x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Neagu Udroiu ­ "campion naţional de media"

Neagu Udroiu ­ "campion naţional de media"

de Catalina Iancu    |    22 Sep 2009   •   00:00

Centrul de Presă al Societăţii Române de Radio a găzduit astăzi lansarea volumului "Piloţii de Formula 1". Despre cartea scrisă de Neagu Udroiu, colegi, colaboratori sau admiratori ai autorului au spus că este un tratat care trebuie neapărat studiat de fiecare jurnalist.

Neagu Udroiu a conştientizat nevoia de a şti. A fost atent, a văzut, a ascultat, a reţinut ce trebuie transmis altora. A ştiut să scrie cu suflet, cu pasiune şi pricepere. Aceasta a fost concluzia generală a celor care au dorit să spună la ceas de lansare câteva cuvinte despre publicist şi opera sa. Alexandru Mironov, Margareta Labiş, Ilie Giurăscu, Silvia Kerim sunt doar câţiva dintre cei care s-au întrecut în superlative la adresa autorului.

Publicist, reporter, diplomat (fost ambasador în Finlanda şi Estonia), Neagu Udroiu a fost caracterizat drept "campion naţional de media". "Îl cunosc de 30 de ani şi tot timpul scoate câte o carte. Iniţial credeam că mai mult scrie decât vorbeşte, dar mi-am dat seama că totuşi vorbeşte mai mult decât scrie. Cred că poate fi numit cameră video vie", a spus Viorel Popescu referindu-se la memoria extraordinară a lui Neagu Udroiu.

Cartea face parte dintr-o lungă serie care l-a interesat pe autor, aceea de a cunoaşte, de a interpreta şi sintetiza experienţe mass-media din diferite ţări. Este vorba despre pagini consacrate evoluţiei radioului şi televiziunii dintr-o serie de zone ale lumii. Un loc aparte îl ocupă prezentarea audiovizualului din România. Sunt, de asemenea, de interes capitolele consacrate unor importante societăţi de radio şi televiziune de pe glob, personalităţilor afirmate în acest domeniu.

În plus sunt incluse prezentarea punctelor de vedere exprimate de experţi cu privire la particularităţile jurnalismului în radio şi televiziune precum şi o serie de considerente referitoare la spaţiul comunicaţional şi informaţional planetar în zilele noastre.

"Piloţii de formula 1" vine în prelungirea altor titluri născute din preocuparea autorului în perimetrul existenţei şi performanţelor mass-media precum "Gutenberg sau Marconi?", "Eu comunic, tu comunici, el comunică", "Sub roţile Carului Mare", "Tehnologia în transele informaţiei", "Angrosişti în Piaţa Informaţiei" sau "Regatul meu pe-o ştire!".

"Le propun cititorilor mei tradiţionali şi, poate, altora noi, cu speranţa că le-ar putea fi de folos. Sunt preluate cu intenţie din scrieri mai vechi date din coperta de altă dată a unui gazetar doritor să ştie ce s-a întâmplat prin lume cu mult înainte", spune autorul.
"Piloţii de formula 1" a apărut la Editura Banatul Montan prin grija Studioului Regional Radio Reşiţa al Societăţii Române de Radiodifuziune.

×
Subiecte în articol: carte