x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Marile asasinate

Marile asasinate

de Sebastian S. Eduard    |    25 Iul 2008   •   00:00
Cezar, Caligula, Lincoln, Marat, Rasputin, Kennedy, Luther King...
Cărţile despre asasinate celebre se vînd bine. De data asta vă propunem una scrisă de un francez: Luc Mary.

PARTEA ÎNTUNECATĂ. Autorul abordează aici o parte întunecată a istoriei: asasinatul politic, al cărui obiectiv a fost întotdeauna să grăbească sau să provoace o ruptură. Încercând să elucideze 22 de mari crime, care au doborît regi, preşedinţi, şefi de stat şi de partide, mari-maeştri sau episcopi, Luc Mary nu o face la întîmplare. El încearcă să explice fracturile istorice şi să demonstreze că eliminarea unor mari oameni a provocat întotdeauna evoluţii imprevizibile. Şi, deseori, istoria s-a întors contra asasinilor: astfel, Brutus, asasinându-l pe Iulius Cezar, a permis instaurarea imperiului, nu a Republicii. La fel, asasinarea lui Henric al III-lea a grăbit urcarea unui protestant pe tronul Franţei. Şi ce să mai spunem despre asasinarea lui Martin Luther King, care a accelerat punerea în practică a politicii de integrare rasială! În schimb, dispariţia bruscă a lui Kléber a amplificat eşecul expediţiei din Egipt, cea a lui Jaurés a făcut să amuţească una dintre puţinele voci pacifiste în 1914, cea a lui Rasputin nu a salvat prăbuşirea ţarismului...

SPECTACULOS. Dezvăluind prin această abordare motivele unor astfel de asasini, înţelegem mai bine resorturile istoriei oamenilor, asistînd la pedepsirea lor, deseori spectaculoasă, pătrunzînd în inima celor mai puţin explorate mistere, a celor mai mari secrete de stat!


Semnale editoriale


Dincolo de bărbaţi şi make-up
EDITURA AMALTEA. Trainerul motivaţional cu experienţă Seven Suphi foloseşte tehnici avansate de dezvoltare personală, care te vor ajuta să devii o persoană complexă şi să îţi îmbunătăţeşti relaţiile cu cei din jur. Pe parcursul lucrării vei găsi sfaturi utile, prin care vei putea acţiona nu numai asupra simptomelor, ci şi asupra cauzelor care stau la baza problemelor pe care le ai. Astfel, vei avea parte de fericirea şi succesul pe care le meriţi şi la care, pînă acum, doar ai visat.

Fotbal şi pizza
EDITURA RAO. Rick Dockery era un fericit jucător de fotbal american de la Cleveland Browns, pînă cînd prestaţia lui într-un meci contra echipei din Denver, considerat înaintea intrării lui pe teren aproape cîştigat, "ajută" echipa să piardă şi ajunge să fie privită drept cea mai dezastruoasă performanţă din NFL. Cariera lui Rick pare încheiată, însă agentul lui îi găseşte în cele din urmă o echipă care să-l accepte. Parma Panthers din... Italia. Da, şi italienii joacă fotbal american... într-o oarecare măsură. Cu inima îndoită, Rick acceptă provocarea şi pleacă spre Parma – un american care nu ştie nici măcar unde se află oraşul.

KGB – fantomele din Lubianka
EDITURA TRITONIC. Încă din 1917, în momentul triumfului Revoluţiei Bolşevice, Uniunea Sovietică de atunci şi Federaţia Rusă de acum au experimentat schimbări profunde atît în politica internă, cît şi în cea externă. De la Lenin la Putin, liderii Rusiei au încercat să conducă prin represiune şi folosind serviciile lor secrete ca o armă în plus pentru a-şi conduce supuşii. Dar KGB-ul nu a fost o ameninţare doar pentru CIA sau MI6, ci şi pentru miile de cetăţeni ai fostei Uniuni Sovietice.

Doctor Jivago
EDITURA POLIROM. Un roman clasic. Destinul celei mai cunoscute cărţi a lui Boris Pasternak, romanul "Doctor Jivago", va fi dificil şi sinuos. Început în iarna lui 1945 şi finalizat un deceniu mai tîrziu, acesta va fi publicat în 1957 în traducere italiană. Pe plan internaţional, cartea va înregistra un succes considerabil, dar, în ciuda eforturilor lui Pasternak, apariţia sa în URSS se dovedeşte imposibilă, iar autorul devine ţinta unei campanii de presă susţinute, culminînd cu excluderea sa din Uniunea Scriitorilor. Reabilitarea lui Pasternak se va produce abia în 1987...

×
Subiecte în articol: carte