x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Lansare de carte și sesiune de autografe „Om precar, om suveran: rostul filosofiei în societatea digitală”, Ciprian Mihali

Lansare de carte și sesiune de autografe „Om precar, om suveran: rostul filosofiei în societatea digitală”, Ciprian Mihali

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Iun 2023   •   16:20
Lansare de carte și sesiune de autografe „Om precar, om suveran: rostul filosofiei în societatea digitală”, Ciprian Mihali

La mai puțin de o lună de la apariția editorială a volumului Om precar, om suveran: rostul filosofiei în societatea digitală ne bucurăm să-l avem invitat la București, special pentru lansarea cărții, pe îndrăgitul filosof clujean – Ciprian Mihali. L-am rugat cu această ocazie să vă transmită câteva gânduri în așteptarea lansării unde îi va avea alături pe profesorul universitar Augustin Ioan (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti), conferenţiar univ. dr. Cristian Iftode (Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti) și conferențiar univ. Emilian Mihailov (Facultatea de Filosofie, Universitatea din București). Evenimentul va fi moderat de Magdalena Mărculescu, directoarea editorială a Grupului Editorial Trei.

Miercuri, 7 iunie 2023, vă aștept de la ora 19.00 să povestim în Seneca Anticafe despre noua mea carte apărută la Editura Trei. E o carte care sintetizează gândurile mele filosofice din ultimii ani și care anunță deschiderea unor noi șantiere de lucru pentru următorii ani. Inspirându-mă o clipă din tehnica japoneză Kintsugi, am adunat în carte cioburile unor gânduri trecute și le-am lipit cu praful unor gânduri noi, sperând în acest fel că voi putea răspunde prin întrebările mele provocărilor majore ale lumii în care trăim. Cred în modul cel mai ferm că rostul filosofiei în lumea digitală este să ne ofere mijloacele prin care să reflectăm la sensul vieții noastre individuale și sociale, să ne învețe să rezistăm critic avalanșei de rețete ale fericirii și reușitei, să ne ajute să deprindem arta curajului public al adevărului refuzând ispitele pseudoștiințelor și „adevărurilor alternative”.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru spunea despre Ciprian Mihali și cartea sa: “cu o superbă stăpânire a subiectelor, într-un limbaj în același timp accesibil și suplu, Ciprian Mihali realizează o incitantă introducere în filosofia socială cu teme de interes pentru societatea românească de azi. Autorul ne poartă, prin spațiul construit (fizic) de arhitecți și (conceptual) de filosofi, de la biopolitică și reprezentanți emblematici ai filosofiei franceze contemporane (Foucault, Lyotard, Derrida, Nancy) la precaritatea condiției umane individuale, de la suveranitate la drepturile omului, culminând cu reconfigurarea filosofiei sociale în epoca digitală. Prin argumentări alerte, incisive și nu de puține ori polemice, Om precar, om suveran te somează să iei atitudine, să ieși din mediul ‹‹călduț›› al unor poziții neutre care ajung să pactizeze cu poziții precare moral.”

Iar Cristian Iftode, conferenţiar univ. dr. și autorul cărților Viața bună și Filosofia ca mod de viață afirma: "volumul de față nu doar că sintetizează parcursul intelectual de până acum al filosofului clujean și deschide domenii noi, dar reprezintă cel mai bun răspuns la întrebarea: Pentru ce să mai scriem în era digitală? Pur și simplu, pentru a ne salva pe noi înșine, în timp ce ne ajutăm semenii să gândească pe cont propriu, să iasă din bule, să-și depășească prejudecățile."

Ciprian Mihali (n.1967) a terminat Filosofia la Cluj în 1992. În 2000 a devenit doctor în filosofie al Universităților din Cluj și Strasbourg. Predă din 1992 la Universitatea “Babeș-Bolyai” și a fost profesor invitat la numeroase universități europene. Între 2012 și 2016 a fost ambassador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 până în 2020 a fost director pentru Europa de Vest, la Bruxelles, al Agenției Universitare a Francofoniei. A scris până în present șapte cărți, a coordonat nouă volume colective și a tradus în limba română peste 25 de lucrări de filosofie. A fost recompensat de statul francez cu Palmele Academice (2012) și de Academia Română cu Premiul “Nicolae Titulescu” pentru excelență în Diplomație (2017). Ultima lui carte este Dicționar subiectiv de cultură civică (Humanitas, 2020).

 

×