x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Întâlnire la muzeu cu Ana Blandiana

Întâlnire la muzeu cu Ana Blandiana

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Oct 2023   •   12:45
Întâlnire la muzeu cu Ana Blandiana

„Întâlnire la muzeu” este un proiect care își propune să medieze contactul publicului cu personalități din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferența diverselor genuri artistice. Evenimentul face parte din seria activităților desfășurate în zilele când spațiile expoziționale sunt închise.

De data aceasta, invitata „Întâlnirii la muzeu” este cunoscuta scriitoare Ana Blandiana.

 

Discuția cu Călin Stegerean, director general MNAR, va porni de la volumul „Mai-mult-ca-trecutul”, recent apărut la editura Humanitas sub semnătura doamnei Ana Blandiana. Acesta cuprinde un jurnal al perioadei începute în august 1988 și încheiate în preajma Revoluției din anul 1989. Atunci, autoritățile comuniste îi impuseseră autoarei o serie de restricții în urma publicării unui volum de poezii pentru copii, în care motanului Arpagic îi erau atribuite caracteristici desprinse din cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu.

 

Dincolo de descrierea presiunilor la care a fost supusă atunci autoarea, jurnalul este și ocazia unor observații lucide ce privesc profilul moral al unor personalități culturale și politice ale epocii și se constituie într-o mărturie dramatică a anilor de privațiuni care au marcat poporul român în ultimii ani ai comunismului.

 

            Dialogul cu Călin Stegerean nu se va limita însă doar la evocarea acelei perioade și la consecințele sale peste timp, în prezent, ci va dezvălui publicului momente de neuitat ale întâlnirii celei mai importante poete a României de azi cu locuri ale culturii și artei.

 

            Ana Ioana Macaria, actriță a Teatrului Bulandra, va citi din opera Anei Blandiana fragmente ilustrative pentru parcursul dialogului.

 

Luni, 16 octombrie, 2023, ora 18.00

Parterul Galeriei Naționale, Calea Victoriei nr. 49-53

×