x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Evanghelia după Iuda

Evanghelia după Iuda

de George Arion    |    17 Feb 2012   •   21:00
Evanghelia după Iuda

Adam Blake este un autor care s-a inconjurat de mister. Dupa cum se afirma, nimeni nu-i cunoaste identitatea reala, nu-i stie chipul. Fara doar si poate, enigma care-i insoteste cariera li­terara a avut o contributie insemnata la promo­va­rea cartilor lui, vandute in milioane de exemplare pe intreg globul. Oare cum si-o fi incasand drepturile banesti?

Una dintre scrierile lui, 'Evanghelia dupa Iuda', este recomandata ca un thriller religios, 'cel mai bine scris si mai captivant' de la 'Codul lui Da Vinci' incoace.

In buna masura, aceasta prezentare generoasa se justi­fica. Avem de-a face cu un roman in care urmaririle cu masini, actiunile in forta ale politiei, filajele, bataile si crimele se tin lant. Datorita acestor ingrediente specifice genului si dozate cu multa pricepere, naratiunea are un ritm precipitat, te tine intr-o incordare permanenta, dez­nodamantul fiind imprevizibil. Iar scriitura este mai mult decat onorabila, personajele sunt usor de retinut si aparitia lor pe scena intru totul legitima. Nici nu-i de mirare – in Marea Britanie nu te poti impune cu o carte care nu intruneste anumite standarde de calitate.

Unul dintre eroii romanului, Leo Tillman, isi cauta sotia si cei trei copii ai sai, disparuti de-acasa fara urma si fara nici o explicatie. Barbatul indurerat colinda planeta de treisprezece ani, incercand sa afle adevarul despre un eveniment care i-a bulversat viata, l-a constrans sa devina un mercenar competent si crud. Dar pistele pe care le strabate – din Republica Ingusetia la Bucuresti, din Turcia in Franta, de-acolo in Anglia – nu duc nicaieri. Cei pe care ii crede implicati in rapirea familiei sale si pe care ii interogheaza sub amenintarea armelor sau torturandu-i, nu-i sunt de nici un folos, ii ofera doar noi elemente de investigat, in alte parti ale lumii.

Desigur, nu putea lipsi un personaj feminin interesant. Heather Kennedy, sergent detectiv la New Scotland Yard ancheteaza moartea suspecta a trei eminenti istorici. Acestia faceau parte dintr-o comunitate virtuala, 'The Ravellers', preocupati de traducerea de documente foarte vechi si extrem de complicate. Ei descopera documentul Rotgut, care se dove­deste a fi textul complet al 'Evangheliei dupa Iuda' – fragmente din ea se gasisera printre celebrele manuscrise de la Marea Moarta. Scrierea modifica tot ce stiam din Noul Testament despre sfarsitul lui Iisus si-l infatiseazape Iuda Iscarioteanul intr-o noua lumina. El l-ar fi tradat pe Fiul Domnului la ce­rerea acestuia, pentru ca astfel sa-si implineasca misiunea divina, de a muri si de a invia. In schimb, celui care avea sa devina cel mai hulit dintre ucenicii Nazariteanului i s-a promis ca urmasii lui vor stapani Pamantul dupa trei milenii de asteptare. Bineinteles, secretul trebuia pastrat cu strasnicie.

Dupa multe peripetii, care mai de care mai palpitanta, drumurile lui Leo Tillman si ale sergentului detectiv Heather Kennedy se intersecteaza in be­neficiul amandurora. Cooperarea lor dezvaluie fapte infricosatoare: undeva, in apropiere de Ciudad de Mexico, 30.000 de urmasi ai lui Iuda locuiesc intr-o metropola subterana. Acolo asteapta sa le vina randul la domnie. Acolo pregatesc asasini fanatici, gata la o comanda sa-i suprime pe toti cei care indraznesc sa le afle tainele si sa le impartaseasca tuturor, asa cum au incercat cei trei istorici.

Evident, Leo Tillman si Heather Kennedy dejoaca planurile conducatorilor acestei secte periculoase, spre multu­mirea cititorilor nauciti de atatea aventuri uimitoare. Lantul intamplarilor neverosi­mile este coplesitor, tinand mai mult de domeniul fantasticului. Adam Blake a scris mai degraba un basm politist, decat un thriller religios. Lectura lui e, totusi, captivanta.

×
Subiecte în articol: carte