Generalul Stănculescu: “Pe mine nu m-a încurcat nimic în viaţă. Este adevărat, doar lipsa de libertate...”
Victor Atanasie Stănculescu s-a întâlnit cu reprezentanţi mass-media vineri, 18 decembrie 2009, la Penitenciarul Spital Bucureşti - Jilava. Întâlnirea, destul de scurtă, a fost prilejuită de lansarea cărţii "În sfârşit, adevărul", volum ce reuneşte cinci interviuri pe care V.A. Stănculescu le-a acordat istoricului Alex Mihai Stoenescu.Lansarea cărţii istoricului Alex Mihai Stoenescu, "În sfârşit, adevărul", ar fi trebuit să aibă loc ieri, 17 decembrie, la Biblioteca Centrală Universitară şi în prezenţa protagonistului - Generalul Stănculescu. Lansarea a fost organizată la BCU, însă nu şi în prezenţa acestui personaj-cheie al evenimentelor din 1989. De aceea, o a doua lansare a volumului cu valoare mai mult istorică decât literară, aşa cum declara Alex Stoenescu ieri, "volum dedicat celor care vor să studieze, să aprofundeze evenimentele din Decembrie 1989", a avut loc în incinta Penitenciarului Spital Bucureşti Jilava, acolo unde îşi ispăşeşte sentinţa Generalul Victor Atanasie Stănculescu.
"Am fost aici ultima datla 30 noimebrie a.c - a spus directorul Editurii Rao - Ovidiu Enculescu, aflat şi el la acest eveniment... inedit în felul său. Am fost, aşadar, atunci când l-am însoţit pe Alex Mihai Stoenescu pentru a avea o ultimă discuţie cu domnul general, discuţie care se regăseşte, de altfel, între copertele volumului. Era într-o dimineaţă, din punctul meu de vedere sinistră, ger, ceaţă, ciori, sârmă ghimpată, garduri înalte... Un peisaj extrem de urât. Însă am reuşit să facem acest ultim interviu şi, împreună cu colegii mei, am adus la bun sfârşit, în timp util, volumul de faţă".
Astăzi, am spune noi, 18 decembrie 2009, întâlnirea cu Generalul Stănculescu nu a mai avut loc într-o zi sinistră (termenul ar fi potrivit poate gândindu-ne la traficul infernal cauzat de ninsoarea căzută din abundenţă). Întâlnirea a avut loc într-o zi de vineri, luminată de zăpadă, fără ger, dar friguroasă, accesorizată cu aceleaşi ciori negre, singurele pete de culoare. Sârma ghimpată şi gardurile înalte erau însă la locul lor.
"Pe mine nu m-a încurcat nimic în viaţă... E adevărat, doar lipsa de libertate"...
Pe Generalul Stănculescu reprezentanţii presei nu l-au găsit în cea mai bună dispoziţie, dar acesta a zăbovit preţ de câteva minute pentru a răspunde, pe scurt, câtorva întrebări.
"Practic, azi nu am chef să vă susţin... îmi pare rău. Şi am să vă spun şi de ce. Până atunci însă aş dori să adaug faptul că nu resping nici o întâlnire cu presa. Am dat răspunsuri tuturor. Aşa cum mi s-a cerut. Domnul director (n.r. Mihai Apăvăloaiei, directorul Spitalului Penitenciar Jilava) ştie că am fost pur şi simplu tracasat, în special în această lună, de întâlnirile cu diverşi reporteri din ţară sau din străinătate. Nu am chef să vorbesc azi, mai mult pentru că sunt foarte obosit şi bolnav, dar sunt în această stare şi din cauza faptului că nu ştiu care este, oficial, sentinţa. Din zvonuri ştiu că s-a respins revizuirea. Şi mă aşteptam la aşa ceva... Încă nu are nimeni curajul în decembrie să ia o hotărâre. (...) Ar risca să fie considerat antirevoluţionar".
