x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Lipscani 55. Magazinul Familia devine cea mai spectaculoasă librărie Cărtureşti

Lipscani 55. Magazinul Familia devine cea mai spectaculoasă librărie Cărtureşti

de Sebastian S. Eduard    |    12 Feb 2015   •   22:47

În urmă cu câteva săptămâni Opereta inaugura un nou sediu sediu. Ieri, tot ca semn de normalitate culturală - şi sunt extrem de puţine în ultima vreme, să recunoaştem – Cărtureşti a deschis o nouă librărie. Pozele noului sediu circulă deja pe net de câteva zile, iar realitatea confirmă imaginile: este de departe cel mai spectaculos lăcaş al cărţilor din România.

Cărtureşti Carusel este situată pe strada Lipscani, la numărul 55. Este amplasată într-un edificiu din secolul al XIX-lea. Intrat în posesia familiei de bancheri Chrissoveloni în 1903, clădirea a fost naţionalizătă după Al Doilea Război Mondial şi transformată în magazinul Familia. După Revoluţie, imobilul a fost, cu greu,  retrocedat. " Nu pot să spun că a fost un drum uşor. Pentru a vă face o mică idee: prima notificare pe care am făcut-o pentru a revendica această clădire pe legea 18 a fost făcută în 1991”, a spus la inaugurare Jean Chrissoveloni. “ Au trecut 24 de ani de când am revendicat clădirea. După ce o revendici, fiindcă ţi-o dă într-o stare penibilă, trebuie să găseşti cum poţi să introduci această clădire în circuitul de afaceri, pentru a putea să continue să contribuie la economia ţări, şi, după ce găseşti clientul, trebuie să găseşti banii şi apoi speri că clientul poate să ducă şi el treaba până la sfârştit, fiindcă şi el are de investit destul de mult în acestă clădire", a spus proprietarul

Reabilitarea clădirii a căzut în sarcina biroului de arhitectură Square One, care a ţinut cont de arhitectura existentă, dar a mai introdus două nivele intermediare.

"Practic, conceptul ţine cont de arhitectura existentă şi de vedeta absolută a unui spaţiu de retail, adică produsul. El este, practic, o adaptare a spaţiului existent. Noi am luat elementele structurale şi am creat un element arhitectural, două nivele suplimentare, în jurul elementelelor arhitecturale existente. Au fost circa 12 concepte numai ale noastre, ca să reuşim să avansăm în ceea ce se cheamă implementarea, execuţia acestor elemente", a declarat arhitectul Adrian Cancer.

Noua librărie Cărtureşti se întinde pe şase niveluri. La ultimul etaj are un bistro, iar la subsol un spaţiu multimedia; are 1.000 de metri pătraţi şi adăposteşte, pentru început 10.000 de volume.

 

 

 

×