O colecție de eseuri reprezintă următorul volum din seria Jurnalul cărților esențiale. Autorul ne transmite că ”cei care credeau că în timpul secularismului religia a dispărut au o surpriză: este încă aici, refugiată în sfera privată, şi se pregăteşte de revenirea în spaţiul public”, iar după parcurgerea cărții rămânem cu ”certitudinea că nu suntem singuri pe lume”.
”Eram un puşti când am înțeles că există un loc în care Dumnezeu împarte darurile sale din categoria inefabilului, dar noi copiii chiar ne aşteptam la ceva palpabil! Un pumn de colivă în care puteai avea norocul să găseşti şi o bomboană – iată cea mai bună „prăjitură” din Balcani, nu mă voi ruşina să recunosc...
Matur, pe urmele unor maeștri ai „interpretării”, am putut pricepe ceva de ordinul simplității absolute: creştinismul a lichidat cu patternul „ţapului ispăşitor” şi a dat pentru prima oară dreptate Victimei. Alfred N. Whitehead ne atrage atenția asupra unui fapt pe care îl simțim ca făcând parte din natura noastră adevărată: „Viaţa lui Hristos nu este o manifestare a puterii stăpânitoare. Slava sa este pentru cei care o pot discerne şi nu pentru lume. Puterea sa stă în absenţa forţei”. Despre locuri în care găsim adevărul, ca și despre această absenţă a forţei, care este adevărata viaţă a omului pe pământ, încerc să vorbesc în eseurile mele.
Rog cititorul să aibă răbdare şi înţelegere pentru încercările unui neofit captivat de faptul că „Dumnezeu reface neîncetat lumea”, atent la distanţa dintre ceea ce au spus cândva Benedetto Croce („Nu putem decât să ne numim creştini”) şi Gianni Vattimo („Poate că adevăratul creştinism trebuie să fie nonreligios”)” - Nicolae Coande.
Nu ratați începând de miercuri Jurnalul și cartea ” Dumnezeu, poet și protector al lumii”, la prețul special de 19,9 lei.