x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Întreagă operă a lui Gabriel Garcia Marquez a fost listată pe o pagină de internet numită ”La Gaboteca”

Întreagă operă a lui Gabriel Garcia Marquez a fost listată pe o pagină de internet numită ”La Gaboteca”

15 Apr 2016   •   14:06
Întreagă operă a lui Gabriel Garcia Marquez a fost listată pe o pagină de internet numită ”La Gaboteca”
Sursa foto: Sergio Garibay

Toate ediţiile operelor lui Gabriel Garcia Marquez au fost listate într-o pagină de internet intitulată ”La Gaboteca”, aluzie la porecla scriitorului şi jurnalistului sud-american, Gabo, potrivit Le Parisien.

Acest catalog virtual imens a fost prezentat joi de Biblioteca Naţională din Bogota cu ocazia apropierii datei de 17 aprilie, când se împlinesc doi ani de la moartea autorului romanului ”Un veac de singurătate”.

”La Gaboteca” este accesibilă pe site-ul bibliotecii (www.bibliotecanacional.gov.co/lagaboteca). Este vorba despre "un prim efort (...) pentru a oferi şi a prezenta pe internet atât cititorilor neofiţi, cât şi experţilor, un imens corpus bibliografic al lui Gabriel Garcia Marquez", a precizat un reprezentant al instituţiei.

Pagina de internet a fost structurată în patru mari categorii: operele originale ale lui Garcia Marquez, traducerile lor, cărţile publicate cu privire la autor şi călătoriile lui Gabo. 

”Tot ce va fi publicat despre Gabo va avea locul lui în La Gaboteca”, a adăugat Consuelo Gaitan, director al Bibliotecii Naţionale din Bogota, care a precizat că instituţia a primit mai multe donaţii după moartea scriitorului, printre care medalia şi diploma Nobel, oferite de văduva lui Marquez, Mercedes Barcha, şi care vor fi expuse permanent la Biblioteca Naţională din Columbia. 

Operele lui Gabo sunt împărţite în 10 categorii: roman, poveşti, jurnalism, cinema, memorii, poezie, teatru, prefeţe, discursuri şi eseuri, interviuri şi dialoguri.

Cititorii pot consulta pe pagina electronică peste 1.500 de documente cu traducerile lor în 36 de limbi. Opera lui Garcia Marquez a fost tradusă în mai mult de 50 de limbi. 

Pe pagina de internet se găsesc de la primele scrieri ale sale publicate în 1954, ”Trei poveşti columbiene”, până la multiplele reeditări ale operei sale, după decesul lui  Gabriel Garcia Marquez, la vârsta de 87 de ani, în Mexic. Aici se găsesc şi rarităţi, aşa cum este scenariul ”Viva Sandino”, care nu a ajuns niciodată să fie ecranizat, şi discursurile despre educaţie pe care le-a susţinut în Columbia. 

Nicolas Pernett, reprezentant al Bibliotecii Naţionale din Bogota, care a lucrat un an jumătate la listarea referinţelor, a spus: ”«La Gaboteca» este un loc care permite, de asemenea, să visezi şi să călătoreşti cu tot ce a lăsat moştenire Garcia Marquez şi să cunoşti mai departe de scrierile sale, pentru că avea mai multe «pălării» - romancier, povestitor, jurnalist”. 

Printre operele lui Garcia Marquez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1982, figurează şi înregistrări ale conferinţelor susţinute la Salonul Internaţional al Cărţii de la Bogota 2015, precum şi portrete ale fotografului columbian Nereo Lopez, decedat anul trecut la New York. 

La secţiunea Traduceri, sunt listate volume în diverse limbi, din arabă în coreeană, trecând prin quechua şi catalană, dar şi în franceză şi germană.

La capitolul ”Viaţă şi călătorii”, internauţii pot parcurge virtual diferite oraşe din Europa, ca Barcelona şi Paris, dar şi Cartagena din Mexic. 

Gabriel García Márquez s-a născut pe 6 martie 1927, în Aracataca, Columbia, şi a murit pe 17 aprilie 2014, în Ciudad de México, la vârsta de 87 de ani.

A fost un scriitor columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 1982, pentru roman şi proză scurtă.

Printre cele mai cunoscute romane ale sale, care se înscriu în universul ”realismului magic”, se află volume precum ”Un veac de singurătate”, ”Toamna patriarhului”, ”Cronica unei morţi anunţate”, ”Dragostea în vremea holerei”. 

×
Subiecte în articol: Gabriel Garcia Marquez gaboteca