicolae Ceaușescu

 

Lucrarea face dezvăluiri despre geneza puțin cunoscutului conflict între Nicolae Ceaușescu și Securitate. Sunt explicate momente importante, cum ar fi aşa-numitul Plan „Niestr” (de înlăturare a lui Nicolae Ceaușescu și de înlocuire a sa cu un lider devotat Uniunii Sovietice), precum şi încercări eșuate de răsturnare de la putere a dictatorului. Autorul consideră că Securitatea a cooperat cu CIA „pentru sprijinirea postului de radio „Europa Liberă” cu agenți ai Securității care să contribuie la distrugerea imaginii conducătorului, dezinformarea lui Ceaușescu, ocrotirea de către Securitate a agenților străini, ulterior deghizați în „disidenți”, complicitățile la nivel înalt pentru introducerea în România a unei armate de agenți acoperiți, deghizați în turiști şi contribuția decisivă a serviciilor secrete străine la derularea evenimentelor”. De asemenea, Corvin Lupu susţine că Securitatea a avut „o contribuție decisivă la declanșarea revoltei populare de la Timișoara”, cu ajutorul „agentului Securității László Tökés.

Iar după eliminarea fizică a lui Ceauşescu, petrecută în urmă cu 32 de ani, Corvin Lupu susţine că tot unele cadre ale Securităţii au recurs la dezinformarea opiniei publice, a Justiției Militare și a Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989”, pentru ascunderea implicării serviciilor străine în atacul împotriva României. Cu subiect și predicat, autorul desconspiră manipularea colosală la care a fost supus și mai este încă poporul român.

Un alt scriitor care şi-a dedicat o bună parte a vieţii studierii Revoluţiei, fostul general SRI Cristian Troncotă şi colaborator al lui Corvin Lupu, e convins că nu instituţia Securităţii a trădat în decembrie 1989, ci doar anumite persoane din conducerea acesteia. „Titlul acestei cărţi e provocator, dar e foarte adevărat, nu vă supăraţi. Securitatea a fost cu grupul pucist, dar nu Securitatea în ansamblul ei, ci oamenii din conducerea Securităţii. Ceilalţi ofiţeri, dacă mă întrebaţi pe mine, au avut un comportament impecabil. Un singur glonte dacă se trăgea aiurea putea să iasă o nenorocire, război civil. Numai disciplina ofiţerilor din Securitate şi ai ofiţerilor din Miliţie şi din Ministerul Apărării Naţionale în bună parte a făcut să se evite acest măcel”, a declarat Cristian Troncotă.

Corvin Lupu este absolvent al Facultății de Istorie-Limba și Literatură engleză a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, doctor în Istorie, în prezent profesor titular la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Cartea „Trădarea Securităţii în decembrie 1989” poate fi găsită începând de azi la punctele de distribuţie a presei împreună cu ziarul Jurnalul, la preţul de 24,9 lei.

×
Subiecte în articol: nicolae ceausescu