x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Maeştrii

Maeştrii

24 Aug 2008   •   00:00
Maeştrii

Alte două nume cunoscute ale literaturii secolului al XX-lea, Bernard Malamud şi Carson McCullers.Alte două nume cunoscute ale literaturii secolului al XX-lea, Bernard Malamud şi Carson McCullers.


Balada tristei cafenele

Scrierile lui Carson McCullers (1917-1967) au fost adeseori descrise ca gotice, groteşti şi bizare, dovedind o clară preocupare pentru morbiditate, dar şi o imensă capacitate de umor, care joacă un rol vital în opera autoarei, la fel ca la Mark Twain şi Faulkner. McCullers reuşeşte să combine cu succes în opera sa oroarea cu umorul, într-o viziune tragicomică asupra vieţii. Rezultatul acestei atitudini îl constituie cruzimea şi suferinţa care străbat literatura sudistă – o juxtapunere îndrăzneaţă şi aparent nemiloasă a tragicului cu comicul, a măreţiei cu banalitatea, a sacrului cu obscenul.


Tablourile lui Fidelman

Din Bronx, Arthur Fidelman călătoreşte în Italia ca să studieze arta, dar se trezeşte faţă-n faţă cu toate dezastrele pe care viaţa i le-a rezervat. Aici, în Italia, sînt femei care îl seduc... aici se află incomparabilul Susskind, un vînzător evreu de obiecte de cult, care îl jefuieşte... aici are loc planul abject care-l transformă într-un răufăcător... aici se găseşte şi suferinţa care face din el, în cele din urmă, un bărbat adevărat. Cele şase aventuri diferite ale lui Fidelman alcătuiesc un roman picaresc, minunat scris şi plin de umor.

×
Subiecte în articol: carte