x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Dacă mă gândesc mai bine... Cum viața ne este modelată de ambivalență - William R. Miller

Dacă mă gândesc mai bine... Cum viața ne este modelată de ambivalență - William R. Miller

de Redacția Jurnalul    |    11 Mar 2023   •   22:00
Dacă mă gândesc mai bine... Cum viața ne este modelată de ambivalență - William R. Miller

Iubim și urâm, vrem să plecăm, dar și să rămânem, putem simți și bucurie, și tristețe cu privire la un anumit aspect al vieții. Ambivalența ne însoțește constant.

După ce a studiat mai bine de 50 de ani ambivalența, William Miller consideră că este inerent condiției umane faptul că experiența de zi cu zi presupune motivații conflictuale la nivel individual și colectiv și că alegerea pe care o faci contează cu adevărat. Ambivalența nu trebuie să fie întotdeauna rezolvată; uneori hotărâm să tolerăm și să echilibrăm aspecte care par opuse. Însă unele dintre cele mai importante alegeri de viață se iau în miezul ambivalenței, creuzetul în care se plăsmuiește caracterul. O mai mare conștientizare a propriei ambivalențe este calea către o mai bună autocunoaștere și către o mai clară intenționalitate în privința modului în care reacționăm la aceasta.

William R. Miller este profesor de psihologie și psihiatrie la University of New Mexico. Interesat de psihologia schimbării, este coautor al tehnicii interviului motivațional. A publicat peste 500 de acticole și 50 de cărți și este unul dintre cei mai citați cercetători din lume.

×
Subiecte în articol: William R. Miller