Generalul Victor Atanasie Stănculescu a răspuns, aşa cum atenţionase la începutul discuţiei cu jurnaliştii, pe foarte scurt la întrebările care i-au fost adresate. Astfel, printre dezvăluirile pe care le-a făcut la întâlnirea organizată o dată cu lansarea cărţii "În sfârşit, adevărul" a fost şi faptul că singurul regret pe care-l are în viaţă este acela că din cauza celor zece ani de procese în care a fost implicat soţia lui s-a sinucis "măcinată de stresul proceselor continue".
"Vă pot spune un singur lucru: nu am fost nici înjurat, nici ameninţat, am fost salutat, respectat, mi s-au cerut interviuri din cele mai interesante, inclusiv un mecanic de la metrou care, în staţie, s-a dat jos şi m-a poftit în cabină pentru a-i da un autograf. I l-am oferit pe peron, refuzând, însă, să merg în cabină spunându-i că nu este locul meu. A insistat totuşi. Aşa că am mers cu metroul de la Piaţa Unirii şi până la Aurel Vlaicu, aproape de locuinţă, am mers în cabină şi am văzut din nou metroul pe dedesubt".
Fostul general Victor Atanasie Stănculescu, condamnat la 15 ani de detenţie pentru revoluţia de la Timişoara, a mai declarat faptul că nu a făcut dezvălurile din acest volum pentru "a-şi facilita eliberarea", iar în ceea ce priveşte presiunile legate de judecarea sa în procesul revoluţiei, Stănculescu a spus că situaţia "n-a fost un târg. (...) Asta a fost mersul justiţiei din România".
"În sfârşit, adevărul" reuneşte cinci interviuri pe care fostul general Victor Atanasie Stănculescu i le-a acordat istoricului Alex Mihai Stoenescu (primul în 2004, iar următoarele în 2009). Cel de-al cincilea interviu a fost înregistrat la 30 noiembrie 2009 chiar în spitalul Penitenciarului Jilava, unde este închis fostul general Stănculescu. Protagonistul vorbeşte în ultimul interviu, pentru prima dată, despre colaborarea sa cu serviciile secrete britanice şi maghiare, despre faptul că a cunoscut dinainte în detaliu cum a fost planificată în străinătate răsturnarea lui Nicolae Ceauşescu şi distrugerea Securităţii de către Armată.
Totodată, volumul îşi propune să lămurească o serie de evenimente şi fapte legate de personajul-cheie al momentului decembrie 1989. Fostul general Victor Atanasie Stănculescu a fost încarcerat pentru a-şi ispăşi pedeapsa în dosarul Revoluţiei de la Timişoara. Despre acest lucru, Stănculescu a declarat: "La Timişoara nu am comandat eu. La Timişoara nu am dat eu ordin să se tragă. La Timişoara era alt comandant (...) Mă întreb şi azi dacă sunt condamnat pentru Timişoara sau pentru proces".
Volumul este disponibil în librării la preţul 37 de lei.
Vineri, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins cererea de revizuire formulată de Stănculescu în dosarul în care a fost condamnat la 15 ani de închisoare în legătură cu evenimentele din 1989 de la Timişoara, scrie Mediafax. Magistraţii au luat această decizie după ce au constatat că solicitarea fostului general este inadmisibilă. Cererea a fost judecată joi în şedinţă secretă.
Stănculescu a fost reîncarcerat la 18 septembrie, după ce Curtea Militară de Apel Bucureşti a admis contestaţia procurorilor la decizia de eliberare pentru un an a fostului general. El fusese eliberat la 12 mai din Penitenciarul Jilava. Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a decis atunci eliberarea lui pe o perioadă de un an, pentru rezolvarea problemelor de sănătate.
La 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme i-au condamnat definitiv pe Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav.
Mihai Chiţac a fost eliberat din arest la 18 septembrie, pentru trei luni, din motive medicale.