x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Eveniment unic în peisajul editorial românesc! Prezentarea catalogului oficial al expoziției Brâncuși: surse românești și perspective universale, publicat de Editura Art Encounters, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus București.

Eveniment unic în peisajul editorial românesc! Prezentarea catalogului oficial al expoziției Brâncuși: surse românești și perspective universale, publicat de Editura Art Encounters, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus București.

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Noi 2023   •   10:00
Eveniment unic în peisajul editorial românesc!  Prezentarea catalogului oficial al expoziției Brâncuși: surse românești și perspective universale, publicat de Editura Art Encounters, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus București.

Prezentarea catalogului oficial al expoziției Brâncuși: surse românești și perspective universale, publicat de Editura Art Encounters, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus București, va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 17:00, la Pavilionul Central (A) al Romexpo, Standul Radio România.

În cadrul evenimentului, va avea loc o discuție între Doina Lemny, curatoarea expoziției Brâncuși și coordonatoarea editorială a catalogului, și Matei Martin, jurnalist cultural.

Catalogul a fost lansat oficial pe 30 septembrie 2023, cu ocazia vernisajului expoziției Brâncuși de la Timișoara, și a mai beneficiat până acum de un eveniment de lansare la Institutul Cultural Român din Viena, cu ocazia târgului internațional de carte Buch Wien din luna noiembrie. A fost, de asemenea, prezentat sumar și la târgul de carte de la Frankfurt, în luna octombrie a acestui an.   

Catalogul poate fi achiziționat, în ziua prezentării de la București din cadrul Târgului de carte Gaudeamus, de la standul Librăriei Kyralina, dar poate fi deja comandat de pe site-ul dedicat expoziției (brancusi-2023.info), precum și din alte librării din țară:

→ Librăria La Două Bufnițe (fizic + online) și internațional la contact@ladouabufnite.ro

→  Librăriile Cărturești (librăriile fizice + online);

→ Librăriile Humanitas (librăriile fizice + online);

→  Grupul Librarium (librăriile fizice + online pe cartepedia.ro);

→  Librăria Kyralina din București (librăria fizică);

→  Pop Up Store din Timișoara;

 

Volumul bilingv, român-englez, este coordonat de Doina Lemny, reputată specialistă în opera și viața marelui sculptor, și reprezintă un veritabil instrument de lucru complementar expoziției.

Catalogul reproduce 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Constantin Brâncuși, alături de imagini documentare, cum ar fi cele de la construcția Coloanei fără sfârșit.

Brâncuși: surse românești și perspective universale este o publicație mult așteptată în peisajul cultural românesc, precum și un ghid ideal care ajută la o înțelegere mai detaliată a universului brâncușian, oferind o perspectivă nouă și actualizată asupra operei unuia din cei mai importanți sculptori ai secolului XX.

Volumul reunește și o serie de texte inedite din partea unor istorici de artă români, francezi și englezi: Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu-Gorjan, cu traduceri realizate de Mirela Iacob și Samuel Onn. Cele 16 eseuri reunite aici sunt dedicate creației lui Constantin Brâncuși, de la operele realizate în perioada 1907–1914, la Pasărea în văzduh, care a provocat și un celebru proces împotriva Statelor Unite (1926–1928), și până la construcția ansamblului monumental de la Târgu Jiu (1937–1938). O parte din aceste texte accentuează și rolul esențial pe care l-au jucat fotografia și filmul în creația și receptarea artistului.

„Am proiectat catalogul ca o oglindă a expoziţiei destinată publicului ca să poată înţelege conceptul expoziţiei – inedit – pentru că, de data aceasta, Brâncuşi este situat în context românesc. Nu întâmplător, am făcut apel la autori români, francezi şi englezi pentru a reda perspective diferite de a vedea legătura indestructibilă a artistului român cu ţara sa natală”. (Doina Lemny)

Vă invităm în aceste pagini să porniți într-o călătorie de (re)descoperire, o explorare menită să pună sub semnul întrebării orice păreri preconcepute și să sondeze adâncimile extraordinarului univers artistic al lui Constantin Brâncuși. Sperăm ca acest catalog să vă însoțească, să vă fie călăuză și să vă ajute să descoperiți comorile ascunse ale expoziției Brâncuși: surse românești și perspective universale”. (Ovidiu Șandor, comisarul expoziției și Președinte al Fundației Art Encounters)

×
Subiecte în articol: Gaudeamus 2023 Editura Art Encounters