RECOMANDARE ● Interzis celor cu inima slabă
Despre fascinantul Hannibal Lecter din romanele lui Thomas Harris cu
siguranţă că aţi auzit. Ori de cîte ori cineva simte nevoia să dea un
exemplu de asasin care a dus crima la perfecţiune, se face o referire
la el. Dar despre Gretchen Lowell ştiţi ceva?
RECOMANDARE ● Interzis celor cu inima slabă
Despre fascinantul Hannibal Lecter din romanele lui Thomas Harris cu siguranţă că aţi auzit. Ori de cîte ori cineva simte nevoia să dea un exemplu de asasin care a dus crima la perfecţiune, se face o referire la el. Dar despre Gretchen Lowell ştiţi ceva?
George Arion
Probabil că nu, deşi aspiră la un loc fruntaş în topul criminalilor în serie – două sute de omoruri comise după un tipar care a îngrozit pe oricine l-a aflat.
Cea care a imaginat-o pe această eroină de o frumuseţe diabolică în thriller-ul "În inima răului" este Chelsea Cain. Ea îi recomandă propriei sale fiice să nu se apuce cumva de lectura cărţii decît după ce va împlini 21 de ani. Recomandarea poate fi făcută şi altora – cardiacii ar face bine ca nici măcar să n-o răsfoiască, firile prea sensibile aşijderea. Pentru că Gretchen posedă anumite cunoştinţe medicale şi ucide după ce-şi torturează victimele zile la rînd.
FERMECĂTOARE. De pildă, le scoate anumite organe – splina, intestinul subţire, le sileşte să bea lichid de desfundat ţevi, le aduce în pragul morţii şi apoi le resuscitează pentru a le prelungi agonia. Deseori se foloseşte de complici care îi duc planurile la îndeplinire şi pe care, după aceea, îi sacrifică fără nici o remuşcare.
E fermecătoare. Subjugă pe oricine. E de o abilitate ieşită din comun. Reuşeşte chiar să se infiltreze în echipa de detectivi condusă de experimentatul Archie Sheridan, care caută să afle cine a împrăştiat groaza în oraşul Portland. La un moment dat îl răpeşte pe acest criminalist şi, timp de zece zile, îl supune unor cazne înfiorătoare. "Archie trage tare de legături pînă cînd îi plesneşte pielea la încheieturi, dar fără să le slăbească vreun pic. Se îneacă, însă o bucată de bandă îi astupă gura, iar fierea i se întoarce înapoi pe gîtlej şi-l face să se înece iar. Îşi simte ochii arzînd. Apoi o vede pe ea stînd dincolo de trupul prăvălit al bărbatului, încă ţinînd în mînă pistolul cu care l-a executat."
Îl supune pe Archie caznelor nu fiindcă e animată de ură. Gretchen îi tratează pe cei cărora le curmă viaţa cu blîndeţea şi delicateţea unei surori medicale. Pentru ea, crima e un semn al puterii pe care o deţine asupra celorlalţi. Iar panica pe care o stîrneşte în această urbe americană îi satisface orgoliul de a se crede mai presus de oricine. În mod miraculos, Archie scapă. Îl salvează chiar Gretchen, care se predă poliţiei de bunăvoie şi indică locul unde l-a ascuns pe detectivul plin de răni. Iar o înţelegere cu autorităţile o scuteşte de injecţia letală care, în mod normal, i-ar trebui administrată. E condamnată doar la închisoare pe viaţă. În schimb, fiindcă a fost cruţată, ea va dezvălui locurile unde a îngropat cadavrele celor pe care i-a ucis.
Deşi a rămas în viaţă, Archie e distrus nu numai fizic, ci şi psihic. Căsnicia i se destramă, cariera îi e compromisă, iar durerile de cap nu şi le poate alina decît înghiţind zeci de pastile.
ATRACŢIA. Dar mai terifiantă pentru el este atracţia pe care Gretchen o exercită asupra lui. În fiecare duminică o vizitează în celula ei şi stau îndelung de vorbă. În cursul fiecărei convorbiri, ucigaşa îi mai livrează o informaţie legată de actele sale.
Fără doar şi poate, cele mai interesante pasaje ale romanului sînt cele care descriu lupta detectivului cu sine însuşi de a se smulge din vraja ţesută în jurul lui de "frumoasa criminală". Dar în Portland apare un alt criminal în serie. Archie e rechemat să-şi reia slujba şi să descîlcească noul mister. Cu toate tribulaţiile pe care le cunoaşte acest profesionist marcat de o experienţă nefericită, el va reuşi să rezolve cazul fără să mai cadă în capcanele care i se întind. Iar deznodămîntul este o surpriză năucitoare pentru toţi. Aşa că fiica doamnei Chelsea Cain ar face bine să nu citească romanul mamei sale nici după ce va împlini 21 de ani. Şi-ar pune multe întrebări…
"Archie se trezeşte întins pe spate. Încă e ameţit bine şi-i ia ceva timp pînă să-şi dea seama că tipul cu faţa roşie e lungit peste el. În exact acest moment, cel dintîi în care este conştient, capul tipului explodează. Archie se smuceşte simţind sîngele şi creierii individului împrăştiindu-se, împroşcîndu-i faţa şi pieptul, o vomă caldă, vîscoasă"
Hippie&wild
Chelsea Cain a trăit primii ani din viaţă într-o localitate din Iowa. I-a "trăit" e bine zis, deoarece stilul ei de viaţă în copilărie a fost… hippie: "Mama mea era boemă…", spune Cain într-un interviu. Este autoare a unei cărţi de memorii "Dharma Girl" (1996) şi a unui She edited the anthology Wild Child (2000), about children of the counterculture.
"Manual Hippie"(2004). De asemenea, a editat şi o antologie despre copiii "de la ţară", intitulată "Wild Child". În prezent colaborează cu o varietate largă de publicaţii şi intenţionează să continue cu "policier-ul". A început lucrul la "În inima răului" în timp ce era însărcinată. Ca o picanterie, un reporter a întrebat-o dacă… hormonii au inspirat-o să scrie acest roman poliţist!
Citește pe Antena3.ro