Chiar la aceasta rubrica am povestit despre o experienta deosebita pe care am trait-o in Olanda. In data de 5 iunie 2010 am participat la o seara de lectura la Rotterdam – 'Suspans in port'. Prima participare a unui autor roman de romane politiste la un astfel de eveniment, desfasurat pe puntea vasului 'The Fighter', ancorat la tarm. Intalnirea s-a desfasurat in prezenta a peste 30 de impatimiti de mystery&thriller.
Printre autorii care au citit din scrierile lor s-a aflat si un scriitor din Danemarca, Leif Davidsen. O prezenta carismatica. Inalt, bine legat si cu o replica sprintara, el a captivat imediat auditoriul, povestindu-ne cu ce s-a indeletnicit pana cand s-a dedicat numai scrisului. A fost jurnalist in Spania ca freelancer pentru Danmarks Radio, corespondent radio la Moscova, realizator al emisiunii 'Danish Dream'. Informatiile pe care le-a oferit despre el insusi si despre literatura daneza m-au intrigat. De-abia asteptam sa am prilejul sa le verific. Promiteau descoperirea unui autor cu un univers romanesc diferit de cel al scriitorilor nordici pe care ii citisem pana atunci – suedezi, norvegieni, islandezi.
Primele trei carti care-i purtau semnatura le-am gasit in limba franceza. Le-am parcurs pe nerasuflate, chiar daca toate trei erau de dimensiuni impozante.
In 'Fotografia lui Lime', Leif Davidsen prezinta destinul unui fotograf interesat si de peisaje si portrete, dar care executa, la comanda, pentru recompense substantiale, poze de tip paparazzi. Una dintre ele este compromitatoare pentru un om politic. Lime cunoaste pe propria piele ce inseamna sa-i deranjezi pe cei din sferele puterii – politia il arunca in temnita, unde face cunostinta cu anchetatori brutali, familia ii este omorata. Dar nimic nu-l intimideaza, iar ancheta pe care o intreprinde pe cont propriu ii dezvaluie adevaruri cutremuratoare.
In 'Sotia necunoscuta', autorul cerceteaza destinul unui om de afaceri danez caruia ii dispare sotia in timpul unui voiaj in Rusia. Rapire? Asasinat? Sau femeia, pur si simplu, l-a abandonat? Cautarea ei cu ajutorul autoritatilor, dar apeland si la reprezentanti ai lumii interlope ii prilejuieste protagonistului cunoasterea unei lumi iesite din tatani, unde domnesc samavolnicia si coruptia.
In sfarsit, 'Ultimul spion' este o poveste despre o 'cartita' care a actionat in Danemarca in favoarea rusilor, descoperirea ei fiind o lunga incursiune in vietile multor personaje.
'Ingerul pazitor al fratelui meu' este prima carte tradusa in limba romana a lui Leif Davidsen. Autorul, cu o experienta fabuloasa de jurnalist, ne poarta prin Spania macinata de razboiul civil, prin Rusia sufocata de jugul bolsevic, prin Danemarca de azi, dar si prin cea a anilor ’30. Surprinse in evenimente neobisnuite, personajele raspund diferit la provocarile lor. Unii sunt lasi, altii – curajosi. Exista tradare, dar si comportament care starneste admiratia. De pretutindeni pandesc pericole, fiindca miza pusa in joc si pe care multi si-o disputa inseamna tezaurul spaniol ajuns la Moscova.
Remarcabila la acest autor este investigarea cu minutie a trecutului, acesta explicand faptele din prezent. Eroii sai ascund secrete pe care doar cu multa migala le poti descifra. Insa dezvaluirea lor provoaca un alt lant de intamplari nelinistitoare. De altfel, aceasta este marca inconfundabila a lui Leif Davidsen: proiectarea destinelor eroilor sai pe scena vasta a unei Istorii care cunoaste momente mizere, dar si inaltatoare.